Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Biografija - Jabučanin Blažo




 

Blažo Jabučanin je rođen 19. novembra 1978. godine na Cetinju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Fakultet Fizičke kulture je upisao 1997. godine. Diplomirao je  2001. godine i stekao zvanje Profesora Fizičke kulture. Magistarske studije na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje - smjer  Fizička kultura je upisao 2016. godine u Nikšiću, a završio 2018. godine. Odbranio je magistarski rad sa najvećom ocjenom  pod mentorstvom Prof. dr Duška Bjelice na temi "Antropometrijski parametri kao pokazatelji gojaznosti djece mlađeg školskog uzrasta sa područja Opštine Budva".

 

Radno iskustvo:

Od djetinjstva se bavio borilačkim vještinama, džudoom i boksom a jedno vrijeme je trenirao i rukomet.

Počeo je da radi kao nastavnik pripravnik u OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" u Budvi, gdje je i danas zaposlen. Od 2004. - 2006. godine radi kao kondicioni trener u Košarkaškom klubu  "Budva". Od januara 2004. godine do danas u zimskom periodu radi kao ski instruktor i posjeduje međunarodnu licencu instruktora skijanja (IVSI). Od 2004.-2006. godine rukovodi i koordinira "Mala škola sporta" uzrasta djece od četiri do šest godina.

Od 2007.-2020. radi kao Predsjednik NVO "Sportska asocijacija Budve" koja se bavi raznim sportskim domaćim i međunarodnim projektima. Ljeto 2007. provodi u Sjedinjenim Američkim Državama i radi kao instruktor borilačkih vještina u jednom od deset najboljih dječjih kampova (Camp Marist, NH) a ima ih više od 11.000. U istom završava kurs za spasioca ispred Američkog crvenog krsta (ARC). Nakon toga radi u sportskom ljetovalištu Tyler Place, VT kao spasilac. Od 2008.-2013. godine je bio koordinator i učesnik međunarodnog projekta ispred svoje škole koji se zvao "Svijet bez granica" a koga je finansirala Vlada Republike Austrije. Ljeto 2009. godine provodi radno u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u "Camp Rainbow", kao direktor vodenih površina i instruktor plivanja.

Od 2015.-2017. godine radi kao Predsjednik Školskog sportskog društva "Stefan Mitrov Ljubiša" u Budvi. Od januara 2017. pa do juna iste godine radi kao asistent u nastavi na predmetu "Fizičko vaspitanje" na Pomorskom Fakutetu u Kotoru a ispred Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića. Naredne godine kao student Magistarskih studija pohađa CEPPUS mobilnost na Sveušilištu u Splitu, odnosno Kineziološkom fakultetu (HR).

Godine 2020. postaje Predsjednik Sportsko rekreativnog društva "Mogren" iz Budve. Iste godine se honorarno zapošljava kao saradnik u nastavi na predmetima "Taktika u sportu" i "Društveni odnosi u sportu" na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću.

Od 2004. godine dobija zvanje Međunarodnog bokserskog sudije. Sudio je više međunarodnih bokserskih revija i prvenstava. Aktivno se bavi suđenjem.

NAGRADE I PRIZNANJA

Od 1988. – 1997. godine kao sportista je dobitnik brojnih nagrada na prvenstvima Crne Gore i Jugoslavije u džudou i boksu. Od 2007. – 2020. godine, je sa svojim učenicima osvojio više od 60 medalja na opštinskim, regionalnim i državnim takmičenjima  (Atletika, košarka, odbojka) ispred OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" iz Budve. U aprilu 2012. godine dobija plaketu ispred Crnogorskog školskog sportskog saveza za postignute rezultate i izuzetan doprinos u unapređenju i razvoju školskog sporta u Crnoj Gori.

Kao autor i koautor ima više naučnih istraživačkih radova koji su objavljeni u relevantnim međunarodnim časopisima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.