05.05.2016

Springer objavio knjigu prof. dr Vladimira Pešića


U izdanju jednog od vodećih svjetskih izdavača „Springer Berlin Heidelberg“ objavljena je knjiga „Slatkovodna fauna Centralne Evrope, Vol. 7/2-3 Chelicerata - paukolike životinje“ (Süßwasserfauna von Mitteleuropa, Bd. 7/2-3 Chelicerata), čiji je jedan od autora predsjednik Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Pešić.

Knjiga ima 429 strana i sadrži taksonomske ključeve, detaljne opise i ekološke informacije o 355 vrsta vodenih grinja koje žive na području centralne i zapadne Evrope. Autori knjige su vodeći stručnjaci iz oblasti akarologij i hidrobiologije: Reinhard Gerecke (Njemačka), Terence Gledhill (Velika Britanija), Vladimir Pešić (Crna Gora) i Harry Smit (Holandija). Detaljne informaije o knjizi se mogu naći na sljedećem linku.

Knjiga je rezultat skoro desetogodišnjeg intenzivnog rada autora na sistematizaciji ove značajne grupe slatkovodnih organizama na području centralne i zapadne Evrope.  Kao što je napisano u predgovoru, knjiga predstavlja „osnovnu literaturu za sve limnologe zainteresovane za diverzitet i ekologiju,  posebno za biologe koji istražuju ekoton između podzemnih i površinskih voda, kao i između kopnene i vodene sredine”. 

U izdanju Springera uskoro bi trebalo da izađe i monografija „The Boka Kotorska Bay Environment“, koju su pripremili na Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore.

Springer Science+Business Media (ili samo Springer) je međunarodni akademski izdavač iz Njemačke koji je izdao oko 200.000 knjiga i 2.900 časopisai, i koji uređuje niz naučnih baza podataka (SpringerLink). Godine 2015. Springer je se udružio sa izdavačkim kućama Nature (NPG), Palgrave Macmillan i Macmillan Education, stvorivši u oktobru iste godine Springer Nature, novu izdavačku kompaniju i najvećeg svjetskog akademskog izdavača.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

11.10.2017 Animal Ecology Research Group

TAXON Expedition

DETALJNIJE

24.08.2017 Animal Ecology Research Group

Posjeta Univerzitetu u Teheranu

DETALJNIJE

22.06.2017 Animal Ecology Research Group

Posjeta Biološkom fakultetu u Šćećinu

DETALJNIJE

08.06.2017 Animal Ecology Research Group

Posjeta Prirodnjačkom Muzeju u Beču

DETALJNIJE

25.05.2017 Animal Ecology Research Group

Montenegrina u Crnoj Gori

DETALJNIJE

25.01.2017 Animal Ecology Research Group

Vilini konjici u izvorima

DETALJNIJE

06.10.2015 Animal Ecology Research Group

Članak u Science Daily o novom rodu

DETALJNIJE

20.08.2014 Animal Ecology Research Group

Nova vrsta nazvana po Dženifer Lopez

DETALJNIJE

29.07.2013 Animal Ecology Research Group

Tekst u Science Daily o novoj vrsti puža iz Skadarskog jezera

DETALJNIJE

01.12.2012 Animal Ecology Research Group

Tekst u National Geographic o radu objavljenom u Ecologica Montenegrina

DETALJNIJE