Prirodno-matematički fakultet

Biografija




Biografija

Biljana Stamatović je rođena u Nikšiću 28. maja 1968. godine. Od treće godine srednje škole do kraja fakulteta prima stipendiju „Titov fond“ (uslovi: odličan uspjeh, odnosno prosjek preko 8.5 i očišćena godina). Prirodno matematički fakultet (PMF), Odsjek matematika, upisuje 1986. godine. Završava osnovne studije 5.10.1990. sa prosjekom 9.0. Dva puta je nagrađivana tokom studiranja (dobitnik nagrade „19. decembar“ i kao najbolji student završne godine studija).

Magistarske studije upisuje na Matematičkom fakultetu u Beogradu.  Tokom izrade magistarskog rada boravila je jedan semestar u Beogradu, na katedri za Računarske nauke  Matematičkog fakulteta. Mentorka je bila dr prof.Gordana Pavlović Lažetić. Magistarski rad pod nazivom "Geometrijski tipovi podataka u objektno orijentisanim sistemima za upravljanje bazama podataka" odbranila je na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Stiče zvanje Magistar računarskih nauka 17. novembra 1995.godine. 

Bira se u zvanje asistenta 1996. godine na Univerzitetu Crne Gore (UCG).

Doktorsku tezu pod nazivom "Prepoznavanje nekih specijalnih klasa pi-lavirinata konačnim automatima" odbranila je 23. 02. 2000. godine na Matematičkom fakultetu u Beogradu is tiče diplomu Doktora matematike. Tokom rada na doktorskoj tezi  boravila je dvije godine na Moskovskom državnom unuverzitetu Lomonosov, MehMat, Katedra matematičke teorije intelektualnih sistema. Radila je pod mentorstvom akademika Valerija Borisoviča Kudrjavtseva.

U zvanje docenta birana je na UCG, Prirodno-matematički fakultet (PMF), 2000. godine..

U zvanje vanrednog profesora birana je na UCG, PMF, 2005. godine.

U periodu od oktobra 1990. do oktobra 1992. radi u srednjoj školi „Ivan Uskoković“ i paralelno drži vježbe na PMF. Od kraja 1992. do 31.08.2008. radi na PMF.

Tokom rada na UCG, držala je nastavu na predmetima: Matematika 1 i Matematika 2 (ETF, Mašinski fakultet, Građevinski fakultet), Diskretna matematika 1 i Diskretna matematika 2 (PMF, C smjer), Analiza  2 (PMF, Fizika), Informatika, Matematika 1 (Građevinski fakultet), Uvod u računarske nauke (PMF, D smjer).

1.09.2008. prelazi na Univerzitet Donja Gorica (UDG). Drži nastavu na predmetima iz oblasti matematike i programiranja na Fakultetu za informacione sisteme, Fakultetu za međunarodnu ekonomiju finansije i biznis, Politehniku, ... Bila je mentor na oko 50-tak diplomskih, specijalističkih i master radova.

U zvanje redovnog profesora birana je na UDG, FMEFB, 1. oktobra 2010. godine.

Biljana je autor velikog broja naučnih radova, autor dvije knjige, lider i član većeg broja projekata, nacionalni koordinator je u EWM (European Women in Mathematics (https://www.europeanwomeninmaths.org/) i ambasador u CWM (Committee for Women in Mathematics, IMU, https://www.mathunion.org/cwm).

Trenutno je angažovana kao redovni profesor na Fakultetu za informacione tehnologije i inženjerstvo, Univerzitet UNION Nikola Tesla i na Filozofskom fakultetu, UCG.

ORCID: 0000-0002-3934-9686

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.