Filološki fakultet

Biografija - Bečanović Tatjana




Biografija - Bečanović Tatjana

Tatjana Đurišić-Bečanović radi na Univerzitetu Crne Gore u zvanju vanrednog profesora na predmetima: Teorija književnosti, Tumačenje književnog djela i Crnogorska književnost. Magistarski rad pod naslovom ''Poezija i poetika Rista Ratkovića'' odbranila je 10. septembra 1999. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorsku disertaciju pod naslovom ''Poetika Lalićeve trilogije (Zlo proljeće, Lelejska gora i Hajka)'' 23. novembra 2004. godine na istom fakultetu.

Angažovana je u Institutu Petar II Petrović Njegoš (Crnogorska akademija nauka i umjetnosti) u svojstvu zamjenika direktora. Autor je četiri monografije: Zaspati ili umreti (Poezija i poetika Rista Ratkovića), Podgorica, CID, 2003, Poetika Lalićeve trilogije, Podgorica, CANU, 2006, Naratološki i poetički ogledi, Podgorica, CID, 2009, Semiotičke interpretacije, Bijelo Polje, Pegaz, 2015, kao i oko 70 naučnih radova, koji su objavljeni uglavnom u međunarodnim časopisima ili u zbornicima sa međunarodnih konferencija. Predsjednik je Organizacionog odbora Njegoševih dana, međunarodnog slavističkog skupa koji se od 2008. godine redovno održava u Crnoj Gori a posvećen je proučavanju i promovisanju Njegoševog stvaralaštva, crnogorske i ostalih južnoslovenskih književnosti i kultura.  

Tatjana Đurišić-Bečanović bila je član Savjeta za standardizaciju crnogorskog jezika, predsjednik Savjeta za izradu Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika, gostujući predavač na Katedri za slavistiku u Oslu (2007), na Univerzitetu ,,Adam Mickijevič'' u Poznanju, na doktorskim studijama (2015), i na Jagilonskom univerzitetu u Krakovu (2017). Obavljala je funkciju prodekana za nauku i međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu od 2005–2008. godine, prodekana za nastavu i rukovodioca postdiplomskih magistarskih i doktorskih studija od 2009–2012.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.