Stranica 2




Studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje ispred UCG u Turskoj

Delegacija Univerziteta Crne Gore, koju čine studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, učestvovala je na festivalu sportskih igara “Let friendship wins”, “Peace for Turkey” u Turskoj, u sportskom kampu, nedaleko od grada Canakkale.

U organizovanim takmičenjima u nekoliko sportskih disciplina učestvovalo je više stotina učenika i studenata. Studenti su tokom manifestacije imali priliku da organizovano obiđu istorijske znamenitosti cijelog poluostrva na kome se nalazi grad Canakkale. Posjetili su devet istorijskih mjesta od kojih su najpoznatije Troja i Gazipolje.

"Upravo je u čast 102. godišnjice bitke na Gazipolju organizovana ova manifestacija. Organizovane su i zabavne igre i bogat kulturno-umjetnički program. Studenti su mogli da vide i čuju tradicionalne igre i pjesme ovog kraja",naveo je mr Mr Rajko Milašinović koji je predvodio univerzitetsku delegaciju.

Crnogorski studenti su, dodaje mr Milašinović, pripremili dvije tradicionalne igre "Bacanje kamena s ramena" i "Plovka", u okviru prezentacija tradicionalnih sportskih igara u kojima su predstavnici više zemalja demonstrirali igre karakteristične za svoj kraj.

Univerzitetsku delegaciju su predstavljali studenti Blažo Jabučanin, Danilo Džaković, Neda Vujadinović, Ivan Vuković, Dragan Baćović, Nina Vujadinović, Jadranka Pavićević i Tina Minić, a festivalu je prisustvovao i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, doc.dr Stevo Popović.

"Sama manifestacija je bila odlična prilika da studenti upoznaju kolege sa drugih univerziteta, razmjene iskustva i steknu nova poznanstva", kazala je studentkinja Neda Vukadinović, dok Ivan Vuković dodaje da je srećan što je dobio šansu da odmjeri svoje fizičke sposobnosti sa kolegama iz drugih krajeva svijeta.

Manifestacija se održavala pod pokroviteljstvom turske federacije "Sport za sve" i ministarstva obrazovanja Turske.

* * *


Bacanje kamena s ramena na sportskim igrama u Turskoj (Univerzitet Crne Gore, 03. maj 2017.g.)

NAJAVA

Delegacija Univerziteta Crne Gore koju će predstavljati studenti sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, prisustvovaće festivalu sportskih igara pod nazivom “Let friendship wins”, “Peace for Turkey” koji će se održati od 28.04. do 01.05.2017. godine u gradu Canakkale u Turskoj. Manifestacija će biti održana u organizaciji svih turskih federacija za sport. Univerzitetsku delegaciju Crne Gore će predstavljati studenti: Blažo Jabučanin, Danilo Džaković, Neda Vujadinović, Ivan Vuković, Dragan Baćović, Nina Vujadinović, Jadranka Pavićević i Tina Minić, dok će delegaciju predvoditi mr Rajko Milašinović. Festivalu će prisustvovati i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, doc.dr Stevo Popović. Osim učešća na festivalu, studenti će prezentovati neku od tradicionalnih crnogorskih sportskih igara.




19.04.2017. 19:31

Predstavnici Fakulteta za sport na naučnoj konferenciji u San Dijegu

Predstavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore učestvuju na višednevnoj konferenciji pod nazivom „ACSM'S 21st Health & Fitness Summit & Expo“, koja se održava u San Dijegu u američkoj saveznoj državi Kalifornija.

"Ovdje, u San Dijegu, imamo priliku za mnogobrojne susrete sa priznatim naučnicima iz cijelog svijeta. Posebno mogu istaći da koristimo priliku za promociju naše konferencije „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, kao i brojne kontakte za intenzivnu saradnju u našem časopisu Montenegrin Journal of Sport Science and Medicine“, kazao je dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore doc. dr Stevo Popović.

Osim dekana Popovića, u San Dijegu su prof. dr Duško Bjelica i mr Jovan Gardašević.

* * *


PREDSTAVNICI FAKULTETA za sport na naučnoj konferenciji u San Dijegu (Pink M, 10. april 2017.g.)


Predstavnici Fakulteta za sport na naučnoj konferenciji u San Dijegu (Portal Analitika, 10. april 2017.g.)


Predstavnici Fakulteta za sport na naučnoj konferenciji u San Dijegu (Univerzitet Crne Gore, 09. april 2017.g.)

10.04.2017. 21:32

Sastanak ENRESSH COST akcije u Sofiji, 7-8. mart 2017.g.

Predstavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore: Dekan, doc. dr Stevo Popović i saradnik u nastavi, mr Jovan Gardašević, učestvovali su na drugom sastanku radnih grupa u okviru ENRESSH (Evropska mreža za evaluaciju istraživanja u društveno humanističkim naukama) COST akcije (CA15137) održane u Bugarskoj u periodu 7-8. marta 2017. godine na Univerzitetu Sv. Kliment Ohridski u Sofiji.

Oba naša predstavnika su učestvovala u radu treće radne grupe (WG3) u okviru koje su se bavili evaluacijom istraživanja u oblasti društveno-humanističkih nauka, odnosno oblasti sporta i fizičkog vaspitanja, dok je profesor Popović u svojstvu CM-a (committee member) zastupao interese Crne Gore na sastanku predstavnika svih zemalja učesnica i učestvovao u donošenju plana i programa rada za naredni grant period kao i u usvajanju budžeta za pomenuti period.

* * *


Predstavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje na sastanku ENRESSH-a (Portal Analitika, 9. mart 2017.g.)


Predstavnici Fakulteta za sport na drugom sastanku ENRESSH (Vijesti, 9. mart 2017.g.)


PREDSTAVNICI UCG u Sofiji na sastanku o evaluaciji istraživanja u oblasti sporta (Pink M, 9. mart 2017.g.)


Na ENRESSH sastanku o evaluaciji istraživanja u oblasti sporta (Univerzitet Crne Gore, 08. mart 2017.g.)

08.03.2017. 23:44

Potpisan sporazum o saradnji sa Univerzitetom sporta u Tirani

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore doc. dr Stevo Popović i rektor državnog Univerziteta sporta u Tirani prof. dr Agron Cuka potpisali su danas sporazum o saradnji u oblasti nauke i nastave.

Čelnici dvije institucije dogovorili su da sarađuju u oblasti nauke i nastave, odnosno na zajedničkim istraživačkim projektima, u razmjeni studenata i nastavnika, kao i da zajednički nastupaju prema EU fondovima i pozivima koje raspisuje Evropska komisija i druge institucije, koje bi mogle značajno unaprijediti obje obrazovne ustanove.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i prof. dr Duško Bjelica sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, kao i prorektor za nauku na Univerzitetu sporta u Tirani doc. dr Juel Jarani i direktor Instituta za sportske nauke prof. dr Arben Kacuri.

U toku razgovora akcenat je stavljen na pokretanje zajedničkih aktivnosti u što kraćem roku, što će se ogledati u učešću albanskih profesora na godišnjoj naučnoj konferenciji koju organizuje Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore u Budvi, od 30. marta do 2. aprila, kao i tješnjem uključivanju u naučne aktivnosti časopisa „Sport Mont“ i „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“.

- Posjetom u Tirani nastavljeno je podizanje međunarodne prepoznatljivosti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, a posebno nam imponuje što su naši domaćini primjetili visoku pozicioniranost našeg Fakulteta u regionu, što nam daje za pravo da smatramo da smo na pravom putu daljeg razvoja - rekao je dekan Popović. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


Fakultet za sport iz Nikšića i Univerzitet sporta u Tirani dogovorili saradnju (Vijesti, 16. februar 2017.g.)


Potpisan sporazum o saradnji sa Univerzitetom sporta u Tirani (Univerzitet Crne Gore, 15. februar 2017.g.)


UNAPRIJEĐENA SARADNJA Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje sa Univerzitetom sporta u Tirani (Pink M, 15. februar 2017.g.)


Fakultet za sport planira saradnju sa fakultetom u Tirani (Antena M, 15. februar 2017.g.)


Parafiran sporazum o saradnji Fakulteta za sport UCG i Univerziteta sporta iz Tirane (Portal Analitika, 15. februar 2017.g.)


Saradnja sa Univerzitetom sporta u Tirani (CdM, 15. februar 2017.g.)

16.02.2017. 22:28

Priznanje za profesora Bjelicu od Sveučilišta u Mostaru


Priznanje Dušku Bjelici (RTCG, 22. decembar 2016.g.)


Priznanje za Duška Bjelicu (Vijesti, 22. decembar 2016.g.)


Za Bjelicu stiglo novo priznanje iz Mostara (CdM, 22. decembar 2016.g.)


Priznanje za profesora Bjelicu od Sveučilišta u Mostaru (Portal Analitika, 22. decembar 2016.g.)

23.12.2016. 02:33

Uspostavljena saradnja sa Institutom za sportske nauke u Tirani

Direktor Instituta za sportske nauke na državnom Univerzitetu sporta u Tirani, prof. dr Arben Kacuri, posjetio je Univerzitet Crne Gore u Podgorici i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG u Nikšiću i predložio modalitet buduće saradnje između navedenih institucija.

Sa profesorom Kacurijem, u ime Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, razgovarali su dekan, doc.dr Stevo Popović, prodekan za nauku, prof.dr Kemal Idrizović i prof.dr Duško Bjelica.

- Kolegama iz Tirane ponudili smo učešće na predstojećoj godišnjoj naučnoj konferenciji koja se održava u Budvi na proljeće, u vidu sistematskog partnerstva, zatim značajnije angažovanje u promociji i razvoju naših naučnih časopisa, kao i angažovanje u okviru doktorskih studija na našem fakultetu, rekao je dekan Popović i dodao da ga posebno raduje što će naši profesori i studenti magistarskih i doktorskih studija imati priliku da se upoznaju sa aktivnostima Instituta za sportske nauke na državnom Univerzitetu sporta u Tirani. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


SARADNJA UCG sa Institutom za sportske nauke u Tirani (Pink M, 15. decembar 2016.g.)


UCG: Uspostavljanje saradnje sa Institutom za sportske nauke u Tirani (Portal Analitika, 15. decembar 2016.g.)


Saradnja UCG sa Institutom za sportske nauke u Tirani (CdM, 15. decembar 2016.g.)


Uspostavljena saradnja sa Institutom za sportske nauke u Tirani (Univerzitet Crne Gore, 15. decembar 2016.g.)

15.12.2016. 23:36

Na međunarodnoj konferenciji predstavljen rad o specifičnostima crnogorskih rukometaša

Nastavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore doc. dr Aldijana Muratović, doc. dr Dragan Krivokapić i dr Milovan Ljubojević sa učestvovali su na međunarodnoj naučnoj konferenciji u organizaciji Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

Oni su predstavili naučni rad u kojem su utvrdili razlike u specifičnoj efikasnosti rukometaša u Crnoj Gori u odnosu na regije. Naučni rad "Razlike u nivou specifične efikasnosti crnogorskih rukometaša kontinentalne i mediteranske regije", potpisuju Aldijana Muratović, Dragan Krivokapić, Milovan Ljubojević, Rajko Milašinović, Ivan Vasilljević i Danilo Bojanić.

Konferencija ima dugu tradiciju i održava se jednom godišnje sa ciljem razmjene dostignuća i znanja iz oblasti nauke o sportu i fizičkom vaspitanju, a u različitim istraživanim prostorima.

Fakultet za sport iz Nikšića redovan je učesnik ove konferencije. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


Na međunarodnoj konferenciji predstavljen rad o specifičnostima crnogorskih rukometaša (Univerzitet Crne Gore, 12. decembar 2016.g.)

14.12.2016. 06:41

Naši naučnici na konferenciji Youth Sport

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore Stevo Popović i saradnik u nastavi Jovan Gardašević učestvuju na 8. međunarodnoj naučnoj konferenciji „Youth Sport", koja se održava od 9. do 10. decembra u Ljubljani, u organizaciji Fakulteta za sport Univerziteta u Ljubljani.

Gardašević je izložio rad, koji je pripremio u saradnji sa prof. dr Duškom Bjelicom i dekanom Popovićem, o problemu preciznosti šuta kod mladih fudbalera uzrasta do 15 godina.

Inače, Slovenija, kao i Crna Gora, ima dugu tradiciju u sportu, ali posebni napori su usmjereni prema fizičkom vaspitanju mladih.

Konferencija na temu „Sport i mladi" već osmi put se organizuje u glavnog gradu Slovenije. Svake druge godine, diskusija se realizuje u različitim tematskim oblastima, kao što su izazovi u oblasti fizičkog vaspitanja, razvoj mladih, obuka i testiranje, dileme u sportskoj karijeri, edukacija mladih sportista, prevencija povreda i sportska medicina, analiza sportskih mečeva i performansi sportista, principi sportskog treninga u omladinskom sportu, identifikacija talenata itd.

Konferencija je forum za istraživače u oblasti sportskih nauka, koji omogućava prikupljanje novih saznanja i umrežavanje sa novim partnerima koji se bave učešćem mladih u sportu. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


Gardašević predstavio rad o preciznosti šuta kod mladih fudbalera (Vijesti, 11. decembar 2016.g.)


Naši naučnici na konferenciji Youth Sport (Univerzitet Crne Gore, 09. decembar 2016.g.)




12.12.2016. 02:57

Kongres FIEP-a u Crnoj Gori 2021. godine u okviru konferencije CSA

Međunarodna federacija za fizičko obrazovanje (FIEP) održaće 2021. godine godišnju konferenciju u Crnoj Gori u okviru Međunarodne naučne konferencije „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koju organizuje Crnogorska sportska akademija. CSA i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore o toj odluci obavijestila je Skupština FIEP-a.

FIEP (Federation Internationale D'education Phisique) je osnovan 1923. godine u Briselu sa ciljem da promoviše razvoj širokog spektra aktivnosti u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, sporta za sve, fitnesa i zdravlja, rekreacije, kao i snalaženja u prirodi, za ljude svih uzrasta i nacija u cijelom svijetu, kao i da podstakne i doprinese međunarodnoj saradnji u ovim oblastima.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore doc. dr Stevo Popović objašnjava da je FIEP nezavisna, nevladina organizacija koja je uvijek spremna da sarađuje sa pojedincima, institucijama i organizacijama.

„Svojim članovima pruža mrežu kontakata i sredstvo je komunikacije i razmjene informacija među pojedincima, institucijama i organizacijama. Takođe, Međunarodni olimpijski komitet prepoznaje FIEP, a ima i bliske odnose sa Međunarodnim savjetom za sportske nauke i fizičkog vaspitanje, Arapskom konfederacijom za sport, i raznim drugim organizacijama iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja. Širok raspon događaja, projekata i aktivnosti je organizovan ili podržan od FIEP-a iz naučnog, tehnološkog, obrazovnog i upravljačkog aspekta u oblasti fizičkog vaspitanja, sporta, rekreacije, fitnesa i zdravlja“, kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, glavni kanali djelovanja FIEP-a predstavljaju izdavanje časopisa „FIEP Bulletin“, koji izlazi više od 75 godina, organizacije godišnjeg kongresa, podrške i organizacije raznih aktivnosti, uključujući regionalne i ad hok komisije, naučne konferencije i simpozijume, razmjene pojedinaca i grupa, dokumenata, istraživanja i informacija sa drugim međunarodnim organizacijama i sl.

Predsjednik Konferencije CSA prof. dr Duško Bjelica je naveo da FIEP predstavlja mrežu nacionalnih delegata, odbora i članova iz preko 120 država, a da taj broj i dalje raste, budući da nove države podnose zahtjeve za članstvo.

„Kada je Crna Gora u pitanju, od obnavljanja nezavisnosti, naša država ima nacionalnog delegata, doc. Dr Steva Popovića, koji redovno prisustvuje godišnjim sastancima i diskutuje sa svojim kolegama o pitanjima od značaja za oblasti fizičkog vaspitanja, sporta, rekreacije, fitnesa i zdravlja. Crnogorska delegacija na posljednjem održanom sastanku nacionalnih delegata pokrenula je proceduru dodjeljivanja domaćinstva godišnje naučne konferencije i sastanka nacionalnih delegata u Crnoj Gori. Glavni odbor FIEP-a je donio pozitivnu odluku i dodijelio domaćinstvo Kongresa FIEP-a Crnoj Gori u 2021. godini, prvoj slobodnoj godini, budući da je već ranije domaćinstvo za 2017. godinu dodijeljeno Luksemburgu, za 2018. godinu Turskoj, za 2019. godinu Španiji i za 2020. godinu Finskoj – objasnio je on.

Profesor Bjelica kaže da sa zadovoljstvom možemo konstatovati stalni napredak u međunarodnoj prepoznatljivosti i odličnoj poziciniranosti i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG i Crnogorske sportske akademije kada je sportska nauka u pitanju. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


Kongres FIEP-a u Crnoj Gori 2021. godine u okviru konferencije CSA (Univerzitet Crne Gore, 30. oktobar 2016.g.)


Kongres FIEP-a u Crnoj Gori 2021. godine u okviru konferencije CSA (Portal Analitika, 30. oktobar 2016.g.)




31.10.2016. 01:34

Nastavnici Fakulteta na naučnom skupu u Sarajevu pod nazivom „Nove tehnologije u sportu“

Nastavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića učestvovali na naučnom skupu u Sarajevu pod nazivom „Nove tehnologije u sportu“

Na ovogodišnjem Okruglom stolu organizovanom u Sarajevu 14. i 15. oktobra pod nazivom: „Nove tehnologije u sportu“ (NTS) učestvovali su i predavači sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, doc.dr Dragan Krivokapić i mr Rajko Milašinović.

Tema koju su prezentovali na ovom naučnom skupu imala je naziv: „PRAVCI RAZVOJA NAUKE, SPORTA I VISOKOG OBRAZOVANJA U CRNOJ GORI ZA PERIOD 2015-2018 U SKLADU SA STRATEGIJOM EVROPA 2020”

Ovaj naučni skup je organizovao Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, uz podršku Univerziteta u Sarajevu a osnovna tema je bila „Razvoj projekata u sportu – Umrežavanje, internacionalizacija i modernizacija“.


Dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, prof.dr Nusret Smajlović, mr Rajko Milašinović i doc.dr Dragan Krivokapić

* * *

17.10.2016. 02:23

Crnogorski naučnici na konferenciji u Antaliji

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Stevo Popović održaće predavanje po pozivu na Prvoj međunarodnoj evroazijskoj naučnoj konferenciji o sportu, obrazovanju i društvu, koja će biti održana od 13. do 15. oktobra u Antaliji, u Turskoj.

Predsjedavajući organizacionog odbora Konferencije profesor Mutlu Turkmen iskazao je u pozivnom pismu zahvalanost profesoru Bjelici i Popoviću na saradnji i prihvatanju poziva za učešće. Profesori Univerziteta Crne Gore na konferenciji održaće predavanje „Tjelesna visina i njen odnos sa rasponom ruku kod adolescenata na Kosovu: nacionalna anketa“.

Osim učešća na konferenciji, cilj posjete Turskoj je i povezivanje Univerziteta Crne Gore, Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Crnogorske sportske akademije sa Međunarodnom asocijacijom za nauku o sportu i fizičku kulturu, koja je organizator skupa.

„Međunarodna asocijacija za nauku o sportu i fizičku kulturu, čije je sjedište u Ankari, osnovana je 2010. godine, a od tada svake godine organizuje godišnju naučnu konferenciju u drugoj državi. Između ostalog, takve konferencije održane su i u našem susjedstvu. Tako je 2013. godine konferencija održana u Bosni i Hercegovini, dok je 2014. godine mjesto okupljanja bilo u Makedoniji“ – kazao je dekan Popović.

„Članice asocijacije iz 17 država svake godine pokušavaju da ugoste delegate sa svih meridijana. Konferencija u Turskoj, bez obzira na situaciju u toj zemlji, pokušaj vojnog udara i manji broj delegata nego na prethodnim skupovima, sa pravom se ubraja u događaje sa najvećim brojem učesnika kada su sportske nauke u pitanju u toj zemlji, jer nijedan od predavača po pozivu nije otkazao učešće“ – objasnio je profesor Bjelica.

* * *


(Klik na sliku za uvećanje)

 

 

 


(Klik na sliku za uvećanje)

 

 

 

 


(Klik na sliku za uvećanje)

 

 


Bjelica i Popović na prvoj Međunarodnoj evroazijskoj naučnoj konferenciji o sportu (Vijesti, 13. oktobar 2016.g.)


Crnogorski naučnici na konferenciji u Antaliji (Univerzitet Crne Gore, 12. oktobar 2016.g.)


Bjelica i Popović na konferenciji u Antaliji (Portal Analitika, 12. oktobar 2016.g.)


Bjelica i Popović na konferenciji u Antaliji (Antena M, 12. oktobar 2016.g.)

13.10.2016. 22:40

CSA punopravan član HEPA

 

Na upravo završenom 12. godišnjem sastanku HEPA Europe (odsjek u okviru Svjetske zdravstvene organizacije) koji se održao nakon svečanog zatvaranja trodnevne godišnje naučne konferencije u Belfastu, Crnogorska sportska akademija je jednoglasno primljena u punopravno članstvo navedene evropske institucije čiji je glavni cilj promocija zdravih stilova života i zdravlja kroz redovno fizičko vježbanje. Za prijem CSA, koju je predstavljao na sastanku u Belfastu njen predsjednik, prof.dr Duško Bjelica, glasalo je 120 delegata iz 35 države, predstavnika postojećih članica, između ostalog i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, doc.dr Stevo Popović. Na taj način, kako je i najavljeno, Crna Gora od danas ima dva punopravna člana u prestižnoj evropskoj instituciji HEPA Europe.


Sve članice HEPA glasale za prijem CSA (Univerzitet Crne Gore, 30. septembar 2016.g.)


CSA od danas i zvanično u HEPA (Portal Analitika, 30. septembar 2016.g.)


Naučni rad o crnogorskim vaterpolistima na konferenciji u Belfastu (Portal Analitika, 29. septembar 2016.g.)


Naučni rad o crnogorskim vaterpolistima na konferenciji u Belfastu (Univerzitet Crne Gore, 29. septembar 2016.g.)

U okviru naučne konferencije HEPA Europe 2016 koja se održava na Kvins univerzitetu u Belfastu, Sjeverna Irska, a na kojoj je izloženo 120 naučnih radova, profesori sa Univerziteta Crne Gore, odnosno Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, doc.dr Stevo Popović i prof.dr Duško Bjelica izložili su svoje istraživanje na temu: "Tjelesna kompozicija crnogorskih vaterpolista na Olimpijskim igrama u Londonu". Konferencija u Belfastu je redovna godišnja konferencija koja se organizuje u okviru Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i njenog ogranka HEPA.

CSA od sjutra punopravni član HEPA

Crnogorska sportska akademija postaće sjutra u Belfastu na godišnjoj skupštini Evropske mreže za zdravstveno-preventivnu fizičku aktivnost (HEPA) član te asocijacije. HEPA je dio Svjetske zdravstvene organizacije, čiji je cilj da unaprijedi zdravlje građana kroz fizičku aktivnost.

Crnogorska sportska akademija drugi je predstavnik Crne Gore u HEPA, što je veliki uspjeh ne samo za asocijaciju, nego i crnogorsku naučno-istraživačku i sportsku javnost. Podsjetimo, na prošlogodišnjem zasjedanju Upravnog odbora HEPA u Istanbulu u punopravno članstvo primljen je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Na 12. godišnjoj skupštini i 7. godišnjoj konferenciji HEPA Evropa, koja će biti organizovana na Kraljičinom i na Univerzitetu Ulister, kao i u Istraživačkom centru - Centru izuzetnosti za javno zdravlje, Crnu Goru predstavljaće prof. dr Duško Bjelica, glavni urednik časopisa „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“ koji je indeksiran u Thomson Reuters-u, a izdaje ga Crnogorska sportska akademija, kao i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović.

Tema ovogodišnje konferencije je „Pokreni se“, odnosno kakav bi trebalo da bude odgovor zdravstvenih vlasti na aktuelnu fizičku aktivnost stanovništva.

Ovogodišnja konferencija, kako kaže profesor Duško Bjelica, u velikoj mjeri bavi se i onim temama koje su među prioritetima CSA – nacionalni i regionalni pristupi promociji fizičke aktivnosti, transfer znanja, kao i individualni, društveni i ekološki pristupi u rješavanju problema fizičke neaktivnosti. Obje članice HEPA iz Crne Gore - CSA i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje - kako navodi profesor Bjelica, posvećeni su ciljevima mreže.

- CSA i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, kroz gotovo sve svoje aktivnosti, ukazuju na potrebu njegovanja zdravih stilova života, a posebno na praktikovanje fizičke aktivnosti koja je nužna za očuvanje ne samo zdravlja, nego i vitalnosti stanovništva i njihove produktivnosti, kako bi imali ispunjen život u svim dobima - kazao je dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović.

(Saopštenje za javnost Univerziteta Crne Gore)


CSA od sjutra punopravni član HEPA (Univerzitet Crne Gore, 27. septembar 2016.g.)


UCG: CSA od sjutra punopravni član HEPA (Portal Analitika, 27. septembar 2016.g.)


Sportska akademija od sjutra član HEPA (RTCG, 27. septembar 2016.g.)

Crnogorska sportska akademija u Belfastu postaje punopravni član HEPA

Crnogorska sportska akademija postaće krajem mjeseca punopravni član Evropske mreže za zdravstveno-preventivnu fizičku aktivnost (HEPA) koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije.

Upravni odbor HEPA dodijelio je u martu Crnogorskoj sportskoj akademiji privremeno članstvo do prve naredne redovne sjednice, koja će biti organizovana 28. septembra u Belfastu. Istovremeno će biti održana i godišnja konferencija HEPA 2016, na kojoj će učestvovati i delegacija iz Crne Gore.

Crnogorska sportska akademija je drugi predstavnik Crne Gore u HEPA. Na prošlogodišnjem zasjedanju Upravnog odbora HEPA u Istanbulu u punopravno članstvo primljen je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

HEPA je evropska mreža koja u okviru Svjetske zdravstvene organizacije ima za cilj da unaprijedi zdravlje kroz fizičku aktivnost građana.

- Oba crnogorska predstavnika u HEPA posvećeni su ciljevima ove mreže. Osnovni cilj HEPA je da unaprijedi zdravlje građana kroz fizičku aktivnost, što jeste i jedan od prioriteta i CSA i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje koji u svojim aktivnostima ukazuju na potrebu njegovanja zdravih stilova života i fizičke aktivnosti u zdravstvenoj politici i drugim važnim sektorima - kazao je dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović, koji je i odgovorni urednik časopisa Sport Mont i Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine koje izdaje Crnogorska sportska akademija. (Univerzitet Crne Gore)


CSA postaje član Evropske mreže za zdravstveno-preventivnu fizičku aktivnost (Vijesti, 13. septembar 2016.g.)


Crnogorska sportska akademija u Belfastu postaje punopravni član HEPA (Univerzitet Crne Gore, 12. septembar 2016.g.)


Crnogorska sportska akademija postala punopravni član HEPA (CdM, 12. septembar 2016.g.)


CSA postaje punopravni član HEPA (Portal Analitika, 12. septembar 2016.g.)




22.09.2016. 23:06

Nikšićani u Banjaluci na smotri evropske nauke o fizičkom vaspitanju

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović i saradnici u nastavi Jovan Gardašević i Rajko Milašinović učestvuju na godišnjem kongresu evropske asocijacije za fizičko vaspitanje, koja se od 14. do 18. septembra održava u Banjaluci.

Popović će na kongresu imati predavanje po pozivu i učestvovati na godišnjem sastanku nacionalnih delegata FIEP Europe, gdje se polemiše o ključnim pitanjima kada je razvoj fizičkog vaspitanja na starom kontinentu u pitanju.

Sa druge strane, mr Rajko Milašinović izabran je da bude dio programa „FIEPovi novi lideri“ i prezentuje svoje najnovije istraživanje u poster sesiji, dok je mr Jovan Gardašević pozvan u svojstvu alumnija, budući da je bio dio istoimenog programa na prošlogodišnjem kongresu koji je održan u Maroku. Zadatak mu je da, pored prezentacije svog istraživanja, učestvuje u radu radionice koja se priređuje u okviru programa novih lidera.

Organizator i ovogodišnji domaćin kongresa je Univerzitet u Banjaluci, odnosno Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, a teme koje će biti razmatrane odnose se prije svega na fizičko vaspitanje i školski i studentski sport, teorijsko-metodološke osnove sporta mlađih kategorija, upravljanje procesom takmičenja i priprema sportista, biomedicinski aspekti sporta i fizičke aktivnosti, teorija i istorija sporta i fizičkog vaspitanja, fizičke aktivnosti u slobodno vrijeme, ekonomika i menadžment u sportu i rekreaciji, kao i društvo, sport i ličnost.

Crnogorska delegacija je u Banjaluku otišla sa idejom da se prijavi da kongres FIEP Europe dovede u Crnu Goru u 2020. godini, što će se odlučivati na sastanku nacionalnih delegata na kojoj učestvuje dekan Popović.

* * *


(Klik na sliku za uvećanje)

 


(Klik na sliku za uvećanje)


Predstavnici Fakulteta za sport učestvovali na smotri evropske nauke o fizičkom vaspitanju (Univerzitet Crne Gore, 18. septembar 2016.g.)


Fakultet za sport na kongresu u Banjaluci (RTCG, 18. septembar 2016.g.)


Predstavnici Fakulteta za sport na smotri evropske nauke o fizičkom vaspitanju (Vijesti, 18. septembar 2016.g.)


Predstavnici Fakulteta za sport učestvovali na smotri evropske nauke o fizičkom vaspitanju (Portal Analitika, 18. septembar 2016.g.)


Nikšićani u Banjaluci na smotri evropske nauke o fizičkom vaspitanju (Univerzitet Crne Gore, 14. septembar 2016.g.)


Nikšićani u Banjaluci na smotri evropske nauke o fizičkom vaspitanju (Kodex, 14. septembar 2016.g.)

14.09.2016. 23:33

CSA će sarađivati i sa Irancima

Crnogorska sportska akademija potpisala je u Podgorici sporazum o saradnji sa Azijskom asocijacijom za sportske nauke i vježbanje iz Irana. Predsjednici asocijacija, prof. dr Duško Bjelica i prof. dr Ali Reza Amani, usaglasili su ciljeve zajedničkog djelovanja za naredni petogodišnji period u vidu razmjene institucionalnih članova, predavača i diskusionih foruma, zajedničkih istraživanja, suorganizacije i učešća na zajedničkim predavanjima, seminarima i konferencijama, razmjene akademskog materijala i kooperacije o najvažnijim akademskim pitanjima.

- Obje organizacije imaju bogato iskustvo u organizaciji naučnih konferencija i razvoju naučnih časopisa. Crnogorska sportska akademija izdaje naučni časopis „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“, dok Azijska asocijacija za sportske nauke i vježbanje izdaje „Annals of Applied Sport Science“ i „International Journal of Applied Exercise Physiology“. Sva tri časopisa su indeksirana u prestižnoj bazi ESCI (WOS Core Collection by Thomson Reuters), gdje vidim najveći naučni doprinos koji možemo ostvariti - kaže prof. dr Duško Bjelica.

Crnogorski predstavnici, prof. dr Duško Bjelica i doc. Dr Stevo Popović, imenovani su za članove uredništva časopisa „Annals of Applied Sport Science“, a u časopisu „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“ recipročno prof. dr Seyed Morteza Tayebi i prof. dr Rasoul Eslami, dok su specijalne pozivnice poslate na adresu Iranaca za učešće na 14. međunarodnoj naučnoj konferenciji „Transformacioni procesi u sportu“ koja će biti organizovana u Budvi od 30. marta do 2. aprila 2017. godine.

* * *


CSA će sarađivati i sa Irancima (Portal Analitika, 9. avgust 2016.g.)


CSA će sarađivati i sa Irancima (CdM, 9. avgust 2016.g.)


CSA potpisala sporazum sa Azijskom asocijacijom za sportske nauke i vježbanje iz Irana (Vijesti, 9. avgust 2016.g.)

09.08.2016. 22:12

Fakultet za sport sarađivaće s kolegama iz Nice

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore doc. dr Stevo Popović i njegov kolega sa Fakulteta za sportske nauke u Nici prof. dr Serž Kolson potpisali su u tom francuskom gradu Sporazum o međunarodnoj saradnji.

- Predsjednik Upravnog odbora UCG prof. dr Duško Bjelica i ja, sa dekanom Kolsonom i prof. dr Laurom Šuft, koja je na Fakultetu sportskih nauka zadužena za međunarodnu saradnju, razgovarali smo o budućoj saradnji i partnerstvu na međunarodnim naučnim konferencijama, mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, zajedničkim publikacijama, kao i mogućnosti učešća profesora iz Nice u organizaciji nastave doktorskih studija UCG u Nikšiću - kazao je profesor Popovi nakon potpisivanja sporazuma.

Profesori Popović i Bjelica su ranije danas u kampusu Univerziteta u Nici razgovarali sa prorektorom za strategiju i razvoj prof. dr Stefani Ngo-Mai o modalitetima saradnje, kao i sa prof. dr Srđanom Redžepagićem, koordinatorom na međunarodnu saradnju na francuskom univerzitetu. (Univerzitet Crne Gore)


Fakultet za sport sarađivaće s kolegama iz Nice (Univerzitet Crne Gore, 10. jun 2016.g.)


Fakultet za sport sarađivaće s kolegama iz Nice (Vijesti, 10. jun 2016.g.)


Fakultet za sport sarađivaće s kolegama iz Nice (CdM, 10. jun 2016.g.)


Fakultet za sport će sarađivati sa kolegama iz Nice (Portal Analitika, 10. jun 2016.g.)

11.06.2016. 01:03

Nikšićani u Dubrovniku na naučnom skupu antropologa


Naučnici UCG na kongresu u Dubrovniku (Portal Analitika, 06. maj 2016.g.)


Naučnici UCG učestvovali na antropološkom kongresu u Dubrovniku (Univerzitet Crne Gore, 06. maj 2016.g.)


Nastavnici Fakulteta za sport na naučnom kongresu Dubrovnika (CdM, 06. maj 2016.g.)


Predstavnici UCG na naučnom skupu antropologa u Dubrovniku (Portal Analitika, 27. april 2016.g.)


Predstavnici UCG na naučnom skupu antropologa u Dubrovniku (Univerzitet Crne Gore, 26. april 2016.g.)

26.04.2016. 21:58

Crnogorska sportska akademija postala članica HEPA


CSA postala članica HEPA (RTCG, 12. april 2016.g.)


Crnogorska sportska akademija privremeni član HEPA do septembra (Crna.Gora.me, 12. april 2016.g.)


CSA postala članica HEPA (Crna.Gora.me, 12. april 2016.g.)


CSA postala članica HEPA (Portal Analitika, 12. april 2016.g.)


Crnogorska sportska akademija privremeni član HEPA do septembra (CdM, 12. april 2016.g.)



13.04.2016. 23:17

Nikšićani na naučnom skupu o sportu u Novom Sadu


VIDEO: Fizička aktivnost značajna za zdravlje mladih (CdM, 24. april 2016.g.)


Predstavili sedam radova na međunarodnoj konferenciji (Univerzitet Crne Gore, 22. april 2016.g.)





Vežba i kvalitet života (RTV, 22. april 2016.g.)


Nikšićani na naučnom skupu o sportu u Novom Sadu (Portal Analitika, 19. april 2016.g.)


Nikšićani na naučnom skupu o sportu u Novom Sadu (Univerzitet Crne Gore, 12. april 2016.g.)

Nikšićani na naučnom skupu o sportu u Novom Sadu predstaviće sedam naučnih radova od 21. do 23. aprila 2016. godine

Jedanaest nastavnika i saradnika u nastavi sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića učestvovaće na naučnoj konferenciji o sportu u Novom Sadu koja se održava od 21. do 23. aprila na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu. Predstaviće sljedeće radove:

Stevo Popović, Duško Bjelica, Rajko Milašinović, Jovan Gardašević – Tjelesna visina i njen odnos sa rasponom ruku kod adolescenata muskog pola iz sjeverne regije u Crnoj Gori

Rajko Milašinović, Stevo Popović, Duško Bjelica, Ivan Vasiljević – Tjelesna visina i njen odnos sa rasponom ruku kod adolescenata ženskog pola iz sjeverne regije u Crnoj Gori

Duško Bjelica, Stevo Popović, Rajko Milašinović, Jovan Gardašević – Elektromiografija u plivanju: sistematska analiza

Jovan Gardašević, Ivan Vasiljević – Transformacija izdržljivosti fudbalera uzrasta do 16 godina u pripremnom periodu

Ivan Vasiljević, Dragan Krivokapić – Efekti treninga u pripremnom periodu na vođenje lopte

Danilo Bojanić, Rajko Milašinović, Milovan Ljubojević, Aldijana Muratović – Uticaj bazično motoričkog potencijala na realizaciju specifične motorike kod vrhunskih odbojkašica

Milovan Ljubojević, Danilo Bojanić, Aldijana Muratović, Marija Bubanja – Efekti različitih programa na motoričke sposobnosti učenica osnovne škole



09.04.2016. 18:23

Nastavnici nikšićkog fakulteta na naučnom skupu u Zagrebu

Profesori Univerziteta Crne Gore na konferenciji „Kondicijska priprema sportaša“ u Zagrebu

Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore Duško BjelicaStevo Popović i Kemal Idrizović, kao i saradnik u nastavi Jovan Gardašević, učestvuju na 14. godišnjoj međunarodnoj konferenciji „Kondicijska priprema sportaša“, koju organizuje Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Oni će na konferenciji, na kojoj će znanja i iskustva iz kondicijske pripreme predstaviti najuspješniji regionalni i svjetski stručnjaci i naučnici, izložiti tri rada.

Radove o modelima fizičke pripreme vrhunskih sportista i doziranju opterećenja, kao i opštim principima planiranja i programiranja fizičkih priprema sportista izložiće profesori Bjelica i Popović i saradnik Gardašević, dok će profesor Idrizović predstaviti rad „Brzina kretanja, bitan parametar u treningu snage“.

Naučni skup u Zagrebu trajaće do 27. februara.

(Univerzitet Crne Gore, 25.02.2016.g.)




Nastavnici nikšićkog fakulteta na naučnom skupu u Zagrebu

1. Prof. dr Duško Bjelica, doc. Dr Stevo Popović, mr Jovan Gardašević: UCG, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću – MODELI FIZIČKE PRIPREME VRHUNSKIH SPORTISTA I DOZIRANJE OPTEREĆENJA

2. Prof. dr Duško Bjelica, doc. Dr Stevo Popović, mr Jovan Gardašević: UCG, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću – OPŠTI PRINCIPI PLANIRANJA I PROGRAMIRANJA FIZIČKIH PRIPREMA SPORTISTA

3. Prof. dr Kemal Idrizović: UCG, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću – BRZINA KRETANJA, BITAN PARAMETAR U TRENINGU SNAGE (Velocity-based strength training)".

Na naučnom skupu Kondicijska priprema sportaša koji se organizuje na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu od 25- 27. februara 2016. godine učešće su uzeli četiri predstavnika Univerziteta Crne Gore sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića koji ce izlagati tri prihvaćena rada.



24.02.2016. 22:13

Zajednički naučnoistraživački projekat sa Fakultetom sporta iz Ljubljane za ciklus 2016/2017

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića i Fakultet sporta iz Ljubljane će realizovati zajednički naučnoistraživački projekat za ciklus 2016/2017

Na osnovu Sporazuma o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Slovenije, potpisanog 02. jula 2008. godine, u Ljubljani je danas, 19.februara 2016. godine održano četvrto zasijedanje Mješovite komisije za naučnu i tehnološku saradnju.

Šefovi delegacija, Smiljana Prelević, sekretar Ministarstva nauke Crne Gore i mr Tea Glažar, direktorica Službe za međunarodnu saradnju i evropske poslove u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije potpisali su danas Protokol, koji reguliše administrativne i finansijske okvire za realizaciju zajedničkih projekata, kao i radni program saradnje za naredni dvogodišnji period. Ceremoniji potpisivanja Protokola prisustvovao je i dr Miomir Mugoša, ambasador Crne Gore u Sloveniji.

Delegacije su razmijenile informacije o djelatnostima u oblasti nauke i tehnologije i o uključivanju u međunarodne programe i projekte, prije svega o aktivnostima u Okvirnom programu EU za istraživanje i inovacije “HORIZONT 2020”, EUREKA, COST, i drugim programima EU. Crnogorska strana je posebno predstavila realizaciju naučne politike na nacionalnom i međunarodnom nivou od strane Ministarstva nauke, u prethodnih pet godina, dok je Slovenačka strana predstavila centre izvrsnosti koji su otvoreni za saradnju, imajuću u vidu činjenicu da je i Crna Gora krenula u otvaranje ovakvih novih mehanizama uspostavljanjem BIO-ICT centra izvrsnosti.

Mješovita crnogorsko-slovenačka komisija prihvatila je 27 projekata iz različitih naučnih oblasti. Radnim programom definisan je način pokrivanja troškova vezanih za razmjenu istraživača, kao i visina finansiranja, u smislu kraćih i dužih boravaka. Finansiranje podrazumijeva da institucije u dvije zemlje nadležne za nauku i tehnologiju pokrivaju troškove razmjene istraživača za odobrene projekte. Strana koja šalje pokriva troškove međunarodnog prevoza za istraživače u odlasku i povratku. Strana koja prima pokriva troškove smještaja i dnevnica. Kod 5 odobrenih projekata, u kojima su uključeni crnogorski mladi istraživači, i kojima su planirane duže posjete u Sloveniji, slovenačka strana pored troškova smještaja i ishrane, dodatno će sufinansirati troškove prevoza crnogorskih istraživača. Takođe, tri crnogorska projekta u koja su uključeni slovenački mladi istraživači, i kojima su planirane duže posjete u Crnoj Gori, slovenačka strana finansiraće u iznosu od 1500 eura. Mješovita komisija je saglasna, da se sljedeći konkurs za zajedničke projekte za period 2018/2019. godine, objavi najkasnije do 15. aprila 2017. godine, sa 15. junom 2017. godine kao krajnjim rokom za dostavljanje prijedloga. Prihvaćeni projekti započeće sa realizacijom 1. januara 2018. godine.

U ovom konkursu prednost su imali projekti koji do sada nijesu finansirani u prethodnim konkursima i u kojima su aktivno uključeni mladi istraživači.

Šefovi delegacija obje države izrazili su zadovoljstvo intenziviranjem bilateralne naučne saradnje između naučnika Crne Gore i Slovenije, koja je od obostranog interesa u cilju proaktivnijeg učešća dvije države u evropskim programima za istraživanje, posebno Horizontu 2020.

Pregled odobrenih projekata možete preuzeti ovdje:

(Ministarstvo nauke Crne Gore)
http://www.mna.gov.me/vijesti/157910/Crna-Gora-i-Slovenija-realizovace-27-zajednickih-naucnoistrazivackih-projekata-za-ciklus-2016-2017.html

21.02.2016. 22:27

 

Saradnja sa Fakultetom za sport Univerziteta Union - Nikola Tesla iz Beograda

14.11.2015. 10:49

Sporazum o saradnji sa fakultetom iz Mostara


DIF potpisao sporazum o saradnji sa fakultetom iz Mostara ("Vijesti", 15. oktobar 2015.g.)


Sporazum o saradnji Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje sa kolegama iz Mostara ("Portal Analitika", 15. oktobar 2015.g.)


Fakultet za sport i fizičko vaspitanje unapređuje saradnju sa kolegama iz Mostara ("CdM", 15. oktobar 2015.g.)

16.10.2015. 03:59

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje primljen u HEPA






UCG i zvanično punopravni član evropske HEPA mreže ("CdM", 9. oktobar 2015.g.)


UCG punopravni član HEPA mreže ("RTCG", 6. oktobar 2015.g.)


Univerzitet punopravni član HEPA mreže ("Vijesti", 6. oktobar 2015.g.)



28.09.2015. 11:26

Istraživački projekat Fakulteta i turskih stručnjaka

07.06.2015. 14:26

Jovan Gardašević u novembru u Maroku


Gardašević u novembru u Maroku ("Dan", 15. maj 2015.g.)


Jovan Gardašević nominovan za program FIEP-ovih novih lidera ("Portal Analitika", 11. maj 2015.g.)


Jovan Gardašević nominovan za program FIEP-ovih novih lidera ("CdM", 11. maj 2015.g.)

16.05.2015. 16:15

Potpisan sporazum i sa Njemcima

U subotu, 4. aprila 2015. godine, u okviru 12. međunarodne naučne konferencije Crnogorske sportske akademije koja se održava pod nazivom „Transformacioni procesi u sportu“, na Univerzitetu Crne Gore, potpisan je sporazum o saradnji između Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića i Instituta za sportske nauke na Univerzitetu u Munsteru iz Njemačke.

Sporazum su potpisali Dekani, prof. dr Dobrislav Vujović, i prof. dr Maike Tjetjens.

Dekan Vujović u znak početka saradnje uručio je zlatnu plaketu Institutu za sportske nauke Univerziteta u Munsteru koju je u ime univerziteta primila profesorica Tjetjens.


Saradnja sa njemačkim Institutom za sportske nauke ("CdM", 4. april 2015.g.)


Nikšić: Potpisan sporazum o saradnji sa Njemcima ("Vijesti", 4. april 2015.g.)

04.04.2015. 23:08

Nikšićani u Zagrebu

01.03.2015. 18:06

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića proširuje saradnju sa Mađarima

Nova iskustva sa Pečujom

Nakon uspjesne promocije u Harkanju, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića uspostavio je saradnju i sa Modernim Univerzitetetom u Pečuju iz Mađarske, tako da je dekan fakulteta iz Nikšića prof. dr Dobrislav Vujovićpotpisao sporazum sa direktoricom Instituta, prof. dr. Józsa Ritom.To je 24-ti bilateralni sporazum sa inostranim visokoškolskim institucijama iz oblasti sportskih nauka koji je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića potpisao od svog osnivanja 2008. godine kada ga je regionalno veoma značajno pozicinirao tadašnji dekan prof. dr Duško Bjelica koji je potpisivao sve ranije dosadašnje sporazume.

- Institut za sportske nauke i fizičko vaspitanje funkcioniše u okviru Fakulteta za nauku, a struktuiran je iz četiri odsjeka, prije svega odsjeka za individualne sportive, odsjeka za sportsku biologiju, odsjeka za rekreaciju, kao i odsjeka za proučavanje teorije tjelesne kulture,kaže dekan prof. dr Dobrislav Vujović. On dalje pojašnjava: Sa svojih deset fakulteta - Fakultet za obrazovanje odraslih i razvoj ljudskih resursa, Fakultet za biznis i ekonomiju, Fakultet Illies Giula, Fakultet zdravstvenih nauka, Fakultet humanističkih nauka, Pravni fakultet, Medicinski fakultet, Fakultet muzičke umjetnosti i vizuelne umjetnosti, Fakultet za nauku i Polak Mihalj fakultet tehničkih nauka i informacionih tehnologija - Univerzitet u Pečuju igra značajnu ulogu u mađarskom visokom obrazovanju. Univerzitet nudi širok spektar nastave i studijskih programa, obezbeđujući na visokom nivou prenošenje znanja, kao i istraživanja. Sa svojim studentima i skoro 2.000 članova nastavnog i naučno-istraživačkog osoblja uticaj Univerziteta u Pečuju proteže daleko izvan granica Pečuja.

Profesor Vujović ističe da će Univerzitet Crne Gore,preko svog fakulteta u Nikšiću imati velike benefite kako za studente tako i za nastavni kadar. Posebno ističe tradiciju. Moderni Univerzitet u Pečuju (Mađarska) je osnovan 1. januara 2000. godine spajanjem Janus Pannonius Univerziteta , Medicinskog Univerziteta u Pečuju i Illies Đula Pedagoške akademijd u Szekszard-u. Međutim, njegovi korjeni dosežu 1367. godinu, kada je Anjou, kralj Mađarske uspostavio prvi mađarski univerzitet u Pečuju.


(Klik na sliku za uvećanje)

 

 


Nikšićki fakultet nastavlja međunarodnu saradnju ("Vijesti", 18. januar 2015.g.)

18.01.2015. 13:42

Profesori FSNK predstavljaju naučne radove u Ljubljani

Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića predstavljaju naučne radove u Ljubljani


Prof. dr Duško Bjelica i dekan Fakulteta za sport u Ljubljani prof. dr Milan Žvan

Slovenija ima dugu tradiciju u sportu, ali posebni napori su usmjereni na razvoju fizičkog vaspitanja kod mladih. Iz tog razloga su Univerzitet u Ljubljani i resorni Fakultet za sport tradicionalni domaćini, ove godine već 7. međunarodne naučne konferencija pod nazivom “Youth sport 2014”, koja traje od 12. do 14. decembra 2014. godine.

Što se tiče učesnika iz Crne Gore, na konferenciji će svoje radove izlagati naučnici sa Fakulteta za sport I fizičko vaspitanje, Univerziteta Crne Gore doc. dr Stevo Popović, prof. dr Duško Bjelica, doc. dr Jovica Petković, drAldijana Muratović i prof. dr Georgi Georgiev iz Skoplja na temu: “Tjelesna visina i njen odnos sa rasponom ruku kod adolescenata u Makedoniji” u sekciji identifikacija talenata kao i i prof. dr Stevo Popović, prof. dr Duško Bjelica, mr Ivan Vasiljević, doc. dr Jovica Petković i dr Aldijana Muratović na temu: “Uticaj identifikacije sa nacionalnim timom u kontekstu najvećih sportskih dostignuća nacionalnih timova Crne Gore”

Konferencija predstavlja naučni skup koji se organizuje svake treće godine na najvišem nivou koji je temeljen na istraživanjima u oblasti sportskih nauka i to po sljedećim tematskim oblastima: izazovi u oblasti fizičkog vaspitanja, razvoj mladih, obuka i testiranje, dileme sportske karijere, edukacija mladih sportista, medicina i povreda prevencija, performanse i analiza utakmica, principi sportske pripreme u omladinskom sportu, identifikacija talenata i otvorena sesija koja tretira teme po izboru učesnika konferencije a koje nisu obuhvaćene pobrojanim sekcijama. Takođe je vrijedno naglasiti da navedena naučna konferencija predstavlja forum za istraživače iz oblasti sportskih nauka gdje imaju priliku da se okupe i nastave sa daljim umrežavanjem, kao i da integriše doktorske student i mlade istraživače u ovoj oblasti.Ovo je još jedna prilika za što bolje međunarodno pozicioniranje našeg fakulteta, kaže prof. dr Duško Bjelica.


Profesori Fakulteta za sport predstavljaju naučne radove u Ljubljani ("Portal Analitika", 12. decembar 2014.g.)


Bjelica i saradnici predstavljaju naučne radove u Ljubljani ("CdM", 12. decembar 2014.g.)


Ljubljana: Predstavljanje naučnih radova profesora sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića ("Pogled", 12. decembar 2014.g.)


Nikšićani izlažu u Ljubljani ("Dan", 13. decembar 2014.g.)

12.12.2014. 11:43

Bjelica i Popović promovišu znanja u Brnu

Predstavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje na naučnoj konferenciji u Češkoj

Na Fakultetu sportkih nauka na Masaryk univerzitetu u Brnu se u periodu od 21. do 22. novembra 2014. godine održava Međunarodna naučna konferencija EKONOMIJA I MENADŽMENT U SPORTU 2014 koju organizuju Ceska asocijacija za ekomomiju i menadžment u sportu i instutcija domaćin.

Navedena konferencija predstavlja jedan od rijetkih skupova ove vrste u Evropi, te će okupiti značajan broj evropski naučnika iz ove mlade multidisciplinarne oblasti, koja je u SAD-u ponijela epitet najbrže rastuće nauče dispiline u posljednjim godinama.

Tema predstojeće konferencije je podijeljena u dvije sekcije, prije svega ekonomija i biznis u sportu, kao i menadžment i marketing u sportu. Prema oficijelnom rasporedu, programom je predviđeno sedam plenarnih izlaganja, među kojima su pronašli svoje mjesto i naučnici sa Univerziteta Crne Gore, prof. dr Duško Bjelica i doc. dr Stevo Popović, sa temom rada pod nazivom „Uticaj uvjerenja na generalne stavove potrošača u Srbiji prema reklamiranju kroz sport“ koji su pripremili u saradnji sa kolegama sa Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Nebojšom Mkasimovićem, i doktorantima, mr Damjanom Jakšićem i mr Radenkom Matićem.

Plenarno izlaganje naših naučnika je na programu 21.novembra a izložiće ga doc. dr Stevo Popović, koji će, takođe učestvovati i u radionici koju priprema domaćin, sa ciljem da kreira konzrcijum za pripremu predloga projekta koji se namjerava prijaviti u jednom od tekućih konkursa koje je raspisala Evropska komisija.


Bjelica i Popović promovišu znanja u Brnu ("Cafe del Montenegro", 18. novembar 2014.g.)

19.11.2014. 22:02

Nikšićani u Turskoj na naučnoj konferenciji

Konija domaćin za 500 učesnika

Konija je jedan od najstarijih gradova na svijetu, arheološka iskapanja na brdu Alâeddin u središtu grada ukazuju da naselje datira od najmanje 3. milenija pne. Prema frigijskoj legendi o velikom potopu, Konya je bila prvi grad nastao nakon potopa koji je uništio čovječanstvo. Još jedna legenda se vezuje uz grad odnosno njegovo ime - ono je nastalo od starogrčke riječi eikon (=ikona, slika) Gorgonine glave, s kojom je Perzej porazio domaće stanovništvo prije nego što je osnovao grčki grad. Nakon propasti Hetitskog carstva, Frigižani su na istom terenu osnovali svoj grad, koji je od 3. vijeka pne. postepeno heleniziran i postao jedan od grčkih polisa, dio građana je ipak zadržao svoju frigijsku kulturu. Za cara Hadrijana 25. pne. grad je postao rimska kolonija po imenom Aelia Hadriana. Prema Novom zavjetu, Sv. Pavao posjetio je Ikónion dva puta 47. (ili 48.) i 50. - 53. koji je tad bio dio rimske provincije Galatia jer je naišao na protivljenje ortodoksne židovske zajednice. Kako se Ikónion nalazio na granici Bizanta, nekoliko puta su ga orobili Arapi od 7. do 9. vijeka. Turci seldžuci zauzeli su ga 1072. ili 1081. ubrzo je postao prijestolnica njihovog Rimskog sultanata pod novim imenom Konya. To je bilo doba najvećeg procvata grada, kad je bio jedan od najsjajnijih gradova svijeta. Njegovi prosvijećeni vladari bili su veliki graditelji i pokrovitelji umjetnosti. Iz tog vremena je Medresa İnce Minaret, izgrađena 1258., koja je danas pretvorena u Muzej seldžukčke umjetnosti, bogato ukrašena Medresa Karatay iz 1251., u kojoj se danas nalazi Muzej keramike i Medresu Sirçali iz 1242. u kojoj se danas nalazi Muzej seldžukčkih i osmanskih starina. Sultanova palača leži na akropoli iznad grada, pored nje se nalaze džamija i turbe sultana Aladina Kej Kubada I, na čiji se poziv u Koniji naselio muslimanski mistik Mevlana Dželaludin Rumi koji je osnovao Derviški red Mevlevije (vrteći derviši). Južno od središta grada nalazi se Tekija Dželaludin Rumija, sa nizom zgrada i njegovim turbetom, koja se od 1917. koristi kao Muzej islama. Nakon propasti Seldžuka, Konijom su vladali mongolski Ilhanidi, a nakon njih turkmenska dinastija Karamanidi dok konačno nije podpala pod Osmansko Carstvo oko 1467. Od tad je Konija počela stagnirati, oživila je nakon 1896., kad je izgrađena željeznička pruga Istanbul-Bagdad, koja je prošla kroz grad, i kad je izgrađen sistem kanala za navodnjavanje koji su povećali poljoprivrednu proizvodnju. Sve do 1923. Konija je bila najvažniji grad centralne Anadolije, puno veća od tadašnje Ankare.







U hotelu Riksos koji se nalazi u Koniji od 7. do 9. Novembra 2014. godine održaće se 13. Međunarodni kongres u oblasti sportskih nauka. Navedeni kongres predstavlja sveturski skup naučnika iz oblasti sportskih nauka koji po 13. put organizuje Društvo za sportske nauke u saradnji sa ovogodišnjim domaćinom, Selčuk Univerzitetom. Tema ovogodišnjeg kongresa je „Sport i nauka u budućnosti“, dok će sesije, paneli i rdionice biti temeljeni na pitanjima u oblasti pedagoškog dijela fizičkog vaspitanja, psiho-socijalnih pitanja, nauke o kretanju i sportskom treningu, značaju sporta i zdravlja, sportkom menadžmentu, rekreaciji i zdravi stilovima života i nizom drugih tema koje obogaćuju multidisciplinarnost sportskih nauka kao jedne od najbrže rastućih nauka sadašnjice. Prema oficiejlnom rasporedu, pored 5 plenarnih izlagača, na programu će biti 259 oralnih izlaganja i 286 poster prezentacija putem kojih će učesnici razmijeniti svoja znanja i iskustva u oblasti svojeg djelovanja.

Naša delegacija, u sastavu prof. dr Duško Bjelica, doc. dr Jovica Petković, doc. dr Stevo Popović i dr Aldijana Muratović, putuju u ovaj istorijski grad sa ciljem da izlože svoja najnovija istraživanja, te da promovišu predstojeću Konferenciju CSA koja se organizuje tradicionalno u prvoj sedmici aprila 2015. godine, u Podgorici, ali i da se sretnu sa kolegama iz Turske kako bi razgovarali o jačanu bilateralne saradnje sa postojećim partnerima i uspostavili saradnju sa novim univerzitetima. Do sada bilateralni sporazumi o zajedničkim aktivnostima su potpisani sa dva truska univeziteta, Midlle East Technical University iz Ankare i Nevsehir University iz istoimenog grada u kojem će ove godine boraviti četiri profesora iz Niksica na 7-dnevnog studijskom boravku. Sa druge strane dvojica profesora iz Turske će, takođe posjetiti naš Univerzitet Crne Gore početkom juna 2015.



12.11.2014. 14:03

Nikšićani u Mađarskoj









15.10.2014. 22:28

Nikšićani sarađuju i sa Kapadokijom

Potpisali smo sporazum o saradnji sa Fakultetom za obrazovanjeDepartmanom za sport i fizičko vaspitanje sa Nevšehir Univerziteta iz Turske koji je zasnovan na uspostavljanju saradnje na nivou zajedničke istraživačke djelatnosti, i razmjene nastavnog osoblja i studenata, saopštio je prof. dr Duško Bjelica, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića.

Prof. Bjelica dalje ističe: Vrijedno je pomenuti da rezultati sporazuma su vidljivi i već postoje, prije svega što su kolege sa Departmana za sport i fizičko vaspitanje na Nevšehir Univerzitetu učesnici na našoj međunarodnoj konferenciji CSA, zatim skupa smo prijavili predlog projekta na poziv resornih mistarstava za bilateralnu saradnju, kao i Melvana protokol razmjene nastavnog osoblja i studenata.

Inače, Nevšehir Univerzitet je osnovan 17. maja 2007. godine.

Ovaj Univerzitet se sastoji od Fakulteta za hotelijestvo, ekonomskog fakulteta i fakulteta administrativnih nauka, fakulteta za zdravlje, a sve naborjane univerzitetske jedinice su pripadale Hacettepe Univerzitetu, dok su sljedeće univerzitetske jedinice osnovane nakon osnivanje Nevšehir Univerziteta: Fakultet za trgovinu, fakultet za obrazovanje, mašinski fakultet i za arhitekturu, fakultet umjetnosti. Dalje, ovaj univerzitet ima i Institut društvenih nauka i Institut za nauku. Nevšehir Univerzitet je na raspolaganju studentima i naučnicima sa svojih četiri kampusa, uključujući glavni kampus, i na putu je da bude jedan od najistaknutijih univerziteta u Turskoj sa svojih više od 3.500 studenata, fizičkih i društbenih kapaciteta i velikog broja akademskog osoblja čiji radovi su zasnovani na energičnom istraživanju. Nevšehir Univerzitet, koji se nalazi u regionu Kapadokija koja je jedan od najvažnijih turističkih centara Turske, je od vitalnog značaja za razvoj i prosvetljenje turskog društva, nadam se da će i našim studentima i nastavnicima biti od koristi. Naš fakultet je i do sada bio visoko regionalno pozicioniran, a između ostalih već imamo odličnu saradnju i sa METU univerzitetom iz Ankare, ističe dekan Bjelica.

Saradnja sa Univerzitetom iz Turske ("Cafe Del Montenegro", 3. april 2014.g.)

Saradnja nikšićkog i turskog fakulteta za sport ("Vijesti", 3. april 2014.g.)



04.04.2014. 01:55

Potpisan sporazum o saradnji Nikšića i Krajove

Saradnja sa Univerzitetom iz Rumunije

Danas su dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje na Univerzitetu Crne Gore, prof. dr Duško Bjelica i prof. dr Marian Dragomir, Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje na Univerzitetu u Krajovi potpisali sporazum o saradnji, što predstavlja dvadeset i drugi sporazum o međunarodnoj saradnji koju je crnogorska institucija ostvarila.

Univerzitetu u Krajovi je jedan od najprestižnijih rumunskih univerziteta, a njegov konstitutivni dio predstavlja Fakultet za sport i fizičko vaspitanje koji priprema buduće pedagoge fizičkog vaspitanja, sportske trenere i stručnjake iz oblasti sportske rehabilitacije,kaže dekan Bjelica.

Prof. Bjelica dalje ističe, takođe, aktivan je istraživački centar pod nazivom „Istraživački centar za ispitivanje motorike judskog tijela“ čije djelatnosti se odvijaju u skladu sa evropskim preporukama. Ovaj istraživački centar ima odjele za istraživanje u području sportske rehabilitacije, motoričke antropologije, strukturalne antropologije, kineziologije, fizikalne terapije, sportske medicine, statističkih istraživanja i sl.

On dalje ističe da će sa realizacijom ovog sporazuma najviše dobiti nastavno osoblje i studenti u budućem radu.

* * *

Crnogorski i rumunski fakulteti počinju saradnju ("CdM", 14. oktobar 2013.)




16.10.2013. 00:36

Potpisan sporazum o saradnji i sa kolegama iz Brna

Nikšićki Fakultet za sport i fizičko vaspitanje je odlično međunarodno pozicioniran

Dekan Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića prof. dr Duško Bjelica potpisao je sporazum o saradnji sa Fakultetom za sportske studije na Masaryk univerzitetu u Brnu, 20. juna 2013.godine.

Fakultet za sportske studije na Masaryk univerzitetu u Brnu je osnovan 2002. godine. Njegova misija proizlazi iz duge tradicije obrazovanja u sportu i fizičkom vaspitanju u Brnu, istorijski koncentriranog na Masaryk univerzitetu. Aktivnosti na fakultetu su koncentrisane na pripremanje nastavnika fizičkog vaspitanja, sprovođenje doktorskih studija u oblasti kinantroplogije, sticanje i širenje rezultata istraživanja u oblasti rehabilitacije i prehrane u sportu i svakodnevnom životu, razvijanje fizio-terapijskih i medicinskih informacija za dobrobit sporta i sportske edukacije i distribuciju licenci za trenere u odabranim područjima, ističe prof. dr Duško Bjelica.

Bjelica dalje ističe da svi studijski programi se sprovode na tri nivoa, dodiplomskom (bachelor), poslediplomskom (master) i doktorskom koji su kompatibilni sa sličnim programima na drugim univerzitetima. Osim nastavnih aktivnosti, akademsko osoblje je posvećeno istraživanjima, koji se sprovode na tri ključna polja: strukturna i razvojna kinantropologija, društvena, kulturna i pedagoška kinantropologija i medicinska kinantropologija. Fakultet sarađuje s brojnim međunarodnim univerzitetima i institucijama.

Siguran sam da će od ovog sporazuma najviše koristi imati naši studenti i profesori zaključio je Bjelica koji posebno ističe da je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića veoma dobro međunarodno pozicioniran i da za svojih pet godina postojanja je ovo dvadeseti sporazum o međunarodnoj saradnji koji taj fakultet ostvario.

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG potpisao Sporazum sa fakultetom iz Brna ("Pobjeda", 22. jun 2013.g.)

Fakultet za sport potpisao sporazum o saradnji sa Fakultetom u Brnu (Portal Analitika, 21. jun 2013.g.)







26.06.2013. 12:10



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.