Profesoru Bjelici prestižna nagrada FIEPA Evrope




Profesoru Bjelici prestižna nagrada FIEPA Evrope

Prestižna nagrada "FIEP Europe Thulin Award" će biti dodijeljena crnogorskom naučniku prof. dr Dušku Bjelici, profesoru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i predsjedniku Crnogorke sportske akademije od najstarije evropske asocijacije u oblasti fizičkog vaspitanja - FIEP EUROPE.

 

Profesor Bjelica će nagradu dobiti na FIEP kongresu u Finskoj u gradu Vierumaki 2022. godine , potvrdio je prof.dr Branislav Antala potpredsjednik te institucije.

 

"FIEP Europe Thulin Award" je priznanje koje je ustanovljeno 2010. godine i predstavlja evropsko priznanje kojim se nagrađuju najpoznatije ličnosti iz oblasti fizičkog vaspitanja koje su dale veliki doprinos razvoju fizičkog vaspitanja na nacionalnom i na nivou  Evrope. 

 

Dosadašnji dobitnici ovog najvišeg priznanja su devetnaest naučnika iz jedanaest država : Rumunije, Španije, Švsajcarske, Litvanije,Srbije, Hvatske, Crne Gore, Slovačke, Rusije, Češke i  Luksemburga. Najviše laureate je iz Španije , a zatim iz Rusije. Jedini dobitnik ovog priznanja , prije prof. Bjelice , iz Crne Gore je prof. dr Stevo Popović bivši dekan Fakulteta za sport I fizičko vaspitanje UCG iz Nikšića.

 

 

Inače, FIEP (Federation Internationale D"education Phisique) je osnovan 1923. godine u Briselu sa ciljem da promoviše razvoj širokog spektra aktivnosti u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, sporta za sve, fitnesa i zdravlja, rekreacije, kao i snalaženja u prirodi, za ljude svih uzrasta i nacija u cijelom svijetu, kao i da podstakne i doprinese međunarodnoj saradnji u ovim oblastima. Vodeća je evropska institucija ove vrste.

 

 

Medijske objave:

https://m.cdm.me/drustvo/dusku-bjelici-prestizna-nagrada-fiepa-evrope/

https://www.pobjeda.me/clanak/bjelici-prestizna-nagrada-fiep-europe-thulin-award

https://www.portalanalitika.me/clanak/bjelici-prestizno-priznanje-fiep-europe-thulin-award

https://mina.news/mina-sport/bjelici-prestizna-nagrada-fiep-evrope/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.