Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 19.12.2017

Studentima predstavljen "mobile journalism"X

Studentima treće godine sportskog novinarstva najnoviji način snimanja, montaže i slanja redakciji novinarskih priloga sa terena predstavio je dopisnik TVCG iz Nikšića, Darko Bulatović.

Image

Za studente treće godine sportskog novinarstva Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje ovih dana predstavljen je "mobile journalism", kao način rada u savremenom TV novinarstvu. Darko Bulatović, dopisnik RTCG-a je prilikom gostujućeg predavanja, studentima izložio karakteristike i prednosti novinarstva koje koristi najnovije tehnologije.

"Mobile journalism" je oblik novinarstva koji predstavlja apsolutni trend u svijetu. Dostupnost, brzina, ekonomičnost i efikasnost su njegove glavne odlike. "Mobile journalism" podrazumijeva rad na terenu. Dugogodišnji novinar je kroz primjere i svoje iskustvo snimanja priloga ajfon uređajem objasnio tehničke finese. Bulatović je naveo softversku podršku kao neophodnost prilikom prebacivanja i montaže priloga ili reportaže. Osim toga, sve serije telefona poslije ajfona 6+ su adekvatne za korišćenje pri pravljenju priloga.

Image

Studenti su imali priliku i da diskutuju sa dugogodišnjim novinarom Darkom Bulatovićem. Zanimljivost je da Bulatović, iako sa bogatim novinarskim iskustvom, posjeduje diplomu stečenu na studijama italijanskog jezika i književnosti. Svoj uspješan novinarski put je započeo u Institutu za medije. U toku 10 godina rada u svijetu novinarstva, značajno mjesto zauzima osmogodišnji rad u TV Vijesti. Osim toga, Bulatović je par mjeseci bio u timu TV Nikšić. Cijelu priču upotpunio je portal “Onogošt.me”, koji je prije dvije godine pokrenuo s dugogodišnjim prijateljem Vladanom Dragićevićem iz firme Rubik. U razgovoru sa studentima, novinar, Darko Bulatović, istakao je važnost kvaliteta priča, podstičući ih da ono što nose u sebi pokažu posredstvom medija.

Od avgusta 2017, Bulatović je dopisnik RTCG-a i priloge pravi isključivo ajfonom, te tako obavlja posao četiri radnika (novinara, montažera, snimatelja i vozača). Za unapređenje njegovog posla očekuje nabavku svjetla za kameru i mikrofona kako bi kvalitet slike i tona bio ubuduće bolji. Na ovaj način novinar daje značajan doprinos racionalizaciji troškova novinskoj kući u kojoj radi.

Antonije Bošković, student III godine sportskog novinarstva