Crnogorski olimpijski komitet posjetio dijagnostički centar Fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

"Savremeni sport bez primjene naučnih dostignuća u maksimalnom opsegu praktično se ne može ni zamisliti", rekao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović tokom prezentacije savremenih tehnologija dijagnostikovanja u sportu na nikšićkom Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje.

Sastavni dio pomenutog fakulteta je Centar za dijagnostikovanje u sportu koji, prema riječima Simonovića, treba da bude okosnica u radu ne samo vrhunskim sportistima, klubovima i savezima, već svima koji namjeravaju da se bave sportom.

"Kroz projekte koje je moguće realizovati pružićemo podršku razvoju ovog Centra kako bi bio što bolje opremljen i kako bi ga učinili još boljim i značajnijim. Potrebno je i da bude stručno opremljen, jer rezultate da kojih se dođe u ovom Centru treba na jedan stručan način sagledati i pročitati i na osnovu njih dati smjernice za dalji rad funkcionisanja sportista, klubova, saveza", kazao je Simonović.

Dekan Fakulteta, doc. dr Stevo Popović kazao je da bi saradnja sa sportskim klubovima i savezima trebalo da bude na još većem nivou, kao i da još uvijek nije dovoljno razvijena svijest kako i na koji način koristiti rezultate naučnih istraživanja. Apelovao je na nadležne strukture da pomognu da Centar nabavi što savremeniju tehnologiju kako bi spajanjem nauke i prakse crnorski sport podigli na veći nivo.

Najveću pomoć u nadogradnji postojećeg, prema riječima prof.dr Duška Bjelice, očekuju od Univerziteta i COK-a. Podsjetio je da će novim reformama školstva praktična nastava biti dominantna, pa će u Centru za dijagnostikovanje u sportu najveći dio nastave obavljati studenti osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija, dok će sportisti testiranja moći da obave u pomenutom Centru, kao i u Sportskom kulturnom centru Univerziteta Crne Gore.

Prof. dr Kemal Idrizović, prodekan za nauku Fakulteta za sport, kazao je da ta institucija intezivno radi na poboljšanju saradnje sa klubovima i savezima i nabavci savremenije aparature za Centar, kako bi zajedno sa COK-om ponudili sve ono što je neophodno za dijagnostiku crnogorskih sportista.

"Bez dijagnostike budući razvoj i napredak crnogorskih sportista i crnogorskog sporta uopšte je nemoguć, tako da svi zajedno moramo učestvovati u toj organizaciji da bi bili u mogućnosti da pomognemo crnogorskom sportu. Već kasnimo za razvijenim sportskim zemljama kada je taj dio nauke u pitanju. Pokušavamo i uspijevamo da ih sustignemo, ali da bi bili konkurentni kako u sportu, tako i u nauci, ovakav zajednički posao se mora dovesti do kraja", poručio je Idrizović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.