Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 09.03.2018

Antropometrijskom istraživanju doprinijelo još 7O studenataIstraživanju fizičke aktivnosti i tjelesne kompozicije crnogorske mlade populacije danas je doprinijelo 70 studenata Građevinskog i Ekonomskog fakulteta. Već treći put, nastavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Crne Gore u Centru za dijagnostiku u sportu, testiraju studente.

Profesor ovog Fakulteta i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica iskazao je zadovoljstvo zbog odziva studenata i ozbiljnosti izvođenja samog procesa, koji treba da obuhvati 3000 studenata, na svim univerzitetskim jedinicama u četiri grada - Nikšiću, Podgorici, Kotoru i na Cetinju. On je objasnio da testiranje studenata na Univerzitetu Crne Gore predstavlja primjenu testa, odnosno ogleda, kao instrumenta tehnike testiranja u određenim kontrolisanim uslovima, na osnovu kojeg se nastoje dobiti što objektivniji pokazatelji o stanju treniranosti studenata.

„Najkraće rečeno, testovi služe da bi se ustanovilo objektivno stanje neke funkcije ili tačno određene mjere koje želimo provjeriti. U ovom slučaju koristimo veći broj testova kako bi sa više aspekata imali jasniju sliku o gojaznosti, utreniranosti, funkcionalnim sposobnostima te na taj način naši mladi naučnici sprovode bateriju testova. Provjeravanje metrijskih karakteristika mjernog instrumenta obavljaće se kasnije statističkim postupcima koje ćemo raditi nakon testiranja studentske populacije Univerziteta Crne Gore. Vjerujem da će jedno ovakvo testiranje na reprezentativnom uzorku dati pravu sliku o tjelesnim karakteristikama naše mladosti“, pojasnio je profesor Bjelica.

Nastavnici koji su danas obavili testiranje su dr Bojan Mašanović, mr Jovan Gardašević,mr Ivan Vasiljević, mr Marina Vukotić i mr Marija Bubanja, saradnici u nastavi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića.

Projekat dijagnostifikovanja studentske populacije, Fakultet realizuje sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore i Sportskim kulturnim centrom.

 

https://www.cdm.me/sport/ostali-sportovi/antropometrijskom-istrazivanju-doprinijelo-jos-7o-studenata/

https://volimpodgoricu.me/2018/03/09/antropometrijskom-istrazivanju-doprinijelo-jos-7o-studenata/

http://antenam.net/sport/ostalo/71819-antropometrijskom-istrazivanju-doprinijelo-jos-7o-studenata

https://www.cdm.me/sport/ostali-sportovi/antropometrijskom-istrazivanju-doprinijelo-jos-7o-studenata/