Konferencija referentno mjesto razmjene znanja u Evropi




Konferencija referentno mjesto razmjene znanja u Evropi

Konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koja je u Budvi ove godine okupila  predstavnike iz 23 zemlje sa četiri kontinenta, doprinosi unapređenju, širenju i razvijanju primijenjenih naučnih istraživanja u Istočnoj i Zapadnoj Evropi, ocijenio je dr Narcis Gusi, profesor sa Ekstramadura - Univerziteta u Španiji i član Upravnog odbora HEPE, odjela pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji koji se bavi unapređenjem zdravlja kroz fizičko vježbanje.

Gusi tvrdi i da Konferencija, čiji su organizatori Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorska sportska akademija, iz godine u godinu „raste“ po broju učesnika iz različitih zemalja svijeta i Zapadne Evrope, tako da može biti ključni događaj za promovisanje važnosti naučnog povezivanja i razmjene znanja.

- Ne samo da je konferencija uspjeh, nego je i sredstvo za promovisanje boljeg kvaliteta u istraživanjima i razvoj međunarodne mreže naučnika iz oblasti sportskih nauka – rekao je on.

Prema njegovim riječima, učešće više od 100 doktoranada i magistranata na Konferenciji jasan je primjer koji ilustruje važnost i potrebu promovisanja mladih talenata kako bi se unaprijedili naučni i profesionalni ljudski resursi u oblasti sporta.

On smatra da je veoma važno za sve grane nauke da se naučnici povezuju i primjenjuju naučna saznanja u praksi.

-To je krucijalno važno. Svaka nauka i naučnik zahtijevaju povezivanje kako bi zajedno radili i bili inovativniji, i podijeli svoja dostignuća na međunarodnom planu – naveo je Gusi.

On je kazao i da je fizička aktivnost jedna od najisplativijih intervencija ili tretmana da bi se suočili sa ključnim društvenim promjenama poput onih koje se odnose na različita stanja bolesti (na primjer gojaznost, bolovi, neuromuskularne bolesti, Alchajmer, mentalno zdravlje), društvenim i promjenama ponašanja (maltretiranje, integracija migranata i prihvatanje novih pravila) i obrazovnim (akademski rezultati, povezivanje zbog saradnje u timskim sportovima, i vrijednovanje uloženog napora radi postizanja rezultata u srednjeročnom periodu).

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.