CSA konferencija – naučni događaj svjetskih razmjera u aprilu
CSA konferencija – naučni događaj svjetskih razmjera u aprilu

Glavni naučni događaj koji će obilježiti naredni mjesec i okupiti naučnike iz cijelog svijeta je godišnja konferencija Crnogorske sportske akademije, koja se održava od 4. do 7. aprila 2019. godine,  u Dubrovniku. Sada to zvanično potvrđujuImage i brojke, ocjena je predsjedavajućeg ove konferencije prof. dr Duška Bjelice.

„Rekordna statistika najviše govori o ovoj naučnoj konferenciji. Iz oko 50 zemalja, od oko 360 autora, pristiglo je blizu 200 naučnih radova. Sada već pouzdano možemo da kažemo da se konferencija CSA svrstava ne samo među vodeće sportske naučne kongrese na Zapadnom Balkanu, već je ona dobila svoju prepoznatljivost u svijetu. Ona je na listi najprestižnijih svjetskih događaja UNESKO-ovog Internacionalnog savjeta za sportsku nauku i fizičko vaspitanje *ICSSPE“, kazao je profesor Bjelica.

Konferenciju na temu „Sport, fizička aktivnost i zdravlje: savremene perspektive“, organizuju Crnogorska sportska akademija, Fakultet za sport i fizičko obrazovanje Univerziteta Crne Gore i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona.

„Naš organizacioni tim je sve pripremio za predstojeću konferenciju. Poznata su imena plenarnih predavača, svjetskog renomea, iz oblasti nauke o sportu. Pored predavanja po pozivu i radionica, otvoren je poziv za dvije nagrade: za najboljeg mladog istraživača i najbolju ženu u nauci. Za mlade naučne snage, studente master i doktorskih studija iz regiona, organizovana je  obuka Centralno-evropskog programa razmjene univerzitetskih studija - CEEPUS, na temu „Kako pripremiti, napisati i objaviti naučni rad u sportskoj nauci“, navodi aktivnosti profesor Bjelica.

Na jednom mjestu, dodaje, uliće se aktuelne teme, rasprave i stvoriti mogućnosti za nova umrežavanja, projekte, na svim područjima sportske nauke,  uključujući i znanja iz oblasti medicinskih, bioloških, zdravstvenih nauka, bihevioralnih, društvenih nauka, humanističkih, umjetničkih i društvenih istraživanja, politika i praksi vezanih za savremene perspektive sporta, fizičke aktivnosti i zdravlje.

Naučni radovi će biti predstavljeni na konferenciji, a sažeci biti publikovani u zborniku sažetaka, dok će radovi u cjelosti imati šansu da nađu svoje mjesto u dva naučna časopisa Crnogorske sportske akademije i  jednom partnerskom časopisu. Riječ je o časopisima Sport MontMontenegrin Journal of Sports Science and Medicine kao i u časopisu Journal of Anthropology of Sport and Physical Education, indeksiranim u prestižnim svjetskim međunarodnim bazama.

Ovaj događaj ima tradiciju dugu 16 godina, a do sada se konferencija održavala u Baru, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Budvi i Podgorici. Prošle godine je okupila oko 350 učesnika iz 24 zemlje svijeta.

O 16. konferenciji objavljena je i Knjiga abstrakta Book of Abstract, koju su uredili prof. dr Bjelica, prof. dr Stevo Popović i prof. dr Selčuk Akpinar, a dostupna je na linku:www.csakademija.me/conference/download/MSA_Dubrovnik_Book_of_Abstracts_2019.pdf

 

 

 

https://fosmedia.me/infos/drustvo/csa-konferencija-naucni-dogadaj-svjetskih-razmjera-u-aprilu 

https://www.mina.news/minasport/konferencija-u-dubrovniku-od-4-do-7-aprila/ 

https://portalanalitika.me/clanak/328925/csa-konferencija-u-aprilu-u-dubrovniku

 

 

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.