Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 28.05.2019

Eksperimentalni program vježbi sa starijim osobama rezultiraće priručnikomFOTO GALERIJA 1

FOTO GALERIJA 2

 

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore svečano je obilježen završetak eksperimentalnog programa projekta „Efekti tjelesnog vježbanja na inkluziju osoba starije životne dobi EPA-SIOP“ koji je odobren i finansiran od strane Ministarstva nauke. Projekat će, kako su najavili sa ovog fakulteta, rezultirati analizom podataka starijih osoba i izradom priručnika koji će biti publikovan. 

"U projektu, koji  je trajao šest mjeseci, učestvovalo je 60 osoba, životne dobi iznad 55 godina", kazao je prof. dr Duško Bjelica koji je bio na čelu ovog projekta, zajedno sa prof. dr Stevom Popovićem i saradnicama u nastavi, mr Marinom Vukotić i Goricom Zorić.

Profesor Bjelica je kazao da su ovih šest mjeseci bili ispunjeni kontinuiranim radom sa grupom ispitanika koji su bili podijeljeni u tri grupe.

"Sa jednom grupom su se sprovodili treninzi, druga grupa je imala  organizovana druženja, dok je treća grupa bila kontrolna", objasnio je on.

Na početku projekta je, putem međunarodnog standardizovanog SIS (Social Inclusion Scale) upitnika, urađen trenutni presjek stanja kada je uključenost starijih osoba u sistematskim tjelesnim aktivnostima u pitanju, 

Saradnik u nastavi mr Marina Vukotić, koja je aktivno radila sa grupom ispitanika, kazala je da se očekivani rezultati projekta ogledaju, prije svega, u prepoznavanju neaktivnog stila života osoba starije dobi.

"Želimo da, ovim eksperimentalnim programom i istraživačkim rezultatima na kraju, ukažemo na uvođenje adekvatnih mjera koje bi dovele do poboljšanja stila života, kao i da utvrdimo efekte  tjelesne aktivnosti kod osoba starije dobi kada su u pitanju društvena umreženost i podrška, usamljenost i društvena izolacija, kvalitet društvenih odnosa, društvene mogućnosti. Namjera nam je i da podignemo svijest o važnosti fizičke ativnosti i njenog uticaja na zdravlje“, zaključila je Vukotić. 

 

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/zavrseni-sestomjesecni-treninzi-i-druzenje-na-fakultetu-za-sport-i-fizicko-vaspitanje

https://onogost.me/drustvo/eksperimentalni-program-vjezbi-sa-starijim-osobama-rezultirace-prirucnikom

https://portalanalitika.me/clanak/335592/eksperimentalni-program-vjezbi-sa-starijim-osobama-rezultirace-prirucnikom

https://volimpodgoricu.me/2019/05/28/eksperimentalni-program-vjezbi-sa-starijim-osobama-rezultirace-prirucnikom/

Image

 

 

Dokumenti

Broj posjeta : 1109