Stranica 3




Fakultet za sport i fizičko vaspitanje pobjednik Studentske lige u košarci

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje pobjednik je Studentske lige u košarci nakon pobjede protiv Elektrotehničkog fakulteta 48:45 (23:26) u finalu koje je odigrano u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru.

Nikšićani su do pobjede došli trojkom Lazara Perovanovića koji je pogodio sa polovine terena u posljednjoj sekundi, nakon čega je uslijedio slavlje pobjednika premijernog izdanja takmičenja u košarci u organizaciji Univerziteta Crne Gore i Studentskog parlamenta UCG, a uz pokroviteljstvo Crnogorske komercijalne banke. Finalni meč opravdao je očekivanja, viđena je odlična košarka, a pobjednik je nakon nekoliko preokreta, odlučen u neizvjesnoj završnici u kojoj je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje imao više sreće.







Građevinski fakultet je osvojio treće mjesto pobjedom protiv Mašinskog fakulteta 61:39 (35:16).

Studentska liga u košarci okupila je 12 timova, a organizovana je nakon završetka takmičenja u malom fudbalu u kojem je učestvovalo 18 timova i u kojem je najuspješnija bila ekipa Ekonomskog fakulteta koja je u finalu bila bolja od Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. U proteklih pet mjeseci u ligama u malom fudbalu i košarci odigran je ukupno 91 meč, aktivno je učestovalo oko 300 studenata – sportista, a organizacija takmičenja opravdala je očekivanja aktera i publike koja je pratila sportska nadmetanja studenata u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru. (Univerzitet Crne Gore)


Fakultet za sport i fizičko vaspitanje pobjednik Studentske lige u košarci (Univerzitet Crne Gore, 2. jul 2016.g.)

* * *

Šampioni na prijemu kod dekana

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanja Univerziteta Crne Gore Stevo Popović primio je danas košarkašku selekciju te univerzitetske jedinice, koja je osvojila prvo mjesto u Studentskoj ligi u košarci, i uručio im poklone.

On je istakao značaj tog uspjeha za fakultet, kao i da je ponosan zbog ponašanja košarkaša, koji su na pravi način predstavili vrijednosti koje se njeguju na tom fakultetu.

Članovi šampionske ekipe su: Radovan Pejović, Lazar Perovanović, Danilo Zeković, Petar Kapešić, Dimitrije Baćović, Luka Joković, Vaso Popović, Milija Vuletić, Luka Šćepanović, Nemanja Tomašević, Rade Đoković i Momčilo Čović. Treneri ekipe: dr Milovan Ljubojević i Mićo Karadžić. (Univerzitet Crne Gore)


Šampioni na prijemu kod dekana (Univerzitet Crne Gore, 11. jul 2016.g.)

04.07.2016. 15:30

Rang lista kandidata - Fizička kultura

Ovdje možete preuzeti Rang listu kandidata - Fizička kultura, Jun 2016.

OBAVJEŠTENJA O UPISU:










01.07.2016. 16:36

Nebojša Maksimović: Globalizacija sport čini naukom

Razgovor sa Nebojšom Maksimovićem, profesorom Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu


(Klik na sliku za uvećanje)

 




30.06.2016. 02:42

Dragan Milanović: Sport + nauka = rezultat

Razgovor sa Draganom Milanovićem, redovnim profesorom Kineziološkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu i urednikom časopisa "Kinesiology"


(Klik na sliku za uvećanje)

 




21.06.2016. 23:49

Zoran Milošević: Budimo aktivni – vježbajmo

Razgovor sa Zoranom Miloševićem, redovnim profesorom sportskih nauka na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu


(Klik na sliku za uvećanje)

 

Georgi Georgijev: Radom do prepoznatljivosti

Razgovor sa Georgijem Georgijevim, vanrednim profesorom Fakulteta fizičkog vaspitanja Univerziteta "Sv. Kiril i Metodije" u Skoplju


(Klik na sliku za uvećanje)

 




07.06.2016. 14:40

Odbrana doktorske disertacije / mr Danilo Bojanić

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore

Obavještava javnost da je kandidat mr Danilo Bojanić javno odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom: „Relacije i uticaj bazično-motoričkog potencijala na situaciono-motoričke sposobnosti odbojkašica“, pred Komisijom u sastavu:

1. Prof. dr Kemal Idrizović, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Nikšić

2. Prof. dr Duško Bjelica, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Nikšić – MENTOR

3. Prof. dr Georgi Georgiev, Fakultet fizičke kulture, Skoplje

Odbrana je održana danas, 01.06.2016. godine sa početkom u 12.00 časova, na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, a okončana u 13.30 časova.

To je drugi kandidat od osnivanja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, a prvu doktorsku disertaciju odbranila je 2014. godine doc. dr Aldijana Muratović kojoj je takođe mentor bio prof. dr Duško Bjelica.

01.06.2016. 22:11

Selčuk Akpinar: Tehnologije pomažu sportu

Razgovor sa Selčukom Akpinarom, profesorom Nevšehir univerziteta u Turskoj Kapadokiji


(Klik na sliku za uvećanje)

 




31.05.2016. 19:43

Fakultet za sport i Fudbalski klub „Mladost“ potpisali sporazum o saradnji

Predstavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i aktuelnog šampiona države u fudbalu - Fudbalskog kluba „Mladost“ iz Podgorice, potpisali su sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji.

Za potrebe Fakulteta, kako je precizirano Sporazumom kojeg su potpisali dekan Stevo Popović i direktor „Mladosti“ Marko Mugoša, klub će na raspolaganje staviti stručnu, tehničku, organizacionu i infrastrukturnu pomoć i stručni kadar.

- Jedan od glavnih ciljeva visokoškolskih ustanova je da se povezuju sa „industrijom“ u kojoj djeluju. U tom smislu, cilj Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje je da se povezuje i usko sarađuje sa klubovima, savezima i sportskim društvima. Fudbalski klub „Mladost“ je ovogodišnji prvak države u omladinskoj i seniorkoj kategoriji, pa tako i veoma interesantan partner za saradnju – kazao je dekan Fakulteta Stevo Popović.

Prema riječima direktora „Mladosti“ Marka Mugoše, Fakultet će klubu pružati stručnu, kadrovsku i organizacionu pomoć za ostvarivanje programskih opredjeljenja. To će činiti, kako je objasnio, na način kako se dogovore rukovodstva Fakulteta i kluba za svaki pojedinačni slučaj. (Univerzitet Crne Gore)


Fakultet za sport i Fudbalski klub „Mladost“ potpisali sporazum o saradnji (Univerzitet Crne Gore, 31. maj 2016.g.)

31.05.2016. 19:19

GLOBALNI FORUM 2016 za pedagogiju fizičkog vaspitanja (GoFPEP 2016)

Fakultet za sportske nauke, departman za obrazovanje nastavnika fizičkog vaspitanja na Hačetepe Univerzitetu u Ankari, u Turskoj, organizuje naučni forum pod nazivom GLOBALNI FORUM 2016 za pedagogiju fizičkog vaspitanja (GoFPEP 2016). Navedeni forum se održava svake dvije godine, a domaćin četvrtog po redu, ovogodišnjeg foruma je okupio 120 delegata iz 60 zemalja koji predstavljaju vodeće naučnike iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja u svojim zemljama. Trodnevni događaj se održava u periodu od 25. do 28. maja u hotelu Altinel Ankara, u glavnom gradu Turske a, pored pozvanih govornika, biće predstavljene i različite radionice, kao i novi modeli časova fizičkog vaspitanja u modernizovanim školama, sve u cilju prezentacije najboljih praksi iz različitih zemalja svijeta. Pozvani delegati su imali zadatak da pripreme petnaestominutne prezentacije koje nisu izložene na tradicionalan način, već predstavljaju video prezentacije koje su dostupne online tokom i nakon izlaganja svakog od delegata, a sve u cilju što adekvatnjeg interdisciplinarnog pristupa zdravlju i razvoju programa sporta i fizičkog vaspitanja, što boljoj implementaciji i obuci nastavnika fizičkog vaspitanja i djelatnika u oblasti sporta. Crnogorski tim, u sastavu doc. dr Stevo Popović, prof. dr Duško Bjelica, mr Jovan Gardašević, mr Rajko Milašinović i mr Božidar Kovačević, učestvuje u petoj diskusionoj grupi, drugog dana foruma, sa temom “Identifikacija lokalnih korisnika spa usluga u budvanskoj rivijeri izvan glavne turističke sezone”.


(Klik na sliku za uvećanje)


Nastavnici i saradnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje učestvuju na forumu u Ankari (Vijesti, 27. maj 2016.g.)


Crnogorski nastavnici na Globalnom forumu za pedagogiju fizičkog vaspitanja (Univerzitet Crne Gore, 26. maj 2016.g.)


Crnogorski nastavnici na Globalnom forumu za pedagogiju fizičkog vaspitanja (Portal Analitika, 26. maj 2016.g.)

Izet Rađo: Komunikacija je ključ uspjeha

Razgovor sa Izetom Rađom, redovnim profesorom Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i predsjedavajućim Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine


(Klik na sliku za uvećanje)

 




25.05.2016. 02:47

Miroslav Kezunović: Povjerenje – lakše ozdravljenje

Razgovor sa Miroslavom Kezunovićem, profesorom Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore


(Klik na sliku za uvećanje)

 




25.05.2016. 02:45

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje obilježava osam godina postojanja

Svečana sjednica Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, povodom obilježavanja osme godine od osnivanja, biće organizovana u amfiteatru fakulteta u Nikšiću, u nedjelju, 5. juna 2016. godine, sa početkom u 12 sati. Na sjednici će biti uručene diplome svršenim studentima (osnovne primijenjene studije Sportski novinari: Pejović Milica; postdiplomske – specijalističke akademske studije Fizička kultura: Ognjenović Milena i Nerić Pavle; postdiplomske – specijalističke primijenjene studije Sportski menadžment: Danilović Slobodan, Delija Miljaim i Jovanović Ranka), kao i plakete najboljim studentima na svim nivoima studija (osnovne primijenjene studije Sportski novinari: Vladimir Vrbljanac; osnovne primijenjene studije Sportski treneri: Aleksandar Popović; osnovne primijenjene studije Fizička kultura: Pavle Malović; postdiplomske – specijalističke primijenjene studije Sportski menadžment: Rajko Pekić; postdiplomske – specijalističke primijenjene studije Sport i fitnes: Lazar Šoć; postdiplomske – specijalističke akademske studije Fizička kultura: Marko Knežević), kojima će direktor firme za sportsku opremu “Bravera” iz Podgorici, Vlado Veličković uručiti vaučere u vrijednosti od 100 eura za kupovinu u svojim prodavnicama, i naučnicima iz regiona za doprinos razvoju sportskih nauka na međunarodnom planu: prof. dr Damiru Sekuliču sa Univerziteta u Splitu, prof. dr Marku Stojanoviću sa Univerziteta u Novom Sadu i prof. dr Goranu Sporišu sa Univerziteta u Zagrebu. Biće uručena plaketa i gradonačelniku grada Nikšića Veselinu Grboviću za bezuslovnu pomoć i podršku u razvoju Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, kao i predstavniku Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, doc dr Marinu Ćorluki, za uspješnu dosadašnju saradnju, zatim studentu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Branu Božoviću, treneru ekipe „Budvanska rivijera“, prvaku države u rukometu i predstavniku fudbalskog kluba „Mladost“ iz Podgorice, Veselinu Šipčiću, direktoru prvaka države u omladinskoj i seniorskoj kategoriji u fudbalu, za promociju sporta u Crnoj Gori i vrijednosti koje gaji Fakultet za sport i fizičko vaspitanje. Biće organizovana i izložba sportskog novinara, Blagoja Đukanovića, koja će sadržati sportska obilježja iz raznih perioda i gradova.


Pogledajte galeriju slika sa proslave Dana Fakulteta


* * *


(Klik na sliku za uvećanje)

 


(Klik na sliku za uvećanje)


Fakultet za sport i fizičko vaspitanje obilježio osam godina postojanja (Univerzitet Crne Gore, 6. jun 2016.g.)


Fakultet za sport i fizičko vaspitanje proslavio osam godina postojanja (Vijesti, 5. jun 2016.g.)


Fakultet za sport i fizičko vaspitanje obilježava osam godina postojanja (Portal Analitika, 01. jun 2016.g.)

24.05.2016. 00:04

VODIČ KROZ STUDIJE Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje za 2016. godinu

vodic 2016 FSNK
Preuzmite VODIČ KROZ STUDIJE Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje za 2016. godinu



23.05.2016. 01:23

Nejc Šarabon: Sport i medicina moraju zajedno

Razgovor sa Nejcom Šarabonom, profesorom Univerziteta Primorske, Koper


(Klik na sliku za uvećanje)

 

Prof. dr Patrik Drid: Konferencija posebnog značaja

Razgovor sa Patrikom Dridom, profesorom Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu


(Klik na sliku za uvećanje)

 




05.05.2016. 19:13

Doc. dr Dragan Krivokapić, prodekan za nastavu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje

O nauci u sportu


(Klik na sliku za uvećanje)

 




26.04.2016. 21:51

Razgovor sa prof. dr Kemalom Idrizovićem: Više pažnje kineziologiji


(Klik na sliku za uvećanje)

 




21.04.2016. 01:09

Rezime Međunarodne konferencije CSA kroz prizmu dekana, doc. dr Steva Popovića


(Klik na sliku za uvećanje)

 




14.04.2016. 00:39

CRBC Dani Karijere u Podgorici od 13. do 15. aprila

Poslovna platforma prekoveze.me i studentska organizacija AIESEC će pod pokroviteljstvom Glavnog grada, od 13. do 15. aprila u Podgorici realizovati projekat CRBC Dani karijere. Cilj održavanja projekta je približavanje mladih tržištu rada, neformalna edukacija i zapošljavanje ili obezbijeđivanje praksi za veliki broj studenata.

Projekat se sastoji od Youth To Business Foruma za studente, Business Workshop poslovnih treninga i Career Ways sajma zapošljavanja.

Procitajte ostatak 

XIII Međunarodna naučna konferencija

 

Radio Crne Gore (tonski zapis), 03.04.2016:

 


Proglašeni najbolji mladi naučnici (RTCG, 02. april 2016.g.)


Završena naučna konferencija: Najbolji Slovenac i Špankinja (Crna.Gora.me, 02. april 2016.g.)


Proglašeni najbolji mladi naučnici (Crna.Gora.me, 02. april 2016.g.)


Najbolji Borut Fonda i Kristina Blasko Lafargi (Univerzitet Crne Gore, 02. april 2016.g.)


Proglašeni najbolji mladi naučnici (Portal Analitika, 02. april 2016.g.)


Proglašeni najbolji mladi naučnici (Vijesti, 02. april 2016.g.)


Završena naučna konferencija: Najbolji Slovenac i Španjolka (CdM, 02. april 2016.g.)


Naučnici iz 19 zemalja na sportskoj naučnoj konferenciji (Crna.Gora.me, 01. april 2016.g.)


Veliki zamjac crnogorskoj sportskoj nauci (RTCG, 01. april 2016.g.)


Naučnici iz 19 zemalja na sportskoj naučnoj konferenciji (CdM, 01. april 2016.g.)


Naučnici iz 19 zemalja na sportskoj naučnoj konferenciji (Univerzitet Crne Gore, 01. april 2016.g.)


Naučnici iz 19 zemalja na sportskoj naučnoj konferenciji (Vijesti, 01. april 2016.g.)


Otvaranje sportske naučne konferencije 1. aprila (Univerzitet Crne Gore, 30. mart 2016.g.)


Crna Gora – mjesto susreta svjetskih eksperta iz oblasti sportskih nauka (Univerzitet Crne Gore, 29. mart 2016.g.)


Sportske nauke: U Crnu Goru stižu svjetski eksperti iz 19 zemalja (CdM, 29. mart 2016.g.)


Sportske nauke: U Crnu Goru stižu svjetski eksperti iz 19 zemalja (Crna.Gora.me, 29. mart 2016.g.)


Rađo: Konferencija o sportu integriše crnogorsku i svjetsku naučnu misao (CdM, 23. mart 2016.g.)


Rađo: Konferencija o sportu integriše crnogorsku i svjetsku naučnu misao (Crna.Gora.me, 23. mart 2016.g.)


Konferencija o sportu integriše crnogorsku i svjetsku naučnu misao (Univerzitet Crne Gore, 23. mart 2016.g.)


Objavljen zbornik radova sa konferenciju o transformacionim procesima u sportu (Univerzitet Crne Gore, 23. mart 2016.g.)

Preuzmite zbornik sazetaka

Pogledajte arhivu zbornika

 


FOTO: Đukanović: Sport dobra šansa i potencijal Crne Gore (CdM, 18. mart 2016.g.)


Sport je dobra šansa i potencijal Crne Gore (Univerzitet Crne Gore, 18. mart 2016.g.)


Sjednica Počasnog odbora Međunarodne konferencije „Transformacioni procesi u sportu - sportska dostignuća“ (Univerzitet Crne Gore, 16. mart 2016.g.)


Milošević: Sloboda se osvaja – budimo aktivni, vježbajmo! (CdM, 15. mart 2016.g.)


Sloboda se osvaja – budimo aktivni, vježbajmo! (Univerzitet Crne Gore, 14. mart 2016.g.)

Saopštenje za medije Univerziteta Crne Gore

Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore, organizovaće od 31. marta do 2. aprila u Podgorici 13. Međunarodnu naučnu konferenciju „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“.

Konferencija će u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore okupiti oko 130 autora i koautora iz 19 zemalja – Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Mađarske, Indije, Indonezije, Japana, Kosova, Omana, Kine, Katara, Saudijske Arabije, Srbije, Slovenije, Španije, Velike Britanije i Turske. Riječ je o vodećim svjetskim autorima i istraživačima u oblasti sportskih, društvenih i humanističkih nauka i medicine.

Počasnim odborom Konferencije predsjedava predsjednik Vlade Milo Đukanović, dok su članovi ugledni sportski radnici i istaknute javne ličnosti: rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić, ministarka nauke Sanja Vlahović, gradonačenlnik Podgorice Slavoljub Stijepović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, direktor Uprave za mlade i sport Igor Vušurović, predsjednik Rukometnog saveza Predrag Bošković, predsjednik Atletskog saveza Milorad Vuletić, predsjednica Skijaškog saveza Vesna Medenica, predsjednik Vaterpolo i plivačkog saveza Srđan Kovačević, rukometni trener Dragan Adžić, vaterpolo trener Petar Porobić, fudbalski trener Miodrag Božović, rukometašica Katarina Bulatović, vaterpolista Nikola Janović, džudista Srđan Mrvaljević, sportski direktor Ženskog rukometnog kluba ,,Budućnost” Bojana Popović, profesor novosadskog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Zoran Milošević i profesor Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja iz Sarajeva i potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo.

Na Konferenciji će biti proglašeni najbolji mladi naučnik i najbolja žena naučnik, dok će najbolji radovi biti objavljeni u naučnom časopisu „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“, a ostali u „Sport Mont-u“. Oba časopisa nalaze se u velikom broju međunarodnih indeksnih baza, a „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“ i u Thomson Reuters-u.

Komunikacijski i PR centar
Univerziteta Crne Gore




Nagradiće najboljeg mladog naučnika i najbolju naučnicu (Univerzitet Crne Gore, 8. mart 2016.g.)


NAUČNA KONFERENCIJA O SPORTU KRAJEM MARTA: Biće proglašeni najbolji mladi naučnik i naučnica ("MNE Magazin", 7. mart 2016.g.)




(Klik na sliku za uvećanje)

 


Naučna konferencija o sportu krajem marta u Podgorici ("Crna.Gora.Me", 14. februar 2016.g.)


PODGORICA: Naučna konferencija o sportu krajem marta ("Volim Podgoricu", 14. februar 2016.g.)

Naučna konferencija od 31. marta do 2. aprila

Podgorica – Međunarodna naučna konferencija o transformacionim procesima u sportu – Sportska dostignuća, biće održana od 31. marta do 2. aprila, saopšteno je iz Crnogorske sportske akademije.

Navodi se da je do sada prihvaćeno 68 radova, koje potpusuje 129 autora i koautora iz 19 država svijeta.

"Sve je spremno za početak Konferencije. Veoma smo zadovoljni radovima i interesovanjem naučne i stručne javnosti za učešće na konferenciji koju smo za 13 godina postojanja uspjeli da pozicioniramo kao najbolju u regionu", kazao je predsjednik Priređivačkog odbora konferencije, Duško Bjelica.

Prema njeovim riječima, Konferencija će imati šest plenarnih izlagača.

"To su profesori Sergej Ostojić sa Univerziteta u Novom Sadu, Goran Marković sa Sveučilišta u Zagrebu, Nejc Šarobon sa Univerziteta Primorska iz Kopra, predsjednik turskog Društva za sportske nauke i profesor Hacettepe univerziteta u Ankari Gıyasettin Demirhan, Zang Zhang iz kineskog Olimpijskog komiteta i Juničiro Jamauči sa Tokio Metropolitan univerziteta u Japanu", navodi se u saopštenju organizatora.

Konferenciju organizuju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Pokrovitelj skupa je je Univerzitet Crne Gore, dok je premijer Milo Đukanović predsjednik Počasnog odbora konferencije.

Saopšteno je da će najbolji radovi biti objavljeni u naučnom časopisu Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, a ostali u Sport montu. (MINA, 14.02.2016.g.)


Na međunarodnoj naučnoj konferenciji CSA prihvaćeno 68 radova ("Vijesti", 14. februar 2016.g.)


Naučna konferencija o sportu krajem marta u Podgorici ("CdM", 14. februar 2016.g.)


Radove poslali naučnici iz 29 zemalja ("Univerzitet Crne Gore", 2. februar 2016.g.)


Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“ ("Univerzitet Crne Gore", 27. januar 2016.g.)


Prijavili se autori iz 29 zemalja: Naučna konferencija o sportu 31. marta ("Crna.Gora.Me", 2. februar 2016.g.)


Prijavili se autori iz 29 zemalja: Naučna konferencija o sportu 31. marta ("CdM", 2. februar 2016.g.)


PODGORICA: Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća od 31. marta do 2. aprila ("MNE Magazin", 2. decembar 2016.g.)


Prijavili se autori iz 29 zemalja: Naučna konferencija o sportu 31. marta ("Volim Podgoricu", 2. februar 2016.g.)

08.03.2016. 00:11

Najava treninga o metodologiji naučno-istraživačkog rada

Trener: Prof. dr Veljko Milutinović

Svjetski naučnik gost Univerziteta Crne Gore

Jedan od najpoznatijih i najcjenjenih naučnika sa ovih prostora prof. dr Veljko Milutinović biće gost Univerziteta Crne Gore u petak, 11. marta, gdje će u Plavoj Sali Rektorata odžati trening o metodologiji naučno-istraživačkog rada u prirodnim i drustvenim naukama - »Metodologija generičkog istraživanja«. Trening je dio projekta TRAIN, koji Univerzitet Crne Gore realizuje uz podršku fondacije King Baudouin.

Prof. Veljko Milutinović doktorirao je na Univerzitetu u Beogradu, gdje trenutno predaje i sprovodi istraživanje u okviru ET, MATH i PHY/CHEM-a. Njegovo istraživanje uglavnom je usmjereno na rudarenje (datamining) algoritama i proračunavanje protoka podataka, sa naglaskom na dizajn algoritama mapiranja namijenjenih za izvršavanje na energetski efikasnim računarskim sistemima. Drži i kurseve intelektualnih vještina.

U toku profesionalne karijere prof. Milutinović proveo je oko deceniju na raznim pozicijama na fakultetima u Sjedinjenim Američkim državama, većinom na Univerzitetu Purdue. Kodizajner je DARPA, prvog GaAs RISC mikroprocesora.

Interesantno je da je za njegovih sedam knjiga predgovore napisalo sedam dobitnika Nobelove nagrade, sa kojima je sarađivao na industrijski sponzorisanim projektima. Objavio je više od 40 radova u časopisima iz IEEE (Institut za elektrotehniku) i ACM (udruženje za računarski sistem) izdanja, koji su citirani više od 4.000 puta.

Trening je namijenjen magistrantima i doktorandima Univerziteta Crne Gore, ali i saradnicima u nastavi i nastavnicima. Cilj je da polaznici ovladaju vještinama i znanjem kako bi rezultate dobijene naučno-istraživačkim radom predstavili u formi koja je usklađena sa uslovima vodećih časopisa sa naučnih listi. Trening počinje u 10 sati.

07.03.2016. 23:50

Obavještenje studentima za prevoz




29.02.2016. 21:21

Upis ljetnjeg semestra

Upis ljetnjeg semestra obaviće se od 01.02. do 08.02.2016. godine.

Za upis je potreban index i potvrda o uplati dijela iznosa školarine za ljetnji semestar.

Napomena: Studenti koji nijesu regulisali svoje obaveze iz zimskog semestra neće moći upisati ljetnji semestar.



19.01.2016. 16:17

„Difovci“ na Kopaoniku

Čovjek raritet

"Dan" u posjeti kod Duška Bjelice, predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

Da li je sport samo sport? Da li je sport samo vježbanje, jurenje za raznim rekvizitima, takmičenje...? Da li je sport rekreacija? ili je sport i nešto više od toga. Nauka! na primjer. Tragajući za odgovorom put nas je odveo na Univerzitet Crne Gore, kod profesora doktora Duška Bjelice, predsjednika Upravnog odbora ove visokoškolske ustanove. Zašto baš kod Bjelice? pitaće neko! Odgovor je jednostavan i kratak: Niko u Crnoj Gori nije više dao sportu sa naučnog aspekta koliko Bjelica, čovjek koji je u okviru državnog Univerziteta oformio Fakultet za sport i fizičcko vaspitanje, kao dekan domaćinski njime gazdovao dva mandata, vukao razvojne konce, borio se sa problemima, uklanjao prepreke, izvodio generacije profesora fizičke kulture, značajna trenerska imena, a i sportskom novinarstvu Crne Gore nije ostao dužan. Iznjedrio je kolege koji dostojno mogu reprezentovati Crnu Goru.

Upravo je Duško Bjelica najpozvaniji da govori o sportu i nauci, o njihovoj pletenici iz koje proizilaze rezultati koji pomjeraju granice. Osim teorijskog dijela i fakultetskih lekcija Bjelica se sa velikim uspjehom bavi i publicistikom, pa ga slobodno možemo nazvati raritetnim stručnjakom u crnogorskoj sportskoj nauci.

Nabrojati radove a kamo li komentarisati ih oduzelo bi nam mnogo vremena i prostora, pa smo se odlučili da igrom brojeva pomenemo djelovanje ovog naučnog radnika, za koga se s punim pravom može reći da je čovjek od akcije, čovjek pregalac i stvaralac.

Fakultet za sport je Bjeličino čedo, podigao ga, imidž mu podario i sada kao profesor uživa u njegovim uspjesima, slično kao u radu Crnogorske sportske akademije, sa kojom je do sada organizovao 13 naučnih međunarodnih konferencija koje su okupile preko 2.000 najznačajnijih naučnika iz zemlje i inostranstva.

Duško Bjelica je osnivač, izdavač i urednik stručnog casopisa Sport Mont. Ova publikacija svjetlost dana ugledala je podaleke 2003. a kroz 45 brojeva do sada prepoznatljiva je na Balkanskom poluostrvu.

Crnogorska sportska akademija od 2012. godine izdaje časopis Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, časopis koji se, kao rijetko koji u regionu, našao u preko 50 inostranih baza a od skora i Tomson Rojtersu. Za ovaj časopis profesor Bjelica je dobijao međunarodna priznanja od mnogih svjetskih univerziteta, a 2007. godine udostojio ga je vrijednim priznanjem doživotni predsjednik MOK-a Huan Antonio Samaran.

Bjelica je do sada objavio preko 200 naučnih radova, od čega 32 u časopisima koji se nalaze u najznačajnijim svjetskim indeksnim bazama. Kao autor i koautor objavio je 58 knjiga, od kojih je najveći dio stručnih monografija, naučnih studija i univerzitetskih udžbenika.

Umjesto zaključka da napomenemo da se naučni radnik Duško Bjelica u mladosti bavio fudbalom, probao je gorki trenerski hljeb, a kao profesionalac ostavio je upečatljiv trag u fudbalskom sportu Crne Gore i Jugoslavije. Duži period je obavljao dužnost generalnog sekretara FSCG i član svih organa tadašnjih saveza republike Crne Gore i države Jugoslavije. Ostaće upisano da je do sada najmlađi delegat na vječitom derbiju između Crvene zvezde i Partizana, kao i u finalnoj utakmici Kupa Jugoslavije. Bio je direktor FK Budućnost, član Predsjedništva i Skupštine COK-a.

V.D. (Dan, Sport, 06. januar 2016.)

11.01.2016. 01:57

Izbor sportiste Crne Gore na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje uručene diplome studentima ("Vijesti", 23. decembar 2015.g.)


(Klik na sliku za uvećanje)

  
(Klik na sliku za uvećanje)

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore u Nikšiću, u srijedu 23. decembra 2015. godine, uporedo sa ceremonijom dodjele priznanja najboljem sportisti Crne Gore u organizaciji Udruženja sportskih novinara Crne Gore, biće održana i svečana dodjela diploma studentima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje sa početkom u 11 časova.

 

Spisak diplomiranih studenata za dodjelu diploma 23.12.2015. god.

 

STUDIJSKI PROGRAM - FIZIČKA KULTURA - Osnovne akademske studije

Šofranac Jelena, Šćekić Aleksandar, Gogić Dejan, Radulović Jovan, Milović Nikola, Vlahović Vasilije, Knežević Marko, Tatar Željka, Vulanović Lazar, Bigović Aleksandar, Milačić Bojan, Kavarić Marjan, Katić Jelena, Cmiljanić Željko, Knežević Božidar, Kovačević Miloš, Hodžić Arnela, Deretić Aleksandar i Zoranić Adam.

 

STUDIJSKI PROGRAM - SPORTSKI NOVINAR - Osnovne primijenjene studije

Dedić Dragiša, Rajković Nikola, Pekić Rajko, Zorić Gorica, Globarević Duško, Ramović Emir, Selić Uroš, Glušica Slađana, Knežević Bojan, Abramović Dragoljub i Sekulić Zvezdan.

 

STUDIJSKI PROGRAM - SPORTSKI TRENER - Osnovne primijenjene studije

Jaredić Predrag, Latković Filip, Kuveljić Miloš, Raičević Ivan, Labudović Vladimir, Stanišić Borivije i Drecun Pavle.

 

STUDIJSKI PROGRAM - FIZIČKA KULTURA - Postdiplomske – specijalističke akademske studije

Đurović Anđela, Milinković Marko, Maksimović Ružica, Rosandić Nemanja, Srdanović Tamara, Ćalasan Jelena, Deletić Bojan, Ljevaja Miroslav, Potpara Predrag, Raonić Novica, Trailović Stevan i Vukić Pavle.

 

STUDIJSKI PROGRAM - FIZIČKA KULTURA - Postdiplomske magistarske akademske studije

Kalezić Boženka

 

STUDIJSKI PROGRAM - FIZIČKO VASPITANJE DJECE - Postdiplomske magistarske primijenjene studije

Đukić Marko

 

STUDIJSKI PROGRAM - SPORTSKI MENADŽMENT – specijalističke primijenjene studije

Pavićević Marija i Popović Ana.

 

24.12.2015. 09:43

Naučna konferencija o sportu u martu sljedeće godine

Crnogorska sportska akademija u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore organizuje međunarodnu naučnu konferenciju koja će se održati od 31. marta do 2. aprila sljedeće godine u Podgorici.

Konkurs za prijavu radova otvoren je još u avgustu i traje do 15. decembra, a kako je kazao predsjednik Naučnog odbora ove konferencije Duško Bjelica učenici će biti skoro sa svih kontinenata.

"Tu su Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu, Fakultet sporta Univerziteta u Ljubljani, zatim Departman za sport i fizičko vapitanje Univerziteta Nevsehir Hači Bektaš Veli iz Turske, Društvo za sportske nauke iz Turske i European Colleague of Sports Science", naveo je on.

Kako je istakao, odredili su i pet plenarnih izlagača, među kojims su i dvojica naučnika koji su jedni od najreferentnijih iz oblasti sportskih nauka u regionu Sergej M. Ostojić sa Univerziteta u Novom Sadu i Goran Marković sa Univerziteta u Zagrebu.

"Tu je zatim predsjednik Društva za sportske nauke, najveće i najstarije sportske asocijacije u Turskoj i redovni profesor na Hacetep univerzitetu u Ankari profesor Gijasetin Demirhana, kao i Zang Zang, mladi naučnik zaposlen u Olimpjskom komitetu Kine i doktor Juniširo Jamaučija sa Metropolitan univerziteta u Japanu", dodao je Bjelica.

Konferencija CSA se održava pod naslovom "Transformacioni procesi u sportu", a ovo je 13. put da se organizuje. Do sada se prijavilo 73 autora i koautora na 43 rada, a očekuje se rekordan broj učesnika i radova. (CdM)



Naučna konferencija o sportu u martu sljedeće godine ("CdM", 29. novembar 2015.g.)


01.12.2015. 04:07

10. FIEPova naučna konferencija u Rabatu, Maroko


Fotografije možete pogledati u našoj foto galeriji.


26.11.2015. 23:03

KONKURS: Drugi upisni rok za upis na doktorske studije

XIII Međunarodna naučna konferencija CSA


(Klik na sliku za uvećanje)


Najeminentniji naučnici izlagaće u Podgorici ("Vijesti", 23. septembar 2015.g.)

25.09.2015. 13:03

Obavještenje za brucoše


18.09.2015. 00:44

Posjeta Republičkom zavodu za sport i medicinu u Beogradu





Sve fotografije možete pogledati u našoj foto galeriji.


15.09.2015. 20:11

Konkurs za upis na doktorske studije

15.09.2015. 17:38

Produžen rok za upis

Rok za upis na sve osnovne i specijalističke studijske programe je produžen do petka, 18. septembra 2015. godine.

Obavještenje za kandidate koji konkurišu za upis na studijski program Fizička kultura


01.09.2015. 14:57

Upis studenata na Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Konkurs za studije sportskih trenera i novinara ("RTCG", 18. avgust 2015.g.)

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje upisuje 28 kandidata na magistarskim i doktorskim studijama ("CdM", 20. avgust 2015.g.)

Uskoro konkurs za upis budućih sportskih trenera i novinara ("CdM", 18. avgust 2015.g.)

Uskoro konkurs za upis budućih sportskih trenera i novinara ("Portal Analitika", 18. avgust 2015.g.)

22.08.2015. 03:44

Raspored ispita za avgustovski rok akademske 2014/15.

Studijski program: Fizička kultura /osnovne akademske studije/
I godina
II godina
III godina

Primijenjene osnovne studije – Sportsko novinarstvo
I godina
II godina
III godina

Osnovne primijenjene studije – Sportski treneri
I godina
II godina
III godina

Akademske specijalističke postdiplomske studije fizičke kulture
Specijalističke – postdiplomske primijenjene studije – Sport i fitness
Specijalističke – postdiplomske primijenjene studije – Sportski menadžment

Akademske postdiplomske magistarske studije fizičke kulture
Primijenjene postdiplomske magistarske studije /fizičko vaspitanje djece/

21.07.2015. 02:07

Studijski program - Fizička kultura: Rang lista kandidata


30.06.2015. 18:40

Eksterni oglas Univerziteta Crne Gore za angažovanje u nastavi

Pozivaju se lica sa akademskim zvanjem i istaknuti stručnjaci iz prakse, po pravilu sa stepenom doktora nauka, odnosno istaknuti umjetnici da se prijave na eksterni oglas Univerziteta Crne Gore za angažovanje u nastavi za studijsku 2015/16 godinu.

 

Odluka o imenovanju prodekana

26.06.2015. 12:46

Izbor Dekana


(Klik na sliku za uvećanje)

Stevo Popović dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću ("CdM", 19. jun 2015.g.)

Stevo Popović novi dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje ("Vijesti", 19. jun 2015.g.)

UCG: Popović izabran za dekana Fakulteta za sport ("Portal Analitika", 19. jun 2015.g.)

08.06.2015. 21:30

Difovci uče plivanje i vaterpolo

Praktična nastava u institutu „Dr Simo Milošević“

Studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića nalaze se na praktičnoj nastavi iz plivanja i vaterpola koja se odvija u Igalu, u institutu „Dr Simo Milošević“ u terminu od 06.06. do 14.06.2015. Studenti koji ce proći praktičnu obuku nastave iz predmeta Plivanje i vaterpolo, koji se sluša i polaže na trećoj godini studijskog programa Fizička kultura su:

1. Miloš Kovačević
2. Marko Knežević
3. Marjan Kavarić
4. Anastazija Marstijepović
5. Nikolina Burić
6. Jelena Katić
7. Bojana Marković
8. Jasmin Omerčević
9. Mirko Dujović
10. Marko Marušić
11. Miloš Radoman
12. Ilija Kustudić
13. Sofija Bošković
14. Božidar Đukanović
15. Milivoje Grbović
16. Dušan Stupar
17. Dragoslav Radović
18. Miloš Mikić
19. Balša Đurković
20. Marko Bulatović

Nastavu izvodi Doc. dr Dragan Krivokapić sa saradnicima mr Ivanom Vasiljevićem i mr Jovanom Gardaševićem.

Slike možete pogledati u našoj FOTO GALERIJI.

08.06.2015. 16:35

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG proslavio 5. jun 2015.

Obilježena sedma godišnjica od osnivanja


Gostovanje povodom Dana fakulteta na TV NK, 5.6.2015.

Dragan Adžić od Fakulteta za sport dobio svoj dres ("Vijesti", 5. jun 2015.g.)

Slike možete pogledati u našoj FOTO GALERIJI.

 

05.06.2015. 22:24

Agenda povodom Dana Fakulteta

Agenda povodom Dana Fakulteta u PDF formatu


03.06.2015. 17:48



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.