Stranica 1




Antropometrijsko mjerenje mlade košarkaške reprezentacije Crne Gore

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića je nastavio sa proširenjem baze rezultata vrhunskih sportista, pa su profesori doc. dr Milovan Ljubojević i mr Ivan Vasiljević obavili mjerenje mlade košarkaške reprezentacije Crne Gore, koja je na pripremama u Tivtu.

"Ovakva mjerenja su naročito značajna za mlade sportiste radi provjere usklađenosti i razvoja koštanog, mišićnog i masnog tkiva u fazama ubrzanog tjelesnog rasta i razvoja, kada, usljed nestručnog rada i zanemarivanja pojedinih faktora sazrijevanja, može doći do negativnih i štetnih, često trajnih promjena lokomotornog aparata i metabolizma", istakao je profesor doc. dr Milovan Ljubojević.

Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje su izrazili veliko zadovoljstvo rezultatima. Mjerenje su realizovali mjerenje sa Tanita vagom koja omogućava sportistima praćenje procentualnog sadržaja masti u strukturi tijela, procentualne vrijednosti mišićne mase, koštane mase i praćenje parametara metabolizma. Izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela, kazao je doc. dr Ljubojević. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


(Klik na sliku za uvećanje)

Antropometrijsko mjerenje mlade košarkaške reprezentacije Crne Gore (Reprezentacija.me, 12. jun 2017.g.)

Antropometrijsko mjerenje mlade košarkaške reprezentacije u Tivtu (Portal Analitika, 12. jun 2017.g.)

Antropometrijsko mjerenje mlade reprezentacije (Košarkaški savez Crne Gore, 12. jun 2017.g.)

Antropometrijsko mjerenje mlade košarkaške reprezentacije Crne Gore (Univerzitet Crne Gore, 10. jun 2017.g.)

13.06.2017. 00:04

Reprezentativke prošle antropometrijsko mjerenje

U sklopu priprema za odlazak na Evropsko prvenstvo, nastavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, obavili su antropometrijsko mjerenje ženske kadetske Rukometne reprezentacije Crne Gore.

Mjerenja Tanita vagom realizovali su profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Ivan Vasiljević i Marija Bubanja. Ovaj uređaj omogućava sportistima praćenje svih relevantnih parametara.

Na osnovu softvera koji vaga posjeduje kadetkinje Crne Gore su imale uvid u procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, procentualne vrijednosti mišićne i koštane mase i podatke o parametrima metabolizma. Osim navedenih parametara, takođe su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

Iz Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje saopšteno je da su ovakva mjerenja naročito značajna za mlade sportiste radi provjere usklađenosti i razvoja koštanog, mišićnog i masnog tkiva u fazama ubrzanog tjelesnog rasta i razvoja, kada, usljed nestručnog rada i zanemarivanja pojedinih faktora sazrijevanja, može doći do negativnih i štetnih, često trajnih, promjena lokomotornog aparata i metabolizma.

* * *

Rukometašice prošle antropometrijsko mjerenje (Reprezentacija.me, 10. jun 2017.g.)

 

Reprezentativke prošle antropometrijsko mjerenje (Univerzitet Crne Gore, 10. jun 2017.g.)

11.06.2017. 20:44

Obavljeno antropometrijsko mjerenje Ženske seniorske rukometne reprezentacije Crne Gore

Obavljeno antropometrijsko mjerenje Ženske seniorske rukometne reprezentacije Crne Gore

Nastavnici fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore obavili su antropometrijsko mjerenje Ženske rukometne reprezentacije Crne Gore koja se nalazi u Baru na pripremama za baraž utakmice pred odlazak na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, koje će biti odigrane protiv reprezentacije Bjelorusije.

Mjerenja su, Tanita vagom, realizovali profesori Ivan Vasiljević i Marija Bubanja, a taj uređaj omogućava sportistima praćenje svih relevantnih parametara.

“Tanita vaga radi na principu bioelektrične impedanse koja predstavlja brzu i neinvazivnu metodu za procjenu sastava tijela. Na osnovu instaliranog softvera koji vaga posjeduje reprezentativke Crne Gore su imale na uvid procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, kao i segmentnu analizu procenta masti, (procenat masti u lijevoj i desnoj ruci, kao i procenat masti u lijevoj i desnoj nozi), kazao je Vasiljević.

Rukometašice su dobile informacije i o vrijednostima visceralnih masti i o procentualnim vrijednostima mišićne i koštane mase, kao i parametrima metabolizma. Osim tih parametara, izmjerene su im i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

“Fakultet za sport i fizičko vaspitanje je, kao što je i najavljeno, nastavio sa proširenjem baze rezultata vrhunskih sportista, jer rezultate da kojih se dođe treba na stručan način sagledati i pročitati, i na osnovu njih dati smjernice za dalje funkcionisanje sportista, klubova i saveza“, rekao je on. (Univerzitet Crne Gore)

* * *

Rukometašicama provjerili vrijednosti mišićne i koštane mase, masti... (Vijesti, 09. jun 2017.g.)

Obavljeno antropometrijsko mjerenje ženske rukometne reprezentacije CG (Antena M, 08. jun 2017.g.)

Obavljeno antropometrijsko mjerenje ženske rukometne reprezentacije CG (Portal Analitika, 08. jun 2017.g.)

Obavljeno antropometrijsko mjerenje Ženske seniorske rukometne reprezentacije Crne Gore (Univerzitet Crne Gore, 08. jun 2017.g.)

08.06.2017. 21:38

Nagrada za najbolje sportiste

Crnogorski naučni časopis „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“ ustanovio je novu nagradu – Nagradu za izuzetne sportske rezultate na međunarodnom planu i promociju crnogorskog sporta i vrijednosti.

Prvi dobitnici ove nagrade su studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore: rukometašica ekipe “AEK” iz Atine - Ana Milačić, crnogorski reprezentativac i košarkaš ekipe "Valensija" iz Španije - Bojan Dubljević i karatista ekipe “Omladinac” iz Podgorice - Mario Hodžić.

Karatisti Hodžiću nagrada je uručena na Dan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, dok će nagrada košarkašu Dubljeviću i rukometašici Milačić biti naknadno uručena.

„Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“ je jedini crnogorski naučni časopis koji je indeksiran u dvije naprestižnije baze podataka Web of Science i Scopus, čime zazuzima lidersku poziciju kada je riječ o naučnim časopisima.

„Osnivanjem nagrade koja će postati tradicija ovog časopisa težimo da podstaknemo mlade ljude na što bolje sportske rezultate i samim tim promovišemo vrijednosti crnogorskog sporta“, kazao je glavni urednik časopisa prof. dr Duško Bjelica.

Rukometašica Ana Milačić, apsolvent na Studijskom programu za sportske trenere za rukomet, sa grčkim klubom "AEK" osvojila je titulu prvaka Grčke i Kupa Grčke.

Dubljević, centar "Valensije", pored velikih igrača koji nastupaju u ACB ligi, u maju ove godine je proglašen igračom mjeseca.

* * *

Milačić, Dubljević i Hodžić dobili nagrade za izuzetne sportske rezultate (Vijesti, 09. jun 2017.g.)

Milačić, Dubljević i Hodžić dobili nagrade za izuzetne sportske rezultate (Volim Podgoricu, 09. jun 2017.g.)

Hodžić, Milačić i Dubljević dobitnici nagrada za najbolje sportiste (Portal Analitika, 07. jun 2017.g.)

Nagrada za najbolje sportiste (Univerzitet Crne Gore, 07. jun 2017.g.)

07.06.2017. 22:10

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje svečano obilježio Dan fakulteta

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje obilježio je danas Dan fakulteta svečanom dodjelom diploma i priznanja najboljim studentima, istaknutim sportistima i uglednim nastavnicima i naučnicima.

Dekan doc. dr Stevo Popović je pozdravio sve učesnike ceremonije i čestitao na postignutim uspjesima.

Među sportistima, studentima Fakulteta, koji su nagrađeni zbog izuzetnih sportskih rezultata na međunarodnom planu i promociju crnogorskog sporta i vrijednosti koje gaji Fakultet, su imena rukometašice ekipe “AEK” iz Atine - Ane Milačić, crnogorskog reprezentativca i košarkaša ekipe "Valensija" iz Španije - Bojana Dubljevića i crnogorskog reprezentativca i karatiste ekipe “Omladinac” iz Podgorice - Maria Hodžića. Na dodjeli je prisutnom Mariu Hodžiću, plakete, u ime redakcije naučno sportskog časopisa „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“, uručio glavni urednik ovog časopisa prof. dr Duško Bjelica. Milačić i Dubljević će naknadno dobiti plakete.

Uručena su i priznanja univerzitetskim prvacima Crne Gore u atletici i košarci za 2017. godinu. Među njima su atletičari Marko Vukčević, Anđela Stojanović, Jole Knežević, Katarina Raičević, Dijana Miljanić, Momčilo Čović i Ajla Kurtiš, kao i košarkaši Nemanja Tomašević, Đoković Rade, Kapešić Petar, Zeković Danilo, Ratković Bojan, Perovanović Lazar, Lončar Goran, Šćepanovic Luka, Milović Petar, Vuković Vladimir, Raičević Dejan, Vuletić Milija, Popović Vaso, Pejović Radonja i Miloš Karadžić. Svi univerzitetski prvaci će biti nagrađeni odlaskom na NTS konferenciju u Sarajevu, u oktobru 2017. godine.

Dekan doc. dr Stevo Popović uručio je priznanja naučnicima sa partnerskih Univerziteta za nastavnu i naučnu saradnju i podršku Fakultetu, prof. dr Dejanu Madić sa Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Marinu Čorluki sa Univerziteta u Mostaru, doc. dr Selčuku Akpinaru sa Univerziteta u Nevšehiru. Doc. dr Zoran Milanović sa Univerziteta u Nišu je dobitnik priznanja za lični doprinos razvoju sportskih nauka na međunarodnom planu.

Priznanja su dobili istaknuti studenti osnovnih primijenjenih studija Sportski novinari: Ivana Đuričanin, Tamara Đukić, Anđela Đuričanin, Aleksandar Babić, Mijuško Zarubica, Antonije Bošković; Sportski treneri: Aleksandar Popović, Vaso Popović, Fizička kultura: Pavle Malović, Erol Vrević, Ivan Jovančević, Blažo Bakrač, Božidar Krivokapić; kao i Dragan Baćović koji je na postdiplomskim – specijalističkim akademskim studijama Fizička kultura i Vladimir Vrbljanac - specijalističke primijenjene studije Sportski menadžment.

Diplome su svečano uručene i svršenim studentima osnovnih studija.

Povodom današnje svečanosti organizovana je i izložba sportskog novinara, Blagoja Đukanovića, koja sadrži sportska obilježja iz raznih perioda i gradova. (Univerzitet Crne Gore)

 

 

* * *


(Klik na sliku za uvećanje)

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje svečano obilježio Dan fakulteta (Portal Analitika, 05. jun 2017.g.)

 

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje proslavio devet godina postojanja (Vijesti, 05. jun 2017.g.)

 

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje svečano obilježio Dan fakulteta (Univerzitet Crne Gore, 05. jun 2017.g.)

05.06.2017. 18:56

Proslava Dana fakulteta

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore obilježiće u ponedjeljak, 5 juna, sa početkom u 12.00 sati, Dan fakulteta. Tom prilikom biće nagrađeni najbolji studenti, istaknuti sportisti i ugledni nastavnici i naučnici. (Univerzitet Crne Gore)

* * *

Proslava Dana fakulteta (Univerzitet Crne Gore, 05. jun 2017.g.)

05.06.2017. 09:19

Konferencija referentno mjesto razmjene znanja u Evropi

Konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koja je u Budvi ove godine okupila predstavnike iz 23 zemlje sa četiri kontinenta, doprinosi unapređenju, širenju i razvijanju primijenjenih naučnih istraživanja u Istočnoj i Zapadnoj Evropi, ocijenio je dr Narcis Gusi, profesor sa Ekstramadura - Univerziteta u Španiji i član Upravnog odbora HEPE, odjela pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji koji se bavi unapređenjem zdravlja kroz fizičko vježbanje.

Gusi tvrdi i da Konferencija, čiji su organizatori Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorska sportska akademija, iz godine u godinu „raste“ po broju učesnika iz različitih zemalja svijeta i Zapadne Evrope, tako da može biti ključni događaj za promovisanje važnosti naučnog povezivanja i razmjene znanja.

- Ne samo da je konferencija uspjeh, nego je i sredstvo za promovisanje boljeg kvaliteta u istraživanjima i razvoj međunarodne mreže naučnika iz oblasti sportskih nauka – rekao je on.

Prema njegovim riječima, učešće više od 100 doktoranada i magistranata na Konferenciji jasan je primjer koji ilustruje važnost i potrebu promovisanja mladih talenata kako bi se unaprijedili naučni i profesionalni ljudski resursi u oblasti sporta.

On smatra da je veoma važno za sve grane nauke da se naučnici povezuju i primjenjuju naučna saznanja u praksi.

-To je krucijalno važno. Svaka nauka i naučnik zahtijevaju povezivanje kako bi zajedno radili i bili inovativniji, i podijeli svoja dostignuća na međunarodnom planu – naveo je Gusi.

On je kazao i da je fizička aktivnost jedna od najisplativijih intervencija ili tretmana da bi se suočili sa ključnim društvenim promjenama poput onih koje se odnose na različita stanja bolesti (na primjer gojaznost, bolovi, neuromuskularne bolesti, Alchajmer, mentalno zdravlje), društvenim i promjenama ponašanja (maltretiranje, integracija migranata i prihvatanje novih pravila) i obrazovnim (akademski rezultati, povezivanje zbog saradnje u timskim sportovima, i vrijednovanje uloženog napora radi postizanja rezultata u srednjeročnom periodu). (Univerzitet Crne Gore)

* * *

Za sve grane nauke važno povezivanje naučnika (RTCG, 29. maj 2017.g.)

Konferencija referentno mjesto razmjene znanja u Evropi (Univerzitet Crne Gore, 29. maj 2017.g.)

29.05.2017. 11:07

Organizovano antropometrijsko mjerenje fudbalera FK „Mladost“

Antropometrijsko mjerenje fudbalera Fudbalskog kluba Mladost iz Podgorice, koji je prošle godine bio šampion Crne Gore, a u tekućoj godini zauzeo treće mjesto sa istim brojem bodova kao prvoplasirana Budućnost i drugoplasirana Zeta i izborio učešće u kvalifakacijama za Ligu Evrope, organizovano je danas.

Mjerenja su realizovali profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica, mr Jovan Gardašević i mr Ivan Vasiljević.

Mjerenje je realizovano sa Tanita vagom koja omogućava sportistima praćenje sa svim relevantnim parametrima. Tanita vaga radi na principu bioelektrične impedanse koja predstavlja brzu i neinvazivnu metodu za procjenu sastava tijela.

Na osnovu instaliranog softvera koji vaga posjeduje, fudbaleri Mladosti su imali na uvid procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, kao i segmentnu analizu procenta masti, (procenat masti u lijevoj i desnoj ruci, kao i procenat masti u lijevoj i desnoj nozi). Fudbaleri su takođe dobili informacije o vrijednostima visceralnih masti i o procentualnim vrijednostima mišićne i koštane mase, kao i parametrima metabolizma, za svakog fudbalera. Osim navedenih parametara, takođe su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje nastaviće sa širenjem aktivnosti Dijagnostičkog centra i baze vrhunskih sportista koje će ubuduće mjeriti. Rezultate da kojih se dođe u Centru treba stručno sagledati i na osnovu njih dati smjernice za dalji rad sportista, klubova i saveza. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


(Klik na sliku za uvećanje)

 
Organizovano antropometrijsko mjerenje fudbalera FK „Mladost“ (Portal Analitika, 28. maj 2017.g.)

Organizovano antropometrijsko mjerenje fudbalera FK „Mladost“ (Univerzitet Crne Gore, 28. maj 2017.g.)

28.05.2017. 22:31

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje pobjednik univerzitetskog prvenstva u košarci za 2017.g.


(Klik na sliku za uvećanje)

Difovci osvojili Studentsku ligu (CdM, 26. maj 2017.g.)

 

„DIF-ovci“ SU STUDENTSKI ŠAMPIONI U KOŠARCI (Pink M, 26. maj 2017.g.)


(Klik na sliku za uvećanje)

 

"Difovcima" titula, u finalu bolji od "Mašinaca" (Vijesti, 26. maj 2017.g.)

27.05.2017. 03:12

Vaterpolo reprezentativci obavili antropometrijska mjerenja

Nastavnici i saradnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore organizovali su na bazenu Sportsko-rekreativnog centra u Nikšiću antropometrijsko mjerenje seniorske vaterpolo reprezentacije Crne Gore. Mjerenje je obavljeno u okviru Centra za dijagnostiku u sportu, koji je sastavni dio Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Mjerenja Tanita vagom, koja su realizovali doc.dr Danilo Bojanić, mr Rajko Milašinović i mr Ivan Vasiljević, omogućavaju rekreativcima i vrhunskim sportistima detaljno antropometrijsko praćenje sa svim relevantnim parametrima.

Tanita vaga radi na principu bioelektrične impedanse koja predstavlja brzu i neinvazivnu metodu za procjenu sastava tijela.

Na osnovu instaliranog softvera, koji vaga posjeduje, vaterpolo reprezentativci su imali na uvid procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, kao i segmentnu analizu procenta masti (procenat masti u lijevoj i desnoj ruci, kao i procenat masti u lijevoj i desnoj nozi).

Vaterpolisti su takođe dobili informacije o vrijednostima visceralnih masti, a na osnovu dodatnog softvera koji dijagnostički centar takođe posjeduje, dobijene su i informacije o procentualnim vrijednostima mišićne i koštane mase, kao i parametrima metabolizma, za svakog reprezentativca. Osim navedenih parametara, takođe su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

Mjerenju su prisustvovali i selektor vaterpolo reprezenatcije Vladimir Gojković i direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Petar Porobić, uz napomenu da Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Vaterpolo i plivački savez Crne Gore imaju i potpisan sporazum o saradnji.

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje nastaviće sa proširenjem aktivnosti Dijagnostičkog centra i baze vrhunskih sportista koje će ubuduće mjeriti, jer rezultate da kojih se dođe treba na stručno sagledati i na osnovu njih dati smjernice za dalji rad sportista, klubova i saveza. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


Antropometrijsko mjerenje vaterpolo reprezentacije Crne Gore (Univerzitet Crne Gore, 20. maj 2017.g.)

Gojković: Imamo fantastične uslove za rad na nikšićkom bazenu (Vijesti, 20. maj 2017.g.)

21.05.2017. 13:28

Finale 25. maja u Podgorici

Finale studentskog prvenstva u košarci „Luštica bay 2017“ 25. maja u Podgorici


STUDENTSKA KOŠARKAŠKA LIGA – POZNATI POLUFINALISTI (Pink M, 19. maj 2017.g.)

Polufinale studentskog prvenstva u košarci „Luštica bay 2017“

Ekipa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore prvi je polufinalista studentskog prvenstva Crne Gore u košarci. Difovci su nepobjedivi u dosadasnjem toku prvenstva. U četvrtfinalu su savladali veoma jaku ekipu Elektrotehničkog fakulteta rezultatom 50:24. U subotu ih očekuje polufinalni duel sa pobjednikom iz meča UDG-Mediteran koji je na programu danas.

Polufinalni susret odigraće se u dvorani Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra u Podgorici, u subotu, 20.05.2017. godine, sa početkom od 18 časova.

17.05.2017. 22:46

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje najbolji

STUDENTSKO PRVENSTVO CRNE GORE ATLETICI 
14.05.2017 Nikšić, Stadion Sutjeske

U organizaciji Studentskog sportskog saveza Crne Gore i Opštinskog studentskog sportskog saveza Podgorica, u saradnji sa Atletskim savezom Crne Gore i Atletskim klubom Nikšić, juče je u Nikšiću održano XI Studentsko prvenstvo Crne Gore u atletici, na kome se u šest različitih discplina (100m, 400m, 1500m, bacanje kugle, skok uvis, skok udalj) u muškoj i ženskoj konkurenciji, nadmetalo više od 70 studenata.

Najbrojniji, a i najuspješniji bili su tradicionalno studenti sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, kojima su pripale zlatne medalje u gotovo svim disciplinama. Jedini student koji nije sa Fakulteta za sport i fv, a koji se okitio najsajnijim odličjem bio je Omar Redžić sa Građevinskog fakulteta, koji je slavio u trci na 1500m. U svim ostalim disciplinama, u obje konkurencije, DIF-ovci su dominirali.

Rezultati najbolje plasiranih:

100m, muškarci

  Ime i prezime Fakultet vrijeme
1 Marko Vukčević Sport i FV 12.13
2 Jole Knežević Sport i FV 12.20
3 Omar Redžić Građevinski 12.31


100m, djevojke

  Ime i prezime Fakultet vrijeme
1 Anđela Stojanović Sport i FV 14.41
2 Katarina Raičević Sport i FV 14.75
3 Bojana Katnić Filološki 16.15


400m, muškarci

  Ime i prezime Fakultet vrijeme
1 Jole Knežević Sport i FV 56.36
2 Omar Redžić Građevinski 57.00
3 Jasmin Dizdarević Sport i FV 59.14


400m, djevojke

  Ime i prezime Fakultet vrijeme
1 Katarina Raičević Sport i FV 1:19
2 Jelena Kovačević PMF 1:28
3 Bojana Katnić Filološki 1:32


1500m, muškarci

  Ime i prezime Fakultet vrijeme
1 Omar Redžić Građevinski 5:02
2 Zoran Medojević PMF 5:19
3 Nikolaj Radunović Sport i FV 5:22


1500m, djevojke

  Ime i prezime Fakultet vrijeme
1 Anđela Stojanović Sport i FV 6:47.12
2 Jelena Kovačević PMF 6:52.10
3 Milka Doderović Ekonomski 7:29.06


skok udalj, muškarci

  Ime i prezime Fakultet rezultat
1 Jole Knežević Sport i FV 5,71
2 Marijan Šćekić Sport i FV 5,63
3 Božidar Anđelić Sport i FV 5,60


skok udalj, djevojke

  Ime i prezime Fakultet rezultat
1 Dijana Miljanić Sport i FV 4,39
2 Ajla Kurtiš Sport i FV 4,12
3 Milka Doderović Ekonomski 2,63


skok uvis, muškarci

  Ime i prezime Fakultet rezultat
1 Momčilo Čović Sport i FV 180
2 Jole Knežević Sport i FV 180
3 Božidar Anđelić Sport i FV 175


skok uvis, djevojke

  Ime i prezime Fakultet rezultat
1 Ajla Kurtiš Sport i FV 135
2 Anđela Stojanović Sport i FV 120


bacanje kugle, muškarci

  Ime i prezime Fakultet rezultat
1 Marko Vukčević Sport i FV 10,79
2 Dragoslav Radović Sport i FV 10,69
3 Nikola Ostojić Sport i FV 10,28


bacanje kugle, djevojke

  Ime i prezime Fakultet rezultat
1 Dijana Miljanić Sport i FV 7,68
2 Anđela Stojanović Sport i FV 7,67
3 Ajla Kurtiš Sport i FV 7,32

* * *


(Klik na sliku za uvećanje)

 

17.05.2017. 01:07

DIF ubjedljiv protiv oslabljenog šampiona

U derbiju četvrtfinala Luštica bay Studentske lige Crne Gore u košarci ekipa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje slavila je protiv aktuelnog šampiona, Elektrotehničkog fakulteta 50:24.

Prošlogodišnji šampion nastupio je oslabljen, ali to nikako ne umanjuje zasluženu i ubjedljivu pobjedu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje – Elektrotehnički fakultet 50:24 (24:14)

Sala: SKC Univerziteta Crne Gore, gledalaca 100

Sudije: Popović, Pejović, Đikanović (Podgorica)

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje: Ratković 16, Kapičić, Popović 6, Vuković 3, Đoković 17, Zeković 2, Šćepanović, Lončar 2, Vuletić, Milović, Perovanović 2, Tomašević 2.

Elektrotehnički fakultet: Džaković 6, Leković 6, Mrdak 6, Grbović 2, S. Čarapić 2, I. Čarapić, Marić 2. (CdM)

* * *

DIF ubjedljiv protiv oslabljenog šampiona (Volim Podgoricu, 15. maj 2017.g.)

DIF ubjedljiv protiv oslabljenog šampiona (CdM, 15. maj 2017.g.)

17.05.2017. 00:23

Ana Milačić sa AEK-om do duple krune

Crnogorska rukometašica Ana Milačić, student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i apsolvent na Studijskom programu za sportske trenere za rukomet, sa grčkim klubom AEK osvojila je titulu prvaka Grčke i Kupa Grčke.

Sezonu su, kako je kazala i sama Milačić, završili na pravi način, porazili Paok u finalnoj seriji i na njihovom terenu proslavili titulu šampiona.

"Najbolja odluka koju sam donijela je prelazak iz Soluna u Atinu, iz Kluba Paok", kazala je Milačić za naš sajt. "Niije bilo lako jer sam prešla u redove najvećeg rivala. Prihvatanje novog poduhvata me srodilo sa najdivnijim saradnicima u mojoj karijeri. Član kluba sam postala u decembru i krenuli smo ka zacrtanom cilju - duploj kruni. U februaru smo dominantno osvojili Kup. Nastavili smo sa kvalitetnim treninzima na čelu sa sjajnim i uspješnim trenerom Aleksandrom Sašom Živulovićem, a u međuvremenu napravili jednu lijepu rukometnu priču i ugostili Veselina Vujovića".

Milačić je svoju rukometašku karijeru započela u RK "Budućnost", gdje je prošla sve kategorije, a igrala je za reprezentativne selekcije Crne Gore, kao i za Naisu (Niš), Lokomotivu (Zagreb), Metalurg (Skoplje), Paok (Solun) i Nea Ionia (Atina).

Dupla kruna proslavljena u Solunu, na terenu najvećeg rivala Paok-a, na neki način istorijska - bez poraza osvojena, služi za ponos i Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, čiji je Milačić apsolvent. (Univerzitet Crne Gore)

* * *

Ana Milačić uzela duplu krunu sa AEK-om (Reprezentacija.me, 15. maj 2017.g.)


(Klik na sliku za uvećanje)

UCG: Ana Milačić sa AEK-om do duple krune (Pink M, 15. maj 2017.g.)

 

Ana Milačić sezonu u Grčkoj krunisala sa duplom krunom (Vijesti, 16. maj 2017.g.

 

Ana Milačić sa AEK-om do duple krune (Portal Analitika, 15. maj 2017.g.)

 

Crnogorka osvojila duplu grčku krunu (CdM, 15. maj 2017.g.)

 

Ana Milačić sa AEK-om do duple krune (Univerzitet Crne Gore, 15. maj 2017.g.)

16.05.2017. 01:00

Konferencije važne za širenje naučnih saznanja i povezivanje naučnika

Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koju organizuju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, izuzetan je događaj koji omogućava širenje naučnih saznanja i povezivanje naučnika i istraživača iz različitih krajeva svijeta, ocijenio je prof. dr Ali Reza Amani sa Shomal Univerziteta iz Irana.

On je za web portal Univerziteta Crne Gore kazao da je razmjena i širenje saznanja u oblasti sportskih nauka samo jedan segment Konferencije, pojašnjavajući da je njen značaj i u tome što doprinosi razvoju nauke i naučne misli.

„Na konferenciji učestvuju zaista sjajni naučnici koji predstavljaju rezultate svojih istraživanja. To je dobra prilika za sve naučnike i istraživače, ali studente koji se bave sportskim nauka“, kazao je Amani.

Prema njegovim riječima, mora se raditi na unapređenju sportskih nauke, a dva su razloga za to.

„Prvi se odnosi na preventivu povreda i oboljenja kod građana, a drugi na unapređenje sportskih rezultata kod vrhunskih sportista. Mislim da skupovi ovoga tipa doprinose razvoju sportskih nauka“, naveo je Amani.

On smatra da naučnici i istraživači iz oblasti sportskih nauka u Crnoj Gori i Iranu dijele iste probleme kao i njihove kolege u drugim krajevima svijeta.

„Mislim da dijelimo svi iste probleme. To zaključujem na osnovu izlaganja koja sam čuo na Konferenciji. Novi naučnici, pogotovo u sportskim naukama, teže unapređenju u pojedinim oblastima, kao što su javno zdravlje ili fitnes. U nekim zemljama u oblasti javnog zdravlja naučnici iz oblasti sportskih nauka traže načine za unapređenje zdravlja stanovništva, dok u drugima resorna ministarstva smatraju da ti naučnici nemaju tu šta da traže, jer to pripada medicinskim naukama“, rekao je Amani.

Međutim, kako dodaje, važno je znati da su u pitanju profesionalci kojima je polje rada pravilna organizacija fizičke aktivnosti, što doprinosi zdravlju stanovništva.

Amani tvrdi da u Iranu postoji veliko interesovanje mladih da studiraju sportske nake.

„Veliko interesovanje je dobro za ovu oblast. Naša budućnost i sljedeći koraci počivaju na želji da imamo što više zdravih građana. Ono na čemu bi u budućnosti trebalo raditi jeste razmjena studenata, a posebno doktoranada koji bi radili sa stranim mentorima. To je dobra prilika za otkrivanje novih istraživačkih oblasti, ali i za razmjenu znanja i isustva“, smatra on.

Amani je kazao da je pozvao dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Steva Popovića da učestvuje u radu konferencije koju će u julu organizovati Univerzitet Shomal.

„Tada bismo mogli da razgovaramo o mogućnosti razmjene studenata, jer je to dobra prilika za obje strane“, poručio je on. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


Konferencije važne za širenje naučnih saznanja i povezivanje naučnika (Antena M, 12. maj 2017.g.)

Konferencije važne za širenje saznanja i povezivanje naučnika (Portal Analitika, 13. maj 2017.g.)

Konferencije važne za širenje naučnih saznanja i povezivanje naučnika (Univerzitet Crne Gore, 12. maj 2017.g.)

14.05.2017. 20:43

Spoj nauke i sporta

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorski olimpijski komitet su, zajednički promovisali aktivnosti u Centru za dijagnostiku u sportu u Nikšiću.

Centar za dijagnostiku u sportu je sastavni dio Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore koji je akreditovan od strane Ministarstva nauke, kao i sistematizovan od strane Univerziteta Crne Gore kao naučnoistraživačka institucija. Osnovna funkcija Centra za dijagnostiku u sportu je istraživanje i transfer znanja u svrhu unapređenja ukupnog naučnog, nastavnog i stručnog rada u naučnom polju sportskih nauka i s njom povezanim naučnim granama i disciplinama.

U promotivnoj aktivnosti učešće su uzeli, prije svega studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, saradnici u nastavi, nastavnici i članovi rukovodstva navedene visokoškolske ustanove. Dekan, doc. dr Stevo Popović i prodekan za nauku, prof. dr Kemal Idrizović su u svojim izlaganjima istakli neophodnost daljeg ulaganja i razvijanja Centra za dijagnostiku u sportu i naglasili da se aktivnosti sprovode u samim laboratorijskim uslovima, ali i na terenu.

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, prof. dr Duško Bjelica, najavio je proširenje aktivnosti Centra i u Univerzitetskog sportskom i kulturnom centru u Podgorici, kao i da će uskoro u ovom centru svi studenti moći da budu testirani na visoko preciznoj aparaturi koju posjeduje ovaj centar. Sa druge strane, zajedničke aktivnosti su najavili i predsjednik i sportski direktor Crnogorskog olimpijskog komiteta, mr Dušan Simonović i Predrag Marsenić i predsjednik Studentskog sportskog saveza Crne Gore, Boris Sekulić.

"Kroz projekte koje je moguće realizovati pružićemo podršku razvoju ovog Centra kako bi bio što bolje opremljen i kako bi ga učinili još boljim i značajnijim. Potrebno je i da bude stručno opremljen, jer rezultate da kojih se dođe u ovom Centru treba na jedan stručan način sagledati i pročitati i na osnovu njih dati smjernice za dalji rad funkcionisanja sportista, klubova, saveza", jasan je bio Predsjednik COK-a. (Univerzitet Crne Gore)


Pogledajte našu foto galeriju:
Crnogorski olimpijski komitet u posjeti dijagnostičkom centru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG u Nikšiću, 08.05.2017.g.

* * *


Nauka i sport moraju zajedno, samo država može pomoći (Pink M, 9. maj 2017.g.)


Sport ne može bez nauke (Univerzitet Crne Gore, 9. maj 2017.g.)

Spoj nauke i sporta (COK, 9. maj 2017.g.)

Spoj nauke i sporta (Vijesti, 8. maj 2017.g.)

09.05.2017. 00:23

Naučne konferencije mjesta mobilizacije znanja

„Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“ izuzetna je naučna konferencija, jer okuplja znalce i eksperte is svih krajeva svijeta, koji prenose svoja iskustva i saznanja na Univerzitetu Crne Gore, što je prvi korak u interancionalizaciji i mobilizaciji znanja – ocijenio je u razgovoru za web portal Univerziteta Crne Gore prof. dr Robert C. Schneider sa Državnog univerziteta u Njujorku (SUNY).

„Konferencija je veoma dobra. Impresioniran sam. Izlagao sam na konferencijama u više od 25 zemalja svijeta i nijesam naišao na neku bolju od ove. Veoma je dobro organizovana, naučno fokusirana, studenti su željni i posvećeni da uče, a sesije nude naučne informacije koje su raznorodne i daju sveobuhvatne pristupe fizičkom obrazovanju, kineziologiji, pa čak i sportskom menadžmentu – objasnio je on.

Govoreći o transferu naučnog znanja u praksu, profesor Schneider je naveo da smatra da je jedna od važnih činjenica o Konferenciji to što obezbjeđuje naučni pristup praksi kroz rad trenera, instruktora.

„Kada naučnici podrže ono šta praktičari rade, povećava se nivo uspješnosti praktičnog rada. Kod nas u Sjedinjenim Američkim Državama sada se puno radi na sportskoj analitici. To postaje visoko naučni proces u toku kojeg se analizira svaki aspekt takmičenja, a vidim da se takav pristup primjenjuje i na ovoj Konferenciji“, dodao je on.

Profesor Schneider je zadovoljan što su učesnici konferencije mogli diskutovati i o sportskom menadžmentu, kao veoma važnom elementu savremenog sporta, pojašnjavajući da je ključ dobrog upravljanja u povezivanju različitih disciplina ili oblasti, bez obzira da li se radi u menadžmentu u sportu, obrazovanju ili biznisu.

On je impresioniran što je na Konferenciji učestvovalo više od 100 studenata magistarskih i doktorskih studija sa Univerziteta Crne Gore i regionalnih univerziteta.

„Vidio sam mnogo studenata na konferenciji i ono što me je imporesioniralo su pitanja koja su postavljali. Jasno je da imaju dosta znanja. Njihove prezentacije i pitanja koja su postavljali mogu samo doprinijeti širenju znanja. Kada se vrate na svoje matične univerziteta ili u klubove, vjerujem da će o svojim novim saznanjima razgovaati sa kolegama i tako stečena znanja širiti i primjenjivati“, kazao je Schneider.

On je kazao da je impresivno što su 23 zemlje sa četiri kontinenta bile prisutne na konferenciji.

„To je prvi korak ka uključivanju faktora mobilnosti. Ponoviću, ovdje su okupljeni znalci i eksperti sa svih strana svijeta, koji prenose svoja znanja na jednom mjestu – Univerzitetu Crne Gore - što je prvi korak u interancionalizaciji i mobilizaciji znanja – zaključio je Schneider.

Četrnaesta Međunarodna naučna konferencije „Transformacioni procesi u sportu - sportska dostignuća, organizovana je u Budvi od 31. marta do 2. aprila. Organizatori, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorska sportska akademija, na konferenciji su imali preko 200 učesnika. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


(Klik na sliku za uvećanje)

 
Naučne konferencije mjesta mobilizacije znanja (Univerzitet Crne Gore, 06. maj 2017.g.)

06.05.2017. 01:05

Mobilnost i internacionalizacija univerziteta potreba regiona

Mobilnost i internacionalizacija univerziteta potreba su našeg regiona, jer su to procesi koji su odavno zaživjeli u zemljama zapadne Evrope – kazao je za web portal Univerziteta Crne Gore rektor državnog Univerziteta sporta u Tirani prof. dr Agron Cuka.

On smatra da je regionalna univerzitetska saradnja veoma važna, dodajući da je mobilnost mnogo jednostavnije i jeftinije organizovati u regionu, jer sve balkanske države dijele iste probleme.

„Drugi nas ne razumiju na način kako se mi s Balkana međusobno razumijemo. Zato mislim da je saradnja veoma važana za budućnost“, kazao je Cuka.

On je rekao da se sportske nauke u Crnoj Gori i Albaniji razvijaju veoma dobro, navodeći da bez nauke nema razvoja.

„Naučnici su ti koji mogu pokazati kako da se prevaziđe, na prijmer, problem gojaznosti, koji postaje sve zastupljeniji. Djeca se ne igraju, sve više su ispred kompjutera. Sjedalački način života postao je raširena pojava. Gojaznost postaje problem ne samo zbog nedostatka kretanja, nego i načina ishrane. Zato je važna uloga naučnika iz oblasti sportskih nauka koji, po mom sudu, dobro rade svoj posao“, smatra Cuka.

Prema njegovim riječima, ljudi su veoma zainteresovani za zdravlje i znaju da im u njegovom očuvanju ili unapređenju mogu pomoći nastavnici fizičkog obrazovanja ili treneri koji rade u teretanama ili fitnes centrima.

„Ljudi su veoma zainteresovani za ovu oblast, jer kroz ljude koje sam pomenuo dobijaju ne samo informacije o vježbanju, nego i kako da se pravilno hrane. Naš Univerzitet ima sporazum o saradnji sa opštinom Tirana, koji predviđa praksu naših studenta u školama ili u gradskom parku gdje veliki broj građana vježba. Šaljemo naše studente tamo da bi bili blizu ljudi i informisali ih kako pravilno da se pripreme, obuku ili treniraju“, rekao je Cuka.

Rektor Univerziteta sporta u Tirani kazao je i da zna da slično rade i kolege sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, dodajući da je najbolji dokaz za to preko 100 studenata koji su učestvovali na nedavnoj međunarodnoj naučnoj konferenciji „Transformacioni procesi u sportu – spotska dostignuća“ u Budvi.

„Veoma cijenimo vašu Konferenciju. Naši naučnici i predavači učestvovali su više puta. To je i na liniji sporazuma o saradnji između Univerziteta sporta u Tirani i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, koji smo nedavno potpisali dekan vašeg Fakulteta Stevo Popović i ja. Vjerujem da je naš sporazum dobra osnova za budućnost“, naveo je on. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


(Klik na sliku za uvećanje)

 


(Klik na sliku za uvećanje)

 
CUKA: Mobilnost i internacionalizacija univerziteta potreba regiona (Pink M, 02. maj 2017.g.)

Mobilnost i internacionalizacija univerziteta potreba regiona (CdM, 02. maj 2017.g.)

Mobilnost i internacionalizacija univerziteta potreba regiona (Univerzitet Crne Gore, 02. maj 2017.g.)

03.05.2017. 21:21

Kolašinci i Šavničani najviši na svijetu

Iako je visina kod Crnogoraca, u prosjeku dramatično porasla tokom 20. vijeka, ipak nisu više na vrhu ljestvice najviših nacija u svijetu. Prema istraživanjima Roberta Ehricha sa početka 20. vijeka, Crnogorci su bili najvisočija nacija na svijetu, sa prosječnom visinom od 177 cm; međutim danas, iako preko 6 cm viši, u prosjeku, u najnovijem istraživanju, doc. dr Stevo Popović, sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, tvrdi da su Crnogorci, sa prosječnom visinom od 183,36 cm, na drugom mjestu, dok lidersku poziciju kada je navedena antropometrijska mjera u pitanju drže Holanđani, sa 183,8 cm.

U svom istraživanju koje je objavljeno u "Crnogorskom časopisu za sportske nauke i medicinu", profesor Popović je uradio analizu visine i po opštinama i došao do interesantnih podataka da prosječna visina Kolašinaca i Šavničana iznosi preko 185 cm, dok su u Danilovgradu, Nikšiću, Plužinama i Žabljaku, muškarci u prosjeku visoki preko 184 cm. Sa druge strane, najniži Crnogorci, koji značajno snižavaju prosjek na nivou cijele države, žive u Plavu i Andrijevici, i na Cetinju, sa prosječnom visinom koja za nijansu prelazi 181 cm.

Interesantno je naglasiti da je ljetos objavljeno istraživanje kojim su rukovodili profesori sa Imperial koledža u Londonu, a u kojem je analiziran vjekovni trend kada je tjelesna visina u pitanju; međutim, navedena grupa naučnika, iako je analizirala skoro sve nacije na planeti, propustila je da utvrdi istorijske vrijednosti kada je visina najvisočije nacije sa početka 20. vijeka u pitanju, kao i današnje njene vrijednosti, pa je istraživanje crnogorskog naučnika veoma značajan dodatak navedenoj globalnoj studiji.

Profesor Popović je učestvovao i u nizu istraživanja u regionu, a najnovija studija koju je sproveo sa kolegama koje je predvodio češki istraživač, Pavel Grasgruber sa Masarik univerziteta u Brnu, utvrđeno je da najvisočiji ljudi u Bosni i Hercegovini žive, upravo u dijelu Hercegovine koji se geografski naslanja na Crnu Goru, pa predstavlja činjenicu koja se nadovezuje i potvrđuje rezultate koji su dobijeni u crnogorskoj studiji, odnosno zatvara geografski prostor koji predstavlja jednu cjelinu u kojoj žive najvisočiji ljudi na svijetu.

„Na pitanje, zašto Crnogorci nisu i dalje najvisočija nacija na svijetu, nakon 100 godina, odgovor se može naći u boljim uslovima života u razvijenim zemljama, kao što je Holandija, odnosno u boljoj ishrani, higijeni, kao i ekonomskom i zdravstvenom statusu ljudi u tim zemljama. Sa podizanjem standarda na prostorima Dinarskih Alpa, velika je vjerovatnoća da će se ove vrijednosti usaglasiti sa vrijednostima sa početka prošlog vijeka, odnosno da će Crnogorci ponovo biti najviša nacija na svijetu“, vjeruje profesor Popović. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


(Klik na sliku za uvećanje)

Ko je najviši na Balkanu? (Radio Slobodna Evropa, 14. maj 2017.g.)


(Klik na sliku za uvećanje)

 

 


(Klik na sliku za uvećanje)

Kolašinci i Šavničani najviši na svijetu? (RTCG, 25. april 2017.g.)

Kolašinci i Šavničani najviši na svijetu?! (Kolektiv, 25. april 2017.g.)

Kolašinci i Šavničani najviši na svijetu! (Antena M, 25. april 2017.g.)

Popović: Kolašinci i Šavničani najvisočiji na svijetu? (Portal Analitika, 25. april 2017.g.)

Kolašinci i Šavničani najviši na svijetu? (CdM, 25. april 2017.g.)

Kolašinci i Šavničani najviši na svijetu? (Vijesti, 25. april 2017.g.)

Kolašinci i Šavničani najviši na svijetu (Univerzitet Crne Gore, 25. april 2017.g.)

25.04.2017. 22:41

Naučne konferencije važne za internacionalizaciju univerziteta

Naučne konferencije, poput međunarodne „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koju organizuju Fakultet za fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorska sportska akademija, nijesu samo značajne zbog razmjene naučnih saznanja, nego i zbog povezivanja naučnika i istraživača i internacionalizacije univerziteta, ocijenio je za web portal Univerziteta Crne Gore dekan Fakulteta za sport u Ljubljani, prof. dr Milan Žvan.

On je naveo da je internacionalizacija jedan od strateških ciljeva Univerziteta u Ljubljani i Fakulteta za sport.

„Zato su konferencije toliko značajne. I to ne samo da mi dolazimo i predstvaljamo radove ili da čujemo tuđe, već da ostvarujemo kontakte na ličnom nivou kako bi poslije odlazili u inostranstvo ili kako bi ljudi koje smo upoznali dolazili kod nas“, rekao je Žvan.

On je kazao da internacionalizacija, kroz programe mobilnosti studenata, ostvaruje ciljeve, dok onu na nivou nastavnika treba dodatno unaprijediti.

Žvan nije saglasan sa ocjenama da su sportske nauke i dešavanja u toj oblasti u regionu „iza svijeta desetak godina“.

„Niko racionalan ne očekuje da će na naučnim konferencijama, pa i na vašoj, od svakog izlagača čuti nešto revolucionarno. Ali, na svakoj se konferenciji može čuti i naći nešto zlata vrijedno. Zbog toga vrijedi doći na konferenciju i odabrati ono što nauku čini bogatom, i da se može to dostignuće primijeniti u praksi“, rekao je on.

On smatra da bi bilo mudro ukoliko bi region „udružio snage“ u oblasti sportskih nauka.

„Već sam na jednom skupu predložio da napravimo jedinstveni doktorski studij u našem regionu, kome bi dali mnogo veću vrijednost. Danas, da biste išli u korak sa sportskom naukom u svijetu, morate imati dobru tehnologiju, a ona je veoma skupa. Kada bi skupili tehnologiju i sva znanja na jedno mjesto, vjerujem da bi mogli biti vodeći i u sportskoj nauci, kao što smo po sportskim rezultatima“, kazao je Žvan.

Komentarišući kako to da su sportske nauke sada postale toliko važne i interesantne, on je rekao da je tu pojavu moguće objasniti sa dva aspekta, od kojih je jedan vrhunski sport, a drugi stanovništvo koje je sve starije.

„Dio naučnih istraživanja ide u tom pravcu kako ljudima koji zalaze u godine ponuditi kvalitetan život, a kvalitetno se može živjeti sa sportom kao prevencijom. Dijelom se naša nauka bavi i vježbama poslije nekih povreda koje su česte u tim godinama. Drugi vid je vrhunski sport. Kako se vrhunac sportskih rezultata sve više diže, tako je put sportista sve teži i normalno je da nauka sada ulazi da pomogne u postizanju vrhunskih rezultata, da bi se kasnije oni kapitalizirali“, naveo je Žvan.

On je podsjetio na dobru i dugogodišnju saradnju sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, i da su predstavnici ljubljanskog Fakulteta za sport uvijek u velikom broju dolazili na konferenciju CSA.

„Uvijek sam sporazum koji imamo sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje smatrao značajnim i takvim da bi trebalo da se sprovede u praksi, jer ima sporazuma koji se potpišu, a nikada se ne ostvare. Ljudi su nosioci partnerskih odnosa. Kako su i kod nas i sa crnogorske strane uvijek bili dobri ljudi koji žele da stvaraju, tako je i naš odnos danas na nivou na kojem jeste“, kazao je on. (Univerzitet Crne Gore)

* * *

ŽVAN: Naučne konferencije važne za internacionalizaciju univerziteta (Pink M, 23. april 2017.g.)

Naučne konferencije važne za internacionalizaciju univerziteta (Portal Analitika, 23. april 2017.g.)

Naučne konferencije važne za internacionalizaciju univerziteta (Univerzitet Crne Gore, 23. april 2017.g.)

23.04.2017. 22:53

Promocija Klarićeve knjige „Sportski turizam“


(Klik na sliku za uvećanje)


Crna Gora ima sve preduslove za razvoj sportskog turizma (Vijesti, 19. april 2017.g.)

Promocija knjige "Sportski turizam u Crnoj Gori" Dragana Klarića (Portal Analitika, 19. april 2017.g.)

Sjutra promocija Klarićeve knjiga „Sportski turizam u Crnoj Gori” (Vijesti, 18. april 2017.g.)

Promocija knjige “Sportski turizam u Crnoj Gori” u KIC-u (CdM, 17. april 2017.g.)

Promocija knjige "Sportski turizam u Crnoj Gori" (Dogadjaj, 19. april 2017.g.)

19.04.2017. 19:25

Dr Ines Varela-Silva: Nauka mora biti u službi građana

Svrha naučno-istraživačkog rada ne bi trebalo da bude samo objavljivanje radova, već kako da se dobijeni rezultati primijene i poboljšaju ljudski životi – ocijenila je u razgovoru za web portal Univerziteta Crne Gore dr Ines Varela-Silva sa britanskog Univerziteta Lagborou. Ona smatra i da su internacionalizacija univerziteta i povezivanje institucija i pojedinaca izuzetno važni, jer nas „različitost“ čini pametnijima.

Varela-Silva, koja radi kao viši predavač Škole o naukama o sportu, vježbanju i zdravlju, najboljem fakultetu na svijetu u oblasti sporta, kaže da se ne zna kako će se izlazak Velike Britanije iz Evropske unije odraziti na mobilnost studenata i nastavnika i internacionalizaciju, ali dodaje da se na individualnom nivou uvijek može sarađivati.

„Mislim da se moramo „miješati“, jer nas različitost čini pametijima. Što više upoznajete ljudi koji su različiti od vas i saznajete o svijetu koji je različit od vašeg, vi unapređujete i sebe i nauku kojom se bavite. Budućnost je u umrežavanju i podršci studentima, posebno doktorandima. Ne savjetujte ih, budite im mentor. To je način“, poručila je ona.

Komentarišući sve veću produktivnost naučnika iz oblasti sportskih nauka, koji godišnje objave i do 25 hiljada radova što je gotovo ravno publikovanju u oblasti IT tehnologija, Varela-Silva kaže da se sport ne može odvojiti od društva, jer utiče na sve njegove segmente.

„Važno je objavljivati radove u časopisima koji se bave sportskom naukom. Međutim, ako želite da postignete multidisciplinarnost ili interdisciplinarnost, onda morate sarađivati sa ljudima iz drugih oblasti i obljavljivati radove u izdanjima koja se odnose na sportske nauke, ali i na fizičku aktivnost, javno zdravlje. Ne možete odvojiti sport od društva, on ima uticaj svuda“, objasnila je ona.

Varela-Silva podsjeća da sport može biti iskorišćen i za smanjenje društveno-ekonomske nejednakosti, dodajući da zna da u javnosti postoji uvjerenje da nauka o sportu nije nauka.

„Mi ne bi trebalo da obraćamo pažnju na ono šta ljudi govore, već da se bavimo naukom i predstavljamo rezultate. Ali i da se postaramo da dobijeni rezultati imaju uticaja na ljudske živote. I ako taj posao odradimo dobro, stereotipi će nestati“, rekla je ona.

Na komentar da se tog principa već 14 godina pridržavaju Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i Crnogorska sportska akademija - organizatori međunarodne naučne konferencije „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, gdje je bila jedan od plenarnih predavača - Varela-Silva je kazala da je veoma dobro što na Konferenciji učestvuju različiti profili učesnika, koji ne samo da dolaze iz raznih krajeva svijeta, već i iz različitih oblasti.

„Imate sociologe, psihologe, one koji se bave humanom biologijom i bioantropologijom. Imate ljude koji se bave menadžmentom, sportom i aktivnostima mladih“, navela je ona.

Da bi se to postiglo, kako kaže Varela-Silva, prvo se moraju upoznati ljudi i izaći iz zone konfora koja je udobna, ali ne nudi nikakvo novo znanje.

„Sljedeći korak je da počnete da postavljate istraživačka pitanja, koja su jednako interesantna svima, a na način da svi sarađuju i dobijaju neka znanja. Onda se mijenjaju na bolje životi onih sa kojima radimo. Ne vidim nauku kao jedinu stvar koju mi treba da radimo – da objavljujemo radove. Nauka kojom se bavim i u koju vjerujem je ona da ja dolazim do podataka i informacija na osnovu kojih objavljujem radove, ali ljudi sa kojima radim moraju dobiti povratnu informaciju iz tih rezultata na način da je mogu koristiti da poboljšaju sopstvene živote“, rekla je ona. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


(Klik na sliku za uvećanje)

 


(Klik na sliku za uvećanje)

 
(Klik na sliku za uvećanje)

 

VARELA SILVA ZA UCG: Nauka mora biti u službi građana (Pink M, 14. april 2017.g.)

Nauka mora biti u službi građana (Univerzitet Crne Gore, 14. april 2017.g.)

16.04.2017. 21:29

Proglašenjem najboljih naučnika završena Konferencija CSA

Dodjelom nagrada najboljem mladom naučniku i ženi u nauci zatvorena je 14. Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu - sportska dostignuća, koja je u prethodna tri dana organizovana u Budvi.

Za najboljeg mladog naučnika proglašen je Marko Gušić sa Univerziteta u Novom Sadu, a za najbolju ženu u nauci Jana Nova sa Univerziteta Masarik u Brnu, u Češkoj.

Nepodijeljeno mišljenje učesnika i organizatora skupa je da je konferencija opravdala sva očekivanja i da su Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorska sportska akademija, kao organizatori, načinili dodatni iskorak u promociji sportske nauke i njenog značaja, ali i na povezivanju naučno-istraživačke zajednice zemalja učesnica.

U radu konferencije, kroz plenarna izlaganja, poster sesije, radionice i panele, učestvovalo je gotovo 300 učesnika iz 23 države svijeta.

Posebna vrijednost konferencije, osim multidisciplinarnosti, je i učešće oko 100 magistranata i doktoranata, koji su bili u prilici da prate izlaganja i učestvuju u diskusijama koje su vodili prominentni regionalni i svjetski naučnici i istraživači iz oblasti sportskih, društvenih, humanističkih i medicinskih nauka. (Univerzitet Crne Gore)

* * *

Radio CG, 03. april 2017.g. (tonski zapis):


Predsjednik COK-a dobitnik plakete za promociju sportskih nauka (COK, 08. april 2017.g.)

MSA Conference 2017 - Budva, Montenegro (AESA Magazine, 11. april 2017.g.)

Gušić najbolji mladi naučnik (RTCG, 02. april 2017.g.)

Proglašenjem najboljih naučnika završena Konferencija CSA (Antena M, 02. april 2017.g.)

Gušić najbolji mladi naučnik (Antena M, 02. april 2017.g.)

OVO SU NAJBOLJI mladi naučnik i žena naučnica (Pink M, 02. april 2017.g.)

Pogledajte prezentacije plenarnih predavača Konferencije CSA Budva 2017

Ovo su najbolji mladi naučnik i žena naučnica (CdM, 02. april 2017.g.)

Dodjelom nagrada završena konferencija "Transformacioni procesi u sportu" (Portal Analitika, 02. april 2017.g.)

Proglašenjem najboljih naučnika završena Konferencija CSA (Univerzitet Crne Gore, 02. april 2017.g.)

03.04.2017. 01:17

Otvorena Konferencija CSA

Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“ najznačajniji je i najprestižniji naučni događaj koji se bavi sportom u regionu i šire – ocijenjeno je danas na otvaranju tog skupa u hotelu Splendid u Budvi.

Konferencija, koju 14. put organizuju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, okupila je preko 200 učesnika iz 23 države.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Stevo Popović kazao je, pozdravljajući učesnike, da su prije pet godina imali viziju da konferencija preraste iz regionalnog u međunarodni skup.

„Postavili smo glavne ciljeve i naš san uskoro je postao stvarnost. Delegati iz svih krajeva svijeta i kontinenata učestvovali su u radu konferencija i sa nama podijelili najskorija istraživanja i ideje. Promovišemo sportske nauke svake godine sve snažnije, a ovogodišnja konfrencija je najposjećenija do sada. Imamo gotovo 300 učesnika, uključujući i studente, koji su naša ciljna grupa i naša budućnost“, naveo je on.

Profesor Robert Šnajder sa Državnog univerziteta u Njujorku ocijenio je konferenciju izuzetnom, jer je okupila naučnike i istraživače iz 23 države.

„Impresioniran sam naučnim pristupom i načinom na koji je Konferencija organizovana. Činjenica je da zasluge za to pripadaju Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore. Vjerujem i da je ova konferencija refleksija naučnih časopisa „SportMont“ i „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“, ali i njihovih ključnih ljudi prof. dr Duška Bjelice i doc. dr Steva Popovića“, rekao je on.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović rekao je da su osivači Konferencije još prije 14 godina imali viziju i cilj do kojeg su došli veoma brzo, tako da je sada „konferencija najznačajniji i najprestižniji naučni događaj koji se bavi sportom u regionu i šire“.

On je kazao da Konferencija ne bi bila tako kvalitetna da nije pomoći Univerziteta Crne Gore i mnogih prijatelja koji su tu svih 14 godina.

„Savremeni sport ne može se zamisliti bez prisustva nauke i to u najkonkretnijem smislu, tako da je vaš posao veoma važan za sport uopšte. Siguran sam da će Konferencija dobijati na značaju, a na pomoć Crnogorskog olimpijskog komiteta, pa i Međunarodnog olimpijskog komiteta možete uvijek računati“, poručio je Simonović.

Na otvaranju konfreencije uručene su i plakete za promociju sportskih nauka na međunarodnom planu. Dobitnici su rektorka Univerziteta Crne Gore profesorica Radmila Vojvodić, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, prorektor Univerziteta u Sarajevu i potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine prof. dr Izet Rađo, profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost Vojvodine prof. dr Zoran Milošević i profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu Marko Stojanović.

U ime nagrađenih zahvalio se profesor Stojanović, koji je rekao da je privilegija biti na konferenciji, koja se iz godine u godinu unapređuje.

„Plaketu koju sam danas primio, kao i sve moje kolege dobitnici, ne vidim kao nagradu za učinjeno, već kao zalogu za buduću saradnju. Vjerujem da će naša saradnja u vremenu koje je pred nama biti sve bolja i bolja, jer moramo sarađivati kako bismo unapređivali znanja koja posjedujemo“, kazao je on.

Stojanović je rekao i da se sportske nauke veoma brzo razvijaju i da se svake godine objavi preko 25 hiljada naučnih radova iz te oblasti. „Mi moramo pratiti te trendove, a jedini način za to je ako radimo zajedno“. (Univerzitet Crne Gore)

* * *

 

 

 

 

 


(Klik na sliku za uvećanje)

 
U Budvi otvorena konferencija o sportu (RTCG, 31. mart 2017.g.)

OTVORENA Konferencija CSA (Pink M, 31. mart 2017.g.)

Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu (Facebook strana Univerziteta u Sarajevu, 01. april 2017.g.)

Otvorena naučna konferencija "Transformacioni procesi u sportu" (Vijesti, 31. mart 2017.g.)


Otvorena Konferencija CSA (Univerzitet Crne Gore, 31. mart 2017.g.)

01.04.2017. 02:27

Bjelica: Konferencija CSA će prevazići sva očekivanja

Značaj i program 14. Međunarodne naučne konferencije Crnogorske sportske akademije koja će biti organizovana u Budvi od 31. marta do 2. aprila, pod nazivom „Transformacioni procesi u sportu - sportska dostignuća, predstavljen je danas u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru.

- Imamo preko 200 učesnika, iz 23 države, sa četiri kontinenta. Dešavanja će biti u hotelu „Montenegro“, dok će ceremonija otvaranja biti u hotelu „Splendid“, 31. marta u 16 sati“, kazao je predsjednik Konferencije CSA prof. dr Duško Bjelica i pozvao predstavnike medija da isprate događaj. On je najavio da će skup otvoriti ministar sporta Nikola Janović, kada će biti uručeno i pet plaketa za međunarodni doprinos u nauci.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore i Crnogorskog olimpijskog komiteta u suorganizaciji Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

„Iz samog programa konferencije i knjige abstrakata, u kojoj su prepričani svi naučni radovi koji će biti predstavljeni na koferenciji, već sada možemo reći da će ova konferencija nadići sve dosadašnje“, dodao je Bjelica.

Dva pratnerska univerziteta su ovom prilikom uključena u organizaciju, saopštio je Bjelica. To su Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Sarajevu, odnosno novosadski Fakultetet za fizičko vaspitanje i Fakultet za sport i tjelesni odgoj iz Sarajeva. Iz oba grada organizovan je dolazak profesora i studenata postdiplomskih i doktorskih studija, preko 50 iz Sarajeva i preko 25 iz Novog Sada.

Profesor Bjelica je iskazao zahvalnost mr Dušanu Simonoviću, predsjedniku Crnogorskog olimpijskog komiteta, na dobroj i uspješnoj saradnji još od organizovanja prve konferencije, 2003. godine u Baru.

„Imali smo viziju razvoja ove konferencije“, podsjetio je i Simonović na početni rad i dobru saradnju sa Univerzitetom i Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje, „ali se nijesmo nadali da ćemo tako brzo doći do nivoa koji obezbjeđuje lidersku poziciju u regionu“. On je izrazio uvjerenje da će ova konferencija doseći još značajnije nivoe za razvoj sporta, ne samo za Crnu Goru već i za region. Stoga će, zaključio je, ova konferencija imati uvijek podršku Crnogorskog olimpijskog komiteta, koju je podržavao i podržava i Međunarodni olimpijski komitet.

Profesor Državnog univerziteta u Njujorku (SUNY) i jedan od plenarnih predavača na Konferenciji prof. dr Robert C. Schneider je kazao da mu je čast što može da da svoj doprines Univerzitetu Crne Gore i bude dio ove značajne konferencije.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG doc. dr Stevo Popović predstavio je program Konferencije. Pored paralelnih sesija, plenarnih predavača, Popović je najavio i dvije radionice.

„Svake godine nastojimo da dovedemo zanimljive osobe koje nam mogu spojiti sportske nauke sa praksom. Prvi kojeg smo izabrali ove godine je profesor dr Narcis Gusi sa Ekstramadura - Univerziteta u Španiji. Član je Upravnog odbora HEPE, odjela pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji koji se bavi unapređenjem zdravlja kroz fizičko vježbanje, čiji su punopravni članovi i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića i Crnogorska sportska akademija. Profesor Gusi će govoriti o izgradnji zdravstvenog sistema koji bi trebalo da bude unaprijeđen kroz fizičko vježbanje“, kazao je Popović.

On je naveo da drugu radionicu drži mr Goran Šašić koji vodi master program za komunikaciju i sportski menadžment u okviru Evrolige. On će govoriti kako su uspjeli da naprave izuzetan kadar koji je doveo svjetsku ligu na nivo da jači od FIBE, što je aktuelna tema posljednjih godinu dana, kazao je Popović.

Među plenarnim predavačima, pored profesora Roberta C. Schneidera, su i dva iz oblasti sportskog treninga: Ali Reza Amani, iz Nacionalne asocijacije sporta i nauke Irana i Marko Stojanović sa Univerziteta u Novom Sadu. Ines Varela-Silva, sa Lankester Univerziteta, će imati sesiju iz oblasti antropologije sporta i tjelesnog vježbanja, dok se Mutla Turkmen iz Ankare bavi društvenim problemima u sportu.

Od prošle godine, na Konferenciji je uvedena praksa nagrađivanja najboljeg naučnika i najbolje žene u nauci, od prijavljenih, koje će komisija proglasiti na samom zatvaranju Konferencije.

Popović je izrazio nadu da će ova konferencija rezultirati unapređenjem dva časopisa „SportMont“ i „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“, koji je visoko indeksiran, kako u Crnoj Gori tako i u regionu.

Podršku ovoj konferenciji, pored Univerziteta u Sarajevu i Novom Sadu, Crnogorskog olimpijskog komiteta, promotivno pruža Evropski koledž za sportske nauke, kao i Asocijacija za vježbanje i sportske nauke iz Irana i Međunarodna asocijacija za društvene anuke i sportsku rekreaciju iz Turske. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


(Klik na sliku za uvećanje)

 


(Klik na sliku za uvećanje)

 

 


Na konferenciji naučnici sa četiri kontinenta (RTCG, 29. mart 2017.g.)


Od petka konferencija o sportu u Budvi (Univerzitet Crne Gore, 30. mart 2017.g.)


Bjelica: Konferencija CSA će prevazići sva očekivanja (Portal Analitika, 29. mart 2017.g.)


Na konferenciji o sportu naučnici sa četiri kontinenta (Vijesti, 29. mart 2017.g.)


Bjelica: Konferencija CSA će prevazići sva očekivanja (Univerzitet Crne Gore, 29. mart 2017.g.)

***

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.