Antropometrijsko mjerenje fudbalskih klubova superlige Kosova




Antropometrijsko mjerenje fudbalskih klubova superlige Kosova

Poslije mjerenja najboljih fudbalskih klubova u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, u sklopu dijagnostičkog centra sa kojim raspolaže je nastavio sa proširenjem baze rezultata vrhunskih sportista, pa je u ponedeljak 28. i utorak 29. avgusta 2017. godine realizovano mjerenje najboljih klubova superlige Kosova. Testirani su fudbaleri fudbalskih klubova Trepča 89 iz Kosovske Mitrovica, koja je prošlogodišnji šampion i učesnik kvalifikacija za Ligu šampiona, Priština iz Prištine, učesnik kvalifikacija za Ligu Evrope i Besa iz Peći koja je aktuelni osvajač kupa Kosova.

Image

Antropometrijska mjerenja su obavili mr Ivan Vasiljević i mr Sami Srmahxhaj sa Kosova, student doktorskih studija Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG iz Nikšića. Stručni štab svih izmjerenih klubova je dobio uvid u procentualne vrijednosti masnog, koštanog i mišićnog tkiva, ukupnu količinu vode u organizmu, odnos između lijeve i desne strane tijela i parametre metabolizma.

Izuzetno dinamičan razvoj nauke, savremene dijagnostike i novih tehnologija omogućava sistematsko praćenje sve većeg broja antropometrijskih parametara, što je od posebnog značaja sa ostvarivanje vrhunskih rezultata u sportu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.