Profesor Damir Sekulić: Svaka kriza je istovremeno i mogućnost za alternativna rješenja na polju naučne saradnje
Profesor Damir Sekulić: Svaka kriza je istovremeno i mogućnost za alternativna rješenja na polju naučne saradnje

Svaka kriza je istovremeno i mogućnost, kazao je prof. dr Damir Sekulić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, jedne od partnerskih institucija međunarodne naučne konferencije Crnogorske sportske akademije.

Sa njim smo razgovarali o video konferenciji koja je početkom aprila, umjesto u Cavtatu, naučnike sa različitih strana svijeta okupila onlajn, kao i o životu naučnika, saradnji i nastavi u Hrvatskoj tokom vanrednih okolnosti izazvanih virusom COVID 19.

„Najprije moram čestitati kolegama s Univerziteta Crne Gore na uspjehu! Radi se o jednoj od najkvalitetnijih konferencija u području sportskih nauka u ovom dijelu Evrope, postavljani su visoki standardi, a pandemija je prijetila urušiti cijeli sistem. Rješenje koje su kolege iznašle bilo je briljantno“, istakao je dekan Sekulić.

On navodi da je prvog dana CSA  konferencije  imao onlajn nastavu za svoje studente, pa je iskoristio priliku da ih uključi u predavanja koja su se održavala na konferenciji.

„Time su dobili priliku da prisustvuju vrhunskoj konferenciji. Ne vjerujem da će skoro imati takvu priliku. Mislim da 99% studenata završi studij, a da nikad nije vidjelo što je naučna konferencija i čemu uopšte služi“, kazao je on.

Zadovoljan iskustvom sa konferencije dodaje: „Nemojte me krivo shvatiti, više bih volio da smo imali priliku svi zajedno biti u Cavtatu, ali kad to nije bilo moguće, online održavanje konferencije je bilo odlično rješenje i još jednom čestitam kolegama na tome“.

Trenutnu situaciju posmatra kao veliki izazov, koji se u prvom redu odnosi na to da smo svi izašli iz zone komfora na koju smo bili navikli.

„Radni dan se ne razlikuje bitno od onog prije pandemije osim što se većina toga odvija online. Što se tiče nauke i istraživanja, tu se angažman gotovo potpuno preusmjeri u pisanje radova, jer je istraživanja per-se gotovo nemoguće ostvariti“, objašnjava on,

Sekulić dodaje da su u ovoj situaciji u prednosti naučnici koji su formirali timove i imaju kvalitetnu saradnju s kolegama, a u tom smislu, kaže on, spada među „tim srećnicima“ jer sa odličnim saradnicima i asistentima uspijeva napraviti puno toga bez obzira na situaciju.

U povezivanju sa naučnicima regiona, Sekulić smatra da su ključne konferencije kakvu Crnogorska sportska akademija organizuje u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i drugim međunarodnim partnerima.

„Ja za sebe volim misliti da se ozbiljno bavim naukom, barem toliko koliko mi uslovi, okolina i situacija dozvoljavaju. Bez ovakvih konferencija nauke nema! Kontakti, ideje, rješenja i sve ostalo što se ostvari i nauči na ovakvim konferencijama su temelj naučnoistraživačkog rada. Mogu samo kazati da s nestrpljenjem očekujem april 2021. Doduše, vidjeti ćemo se mi i prije. U septembru ove godine moj fakultet organizuje naučnu konferenciju u Splitu (https://iaps2020.kifst.hr/index.html) gdje očekujemo veliki broj znanstvenika iz cijelog svijeta. Nadamo se da ćemo uspjeti dijelom nadoknaditi ono što smo svi zajedno propustili ovog proljeća u Cavtatu“, najavljuje Sekulić. 

 

NASTAVA NA DALJINU SAMO NA PRVI POGLED LAKŠA

 

Kad je riječ o nastavi, na Sveučilištu u Splitu, pandemija i regulative smanjenog kretanja i socijalnog kontakta skroz su promijenile koncept.

„Nastavu održavamo na daljinu, što traži dodatni napor, jer, naravno, lakše je stvari raditi onako kako smo navikli. Nastava na daljinu je samo na prvi pogled lakša od uobičajene, jer se u pravilu prvo percipira kako ne morate nigdje ići, jer radite od kuće. Ipak, kad nastavu "na daljinu" pokušate provesti maksimalno korektno, radi se o većem naporu nego je to slučaj s "klasičnom nastavom", kazao je dekan Sekulić.

Programi koje na ovom sveučilištu koristi većina nastavnika su samo djelimično poznati ili potpuno nepoznati, i po pravilu nisu namijenjeni komunikaciji s većim brojem učesnika koji se svi nalaze na različitim lokacijama.

„Stoga, uobičajena percepcija Ma nije to ništa posebno, spojite se na Skype (i slično), zapravo nije ispravna. Ipak, imamo sreću i zadovoljstvo da su se sistem inženjeri Sveučilišta povezali i stalno razvijaju ideje i sisteme kojima nastava na daljinu uspijeva da funkcioniše na zadovoljavajućem nivou“, objašnjava on.

Nekad se, dodaje, radi o neformalnim rješenjima, kao što su upotrebe gaming software platformi koje originalno nisu razvijene za edukacijske svrhe, ali su se pokazale kao izuzetno korisne i primjenljive.

„Zapravo, ta su nas rješenja, mogu kazati, spasila na početku, jer su main stream software platforme (Skype, Zoom, Teams i sl.) u tom smislu dosta ograničene“, pojašnjava Sekulić.

 

Povezane vijesti:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/56574-najprestizniji-naucni-skup-iz-sportskih-nauka-u-dubrovniku-od-2-do-5-aprila-2020-godine

 

Medijske objave: 

https://hercegovina.in/profesor-damir-sekulic-svaka-kriza-je-istovremeno-i-mogucnost-za-alternativna-rjesenja-na-polju-naucne-suradnje/

http://www.rtcg.me/koronavirus/crnagora/277055/svaka-kriza-je-i-mogucnost-za-alternativna-rjesenja.html

https://fosmedia.me/mobile/infos/drustvo/svaka-kriza-istovremeno-i-mogucnost-za-alternativna-rjesenja-na-polju-naucne-saradnje

https://www.aktuelno.me/crna-gora/sekulic-svaka-kriza-je-i-mogucnost-za-alternativna-rjesenja/

https://www.portalanalitika.me/clanak/sekulic-svaka-kriza-je-i-mogucnost-za-alternativna-rjesenja

https://www.mladiniksica.me/damir-sekulic-svaka-kriza-je-istovremeno-i-mogucnost-za-alternativna-rjesenja-na-polju-naucne-saradnje/

 

ImageNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.