Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 18.05.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore završio onlajn anketno istraživanje fudbalera Premijer lige BiHX

Nastavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore su tokom proteklih desetak dana organizovali onlajn anketno istraživanje u cilju sagledavanja načina na koji su fudbaleri  Premijer lige Bosne i Hercegovine održavali sportsku formu u periodu od prekida svih takmičenja i grupnih treninga. Ovim istraživanjem  obuhvaćeno je 369 fudbalera, u starosti od 17 do 30 godina, iz svih 12 klubova Premijer lige BiH, koji su se vrlo rado odazvali pozivu za učestvovanjem u ovom istraživanju.

"Kao što je poznato, radi sprečavanja širenja epidemije izazvane pojavom novog korona virusa došlo je do prekida svih takmičenja i klupskih treninga na globalnom nivou, u svim sportovima. Vrhunski sportisti širom svijeta su se suočili sa neophodnošću individualnog održavanja do tada postignute sportske forme, ali uz obavezno pridržavanje svih privremenih mjera propisanih u cilju zaštite od širenja epidemije", kaže prof. dr Duško Bjelica. 

Osnovna obrada dobijenih rezultata, dodaje on, ukazuje da je, tokom prethodna dva mjeseca, većina fudbalera Premijer lige BiH uložila značajan napor da održi sportsku formu na što većem nivou, iako su se tokom ovog perioda promijenili uobičajeni načini treniranja, kao i mjesta određena privremenim mjerama na kojima su se mogli obavljati  individualni treninzi.   

Prof. Bjelica dalje  ističe da je, bez mogućnosti korišćenja fudbalskih terena, sportskih sala i teretana, individualni trening svakog sportiste najviše zavisio od lične trenažne sportske opreme i rekvizita, sopstvenog prostora adaptiranog za trening, kao i lične motivacije za vježbanje.

Dobijeni rezultati  ukazuju da je većina fudbalera bila u situaciji da u aktuelnom periodu improvizuje individualne treninge u skladu sa mogućnostima koje su im bile na raspolaganju.

Takođe, iz dobijenih rezultata može se zaključiti da je najveći dio fudbalera samostalno organizovao  individualne treninge po modelu do tada uobičajenih treninga u klubu i na osnovu programa koji im je u tu svrhu odredio trener.

Fudbaleri su naglasili da im je od velikog značaja bila telefonska, Vajber i Skajp komunikacija sa trenerom i saigračima u periodu kada takmičenja i kolektivni treninzi nijesu bili mogući. Na taj način, fudbaleri su u kontinuitetu nastavili međusobnu komunikaciju, za koju su naveli da im je bila vrlo značajna, a koja je  i do tada pratila njihove treninge, utakmice i zajednička druženja.

"Rezultati dobijeni analizom dijela istraživanja posvećenog motivaciji fudbalera  Premijer lige BIH,  da individualnim treninzima održe sportsku formu do ponovnog početka klupskih treninga i već najavljenog nastavka prvoligaških utakmica, ukazuju na visok stepen lične motivacije koji je svakako i doprinio uspiješnom održavanju sportske forme koja će predstavljati značajnu osnovu za uspješan nastavak treninga već najavljenih prvenstvenih utakmica", zaključuje prof. Bjelica.

Ovo istraživanje, u organizaciji Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG, već je dalo korisne informacije o načinima na koje je moguće u aktuelnim okolnostima održavati i većim dijelom očuvati prethodno postignutu sportsku formu vrhunskih sportista. Ipak, kazao je prof. Bjelica, tek nakon finalne obrade dobijenih podataka očekujemo znatno detaljnije pojedinosti koje će biti publikovane i tako dostupne sportistima i široj javnosti.

Sa nikšićkog fakulteta posebnu zahvalnost duguju na nesebičnoj saradnji u ovom projektu prof. dr Muniru Taloviću i prof. dr Eldinu Jeleškoviću sa Univerziteta u Sarajevu, te prof. dr Marinu Ćorluki sa Sveučilišta u Mostaru, kao i Saši Vugdaliću iz Tuzle.

Vezane vijesti:

https://www.ucg.ac.me/objava.php?blog_id=1259&objava_id=77657

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-univerziteta-crne-gore-zavrsio-onlajn-anketno-istrazivanje-fudbalera-premijer-lige-bih

https://sport.avaz.ba/nogomet/570680/fakultet-za-sport-zavrsio-online-anketno-istrazivanje-fudbalera-premijer-lige-bih

https://hercegovina.in/fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-univerziteta-crne-gore-zavrsio-online-anketno-istrazivanje-nogometasa-premijer-lige-bih/

https://www.aktuelno.me/crna-gora/fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-univerziteta-crne-gore-zavrsio-onlajn-anketno-istrazivanje-fudbalera-premijer-lige-bih/

 

Image

 

Dokumenti

Broj posjeta : 674

07.05.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje organizuje onlajn prezentacije studijskih programa za maturante


27.03.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Kompletna predavanja na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje za vrijeme privremene obustave rada na Univerzitetu Crne Gore


19.05.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

POKAZNI ELEMENTI ZA POLAGANJE PRIJEMNOG ISPITA NA FAKULTETU ZA SPORT I FIZIČKO VASPITANJE UNIVERZITETA CRNE GORE


14.05.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Online promocije Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje ponedeljkom, srijedom i petkom


09.05.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore organizovao je online anketno istraživanje za fudbalere 1. Telekom fudbalske lige Crne Gore


19.05.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Doc. dr Milovan Ljubojević o prijemnom ispitu i studijskim programima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje za RTCG


18.05.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

ANA MILAČIĆ ZA MNEMAGAZIN.ME: Period za nama iskoristila sam za učenje i spremanje završnog ispita


17.05.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Profesor Bjelica: Univerzitet Crne Gore spremno dočekuje predstojeće ispitne rokove i prijem brucoša


15.05.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG uz kontinuiran rad spreman za doček budućih studenata


14.05.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Najveći dio fudbalera samostalno organizovao  individualne treninge uz visok stepen motivacije