Ambasadorka Ukrajine posjetila Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG u Nikšiću




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore prof. dr Stevo Popović sastao se danas sa ambasadorkom Ukrajine u Crnoj Gori, NJ.E. Natalijom Fialkom (Natalia Fialka)  i konzulom Mikhailom Šmatovom (Mykhailo Shmatov), u Nikšiću.

Dekan Popović je inicirao ovaj sastanak, u skladu sa težnjom Fakulteta da razvija međunarodnu saradnju, kako na polju visokog obrazovanja, tako i na polju nauke i istraživačkog rada.

ImageOn je ukazao Ambasadorki i Konzulu da je do sada Fakultet imao saradnju sa Nacionalnim univerzitetom fizičkog vaspitanja i sporta Ukrajine, od 2009. do 2015. godine, te da se nastoji da Fakultet ima intenzivniju saradnju sa ukrajinskim institucijama visokog obrazovanja i istraživačkim centrima.

U skladu sa tim, dekan Popović je predočio brzi tempo razvoja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u protekloj deceniji, naslonjenog na ranije udarene temelje obrazovanja vezane za katedru fizičke kulture.

On je istakao i intenzivnu mobilnost studenata i nastavnog osoblja, te ukazao nadu da će, uprkos globalnom problemu pandemije, Fakultet nastaviti sa potpisivanjem sporazuma o saradnji sa partnerskim fakultetima u regionu i zemljama Evropske unije i jačanjem kapaciteta kroz razmjenu znanja i ljudskih resursa.

Dekan je Ambasadorki pokazao rad u Centru za dijagnostiku, u okviru Fakulteta, kroz koji su realizovana brojna istraživanja, antropometrijskim mjerenjem i sakupljanjem statističkih podataka studentske populacije i  vrhunskih sportista, kao i crnogorske populacije, od najmlađih do najstarijih.

Rezultati tih naučnih istraživanja, kako je naveo Popović, bilježe i objavljeni radovi u naučnim časopisima fakulteta: "Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine", časopis koji je indeksiran u dvije najprestižnije indeksne baze – "Web od Science" i "Scopus",  "Sport Mont"  koji je u "Scopus" bazi, te i u časopisu "Journal of Antrhopology od Sport and Physical Education".

Dekan Popović je pokazao ambasadorki i Muzej sporta koji, kroz ljubav i pasiju kolekcionara, saradnika i prijatelja Fakulteta, priča o sportskoj prošlosti kroz rekvizite sportskih događaja.

Ambasadorki je iskazao i zahvalnost na ukazanoj pažnji i izrazio nadu da će ovaj sastanak biti temelj dalje saradnje sa ukrajinskim srodnim visokoškolskim institucijama.

Na sastanku su danas prosustvovali i rukovodilac studijskih programa doc. dr Milovan Ljubojević i  poslovni sekretar u kabinetu dekana Tatjana Olivieri.

 

Medijske objave:

https://www.onogost.me/drustvo/ambasadorka-ukrajine-posjetila-fakultet-za-sport-fizicko-vaspitanje

https://www.rtnk.me/me/nikšić/ambasadorka-ukrajine-posjetila-fakultet-za-sport-i-fiziČko-vaspitanje/

https://www.portalanalitika.me/clanak/ambasadorka-ukrajine-posjetila-fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-u-niksicu

https://fosmedia.me/infos/drustvo/ambasadorka-ukrajine-posjetila-fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-u-niksicu

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.