Filozofski fakultet, 20.09.2018

Regionalna konferencija: Djeca u medijskom okruženjuDruštvena moć medija – medijski sadržaji, odrastanje i nova kultura potreba.

    Prof. dr Lidija Vujačić je učestvovala na regionalnoj konferenciji Djeca u medijskom okruženju koja je održana u Sarajevu od 13. do 14. septembra u organizaciji UNICEF-a i na kojoj su medijski profesionalci, stručnjaci i praktičari, predstavnici UNICEF-ovih komunikacijskih timova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije dali svoj doprinos kroz diskusiju i prezentacije u okviru četiri sesije: Direktni i indirektni utjecaj medija na djecu; Medijska pismenost i djeca; Mediji u najboljem interesu djeteta; Djeca u digitalnom okruženju medija. Prof. dr Lidija Vujačić je učestvovala u prvoj sesiji sa temom Društvena moć medija – medijski sadržaji, odrastanje i nova kultura potreba.

     Ciljevi konferencije Djeca u medijskom okruženju su, između ostalog, bili da se ojača regionalna platforma za medijske profesionalce, teoretičare i praktičare, kao i sve regionalne institucije koje su angažovane u definisanju i zaštiti najboljeg interesa djeteta u medijima, razmijene iskustva relevantna za zaštitu i promociju prava djeteta u medijima među učesnicima koji rade u zajedničkom medijskom prostoru i nadovežu na prethodne slične međunarodne inicijative i profesionalne platforme, kao i da se definišu zajedničke preporuke i predaost akcijskim tačkama za poboljšanje medijske situacije u zaštiti i promociji prava djeteta.