Fakultet političkih nauka, 01.10.2019

Studenti učili o medijskoj pismenosti, data i mobilnom novinarstvuStudenti druge i treće godine studijskog programa Medijske studije i novinarstvo prošli su dvodnevnu obuku o medijskoj pismenosti, data i mobilnom novinarstvu, koju je organizovala Agencija Mina.

Oko 30 studenata je, zajedno sa novinarima iz više različitih crnogorskih medija, imalo priliku da stekne nova znanja o ovim temama, kao i da se upozna sa načinima izvještavanja o pitanjima koja se tiču Evropske unije.

Prvi dan obuke bio je posvećen sticanju znanja i vještina neophodnih u borbi protiv dezinformacija i lažnih vijesti, kako u tekstovima, tako i u fotografijama i video zapisima, o čemu su govorili Darko Brkan (raskrinkavanje.ba) i Stevan Janjić (Fake news tragač). Tokom drugog dana treninga studenti su, od iskusnih agencijskih i istraživačkih novinara, učili o pravilnom izvještavanju o Evropskoj uniji, ali i o data i mobilnom novinarstvu.

Učesnici treninga su se saglasili da je u današnje vrijeme teško baviti se novinarstvom i boriti se protiv dezinformacija, ali da se, ipak, neki problemi mogu „izliječiti“ ili iskustvom ili primjenom alata i tehnika za borbu protiv dezinformacija.

Obuka je dio projekta „Bavimo se etikom i lažnim vijestima“, koju Agencija Mina sprovodi sa nevladinim organizacijama 35mm i NOMEN, a koji finansira Evropska unija.

Broj posjeta : 179