Fakultet političkih nauka, 11.10.2019

Studentkinje IV godine na treningu istraživačkog novinarstvaStudentkinje specijalističkih studija novinarstva, Jovana Damjanović, Teodora Đurnić, Suzana Ćetković, Sara Kurgaš, Andrea Jelić i Bojana Moškov, učestvovale su na trodnevnom treningu „Istraživačko novinarstvo“ u organizaciji Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Trening je vodila izvršna direktorica Baltičkog centra za istraživačko novinarstvo, Sanita Jemberga.

Studentkinje su prvog dana treninga učile o metodama koje mogu primijeniti u istraživanju, organizaciji i zaštiti izvora, a vježbale su i tehnike intervjuisanja. 

Drugog dana treninga, koleginice s novinarskog smjera upoznale su se s nekoliko uspješnih istraživačkih priča iz svijeta, a u interaktivnoj vježbi raspravljale su o etičkim dilemama u istraživačkom novinarstvu. 

Na posljednjoj sesiji treninga, studenkinje su naučile kako da predstave ideje, nađu partnere za rad i isplaniraju finansiranje svojih istraživačkih projekata. 

Kao rezultat trodnevne obuke, nastalo je nekoliko skica istraživačkih priča, a pojedine će dalje biti razrađene na predmetu Istraživačko novinarstvo, na specijalističkim studijama.

Osim za studente, Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovala je trening i za novinare. Tokom cijele obuke, učesnici su imali mogućnost da komuniciraju putem onlajn platformi i vode diskusije o važnim novinarskim temama.

 

Broj posjeta : 257