Sindikat medija Crne Gore: Ekonomska nezavisnost preduslov za poštovanje etičkih normi




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

“Novinari u Crnoj Gori se moraju izboriti za osnovni nivo socijalnih i ekonomskih prava, a ekonomska nezavisnost preduslov je za slobodno novinarstvo”, objasnila je potpredsjednica Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Nevenka Ćirović. Predstavnici Sindikata govorili su studentima novinarstva o pravima i položaju novinara u Crnoj Gori, na predavanju koje je juče održano na Fakultetu političkih nauka.

Potpredsjednica SMCG Milena Bubanja upoznala je studente sa rezultatima istraživanja o stanju u digitalnim medijima. Samo 31.5 odsto novinara u online redakcijama mlađi su od 35 godina, a novinari koji su prešli iz štampanih u online redakcije često ne prepoznaju značaj novih medija. Oko 30 odsto novinara nema redovna primanja, a čak 60 odsto njih radi vikendom i praznicima, rezultati su analize. Prosječna zarada novinara, prema ovom istraživanju, je između 500 i 600 eura.

Potpredsjednik SMCG Radomir Kračković ukazao je na određene etičke probleme sa kojima se susreću online redakcije. Kračković je ukazao na neophodnost registracije portala u Agenciji za elektronske medije, kako bi se izbjegao uticaj političkih partija, “iz pozadine”, na uređivačke politike portala.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.