Biblioteka i arhiv Istorijskog instituta
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Biblioteka Istorijskog instituta Crne Gore je osnovana 1948. godine. Po vremenu nastanka spada među starije, a po sadržaju dijela svog fonda (posjeduje stare i rijetke knjige) među vrijednije crnogorske biblioteke. Po karakteru spada u naučne, a po statusu u specijalne biblioteke. Istovremeno ulazi u bibliotečku mrežu Crne Gore.

Biblioteka posjeduje oko 30 000 knjiga, 192 naslova novina i 687 časopisa, što ukupno čini oko 60 000 knjižnih jedinica.

Biblioteka je uključena u bibliotečko-informativni sistem COBISS i počelo se sa unošenjem monografskih publikacija u bazu. Iako je Biblioteka zatvorenog tipa, njene usluge, pored naučnih radnika Istorijskog instituta Crne Gore i saradnika, koriste kulturni i javni radnici i studenti.

U sastavu Biblioteke Istorijskog instituta Crne Gore nalazi se i Arhivsko-memoarski fond koji čine 534 fascikle. U nauci se navodi kao Arhiv Istorijskog instituta Crne Gore.

U Biblioteci Istorijskog instituta su zaposleni Marijan Mašo Miljić (rukovodilac biblioteke) i Ana Kaluđerović (viši knjižničar). 

Radno vrijeme biblioteke: od 10 do 14 h

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.