Autorsko predstavljanje izložbe Crna Gora i Grčka – Dva prijateljska naroda




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Istorijski institut Crne Gore često je imao priliku da učestvuje u obilježavanju značajnih manifestacija, jubileja, godišnjica, krupnih datuma iz crnogorske, ali i istorije drugih zemalja. Zahvaljujući ljubaznosti ambasadorke Crne Gore u Grčkoj, gospođe Ane Vukadinović, uspostavljen je kontakt s gospodinom Koljomihalisom kao i mogućnost da upoznamo njegovu bogatu zbirku istorijskih dokumenata o crnogorsko-grčkim odnosima. Ovog puta, Institut, na čelu sa direktorom dr Radoslavom Raspopovićem, bio je u ulozi zvaničnog organizatora izložbe povodom obilježavanja važnog jubileja 140. godišnjice uspostavljanja diolomatskih odnosa izneđu Crne Gore i Republike Grčke, kao i 15-godišnjice savremenih crnogorsko-grčkih diplomatskih odnosa. Potrebno je istaći i da se navršava dvijestota godišnjica od početka borbe grčkog naroda za nacionalno oslobođenje.

U Rektoratu UCG je u ponedeljak, 13. decembra 2021. godine, sam dr Panajotis Koljomihalis proveo kroz izložbu Crna Gora i Grčka – Dva prijateljska naroda predstavnike diplomatskog kora i zainteresovanu publiku.

Okupljenima se ispred Ambasade Republike Grčke, obratio gospodin Janis Kahagjaras, grčki konzul u Crnoj Gori. On je podsjetio da se ova izložba po drugi put organizuje u Crnoj Gori, kao i da je bila dvaput izlagana i u Atini. Kahagjaras je naglasio i da se izložbom obilježavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Grčke i 200. godišnjica od oslobađanja Grčke od Otomanske imperije, a u toj borbi su, rame uz rame, s Grcima ratovali i Crnogorci.

Postavku ove izuzetne istorijske čitanke čine dokumenti, litografije, stari časopisi, razglednice, iz privatne zbirke prof. dr Panajotisa Koljomihalisa.

Mediji: https://dan.co.me/kultura/crnogorci-i-grci-prijateljski-narodi-5097713



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.