Objavljena knjiga dr Radenka Šćekića




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tokom 2019. godine, u Nikšiću, u izdanju Medijske kulture, u okviru biblioteke Teorije medija, čiji je urednik prof. dr Ratko Božović, izašla je nova knjiga „Mediji i geopolitika“, istoričara i doktora političkih nauka Radenka Šćekića.

Knjiga je koncipirana u deset poglavlja glavnog teksta, uz predgovor, pogovor, leksikon termina i literaturu. Recenzenti knjige su akademik Đorđe Borozan i prof. dr Čedomir Čupić, koji su istakli da “knjiga Mediji i geopolitika dr Radenka Šćekića predstavlja značajan prilog istraživanju uloge medija u savremenim društvima i uticaja medija na društvene i političke odnose. Ova studija je primjer sistematičnog i sveobuhvatnog pristupa odnosa medija kao sredstva u geopolitičke svrhe, posebno u rukama moćnih aktera u političkom životu planete. Posebna vrlina autorovog pristupa obradi upotrebe medija u geopolitičke svrhe jeste interdisciplinarnost.” Knjiga obiluje brojnim primjerima i izvorima i sadrži preko 1.000 fusnota na skoro 400 stranica.

Studija o odnosu medija i geopolitike, njihove međusobne povezanosti i upotrebe, s obzirom na obuhvatnost analiziranih fenomena – predstavlja multidisciplinarni pristup složenim kategorijama, kakve su informacija, prostor i vrijeme. Za masovne medije se ističe da su postali moćno sredstvo, mada je slika o moći novinara glorifikovana. Tako i sam  autor ističe da u sferi politike: “ko kontroliše proizvodnju i širenje informacija – ima dominaciju nad politikom, ideologijom, kulturom”.Mediji su odavno prestali da budu puki prenosioci informacija. Oni danas oblikuju mišljenje javnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.