Novo, dopunjeno izdanje "Berlinskog ugovora 1878."




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Krupan istorijski značaj Berlinskog kongresa i nezavisan međunarodni status koji je na tako važnoj međunarodnoj konferenciji Crna Gora dobila, bili su dovoljan naučni motiv Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore za pripremu novog, trećeg i dopunjenog, izdanja publikacije „Berlinski ugovor 1878.”

Prvo izdanje štampano je prije više od 10 godina na osnovu dokumenata iz Arhiva spoljnih poslova Ruske imperije. Drugo izdanje, 2018. godine pripremljeno je prevashodno na osnovu dokumenata iz Političkog arhiva Službe ministarstva spoljih poslova u Berlinu. Najnovije izdanje kombinuje ranije i nove izvore; predstavljen je tekst Berlinskog ugovora na francuskom, njemačkom, engleskom i crnogorskom jeziku, Ratifikacije ugovora kao i prateća studija Međunarodnopravni značaj Berlinskog ugovora 1878. i ratifikacionih instrumenata država potpisnica, takođe na četiri jezika. Priređivač ovog izdanja je dr Radoslav Raspopović.

Berlinski kongres, 1878. godine, predstavljao je prekretnicu u istoriji Crne Gore, dajući snažan pečat i oblikujući njenu političku, ekonomsku, kulturnu i ukupnu društvenu stvarnost. Ovaj događaj je imao dalekosežne posljedice po modernu istoriju evropskog kontinenta i bio je svojevrstan uvod u kraj imperija kakve su do tada vladale svijetom. U hronologiji međunarodnih kongresa i konferencija održanih tokom XIX i početkom XX vijeka, ovaj koji se desio u Berlinu 1878. po važnosti za cjelinu odnosa u međunarodnoj zajednici pripada jednom od najznačajnijih ikad održanih u Evropi. On je predstavljao vezu između Bečkog kongresa 1814/15. održanog nakon revolucije u Francuskoj 1789. i Napoleonovih ratova koji su za njom slijedili i Versajskog kongresa iz 1919. Posmatrano iz tog ugla, kongres u Berlinu svakako je najvažniji zvaničan skup predstavnika velikih sila u okviru navedenih hronoloških graničnika. Na njemu su odlučeni pravci spoljne politike i karakter međunarodnih odnosa među članicama međunarodne zajednice, ne samo u Evropi. Najvažnija tekovina Berlinskog procesa je međunarodno priznanje državnog subjektiviteta Crne Gore, izvojevano nakon viševjekovne borbe na ovim prostorima.

 

Medijske objave:

https://www.antenam.net/drustvo/170862-publikacija-novo-dopunjeno-izdanje-berlinskog-ugovora-1878

https://www.mladiniksica.me/ucg-novo-dopunjeno-izdanje-berlinskog-ugovora-1878/

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.