U susret upisu generacije studenata 2024/25. godine
U susret upisu generacije studenata 2024/25. godine

Poštovani budući ekonomisti i menadžeri,

Po završetku srednje škole našli ste se na raskrsnici vašeg puta obrazovanja. Obraćamo vam se, jer želimo da postavimo smjernice i damo vam one informacije koje su vam potrebne da odlučite da izaberete put koji vodi do Ekonomskog fakulteta.

Ove godine otvaramo vrata za ukupno 370 novih studenata! U rangu prošlogodišnjeg upisa, očekuje se da bude predloženo 180 mjesta na studijskom programu Ekonomija, 90 na Menadžmentu, 40 na Menadžmentu u Bijelom Polju. Na novom samofinansirajućem programu na engleskom jeziku Academic program in Business and Economics, očekuje se da će biti predviđeno 60 mjesta.

Ekonomski fakultet upisuju najbolji srednjoškolci

Već tradicionalno, Ekonomski fakultet je izbor najboljih srednjoškolaca iz Crne Gore i regiona. Brojni su razlozi za to, a prvi među njima je kvalitet stečenog znanja koji stoji iza diplome koju poslodavci najviše cijene!

Naš tim čine profesori i saradnici koji sa puno entuzijazma pristupaju svakom susretu sa svojim studentima. Oni će vam pomoći da savladate azbuku ekonomske nauke i izgradite svoj stav o ekonomskim temama.

Novi studijski program na engleskom jeziku

Pored afirmisanih studijskih programa – Akademske studije (Ekonomija) i Primijenjene studije (Menadžment), Ekonomski fakultet u ovoj godini akredituje novi program osnovnih studija na engleskom jeziku – Academic program in Business and Economics (MONTEB) sa ciljem pozicioniranja na međunarodnoj mapi obrazovnih institucija. O novom studijskom programu možete saznati više OVDJE.

Brojne prilike za učešće u međunarodnoj mobilnosti

Naše iskustvo pokazalo je da su studenti koji učestvuju u međunarodnoj mobilnosti spremniji da buduću karijeru grade na globalnom tržištu. Zbog toga smo svi na Ekonomskom fakultetu ujedinjeni u namjeri da naše studente motivišemo da dio studija provedu na nekom od partnerskih fakulteta u inostranstvu.

Pripremamo studente za tržište rada

Važno nam je da studenti na našem fakultetu dobiju kvalitetno teorijsko znanje, ali smo svjesni činjenice da se tek njegovom praktičnom primjenom ta znanja razumiju. To je razlog zbog kojeg je na Ekonomskom fakultetu dio nastave interaktivnog karaktera, silabusi nastavnih predmeta su obogaćeni analizom studija slučajeva, a studenti tokom studija dobiju priliku za obavljanje jednomjesečne stručne prakse u renomiranim domaćim kompanijama. U prehodnoj studijskoj godini od 100 studenata njih 30 je dobilo ponudu za nastavak radnog angažmana kod poslodavaca kod kojih su obavili stručnu praksu!

U cilju podsticanje preduzetničkog načina razmišljanja, kreativnosti i inovacija kod naših studenata organizujemo brojne aktivnosti u okviru novog projekta na Ekonomskom fakultetu - Biću preduzetnik/ca!

Studijski programi

Ukoliko se odlučite da svoje dalje školovanje nastavite na Ekonomskom fakultetu, važno je da znate da Vam na raspolaganju stoje tri studijska programa. Svoju prvu diplomu na našem fakultetu dobijate već posle 3 godine!

Prvi studijski program jesu Osnovne akademske studijame (Ekonomija) u Podgorici, koje su predmet interesovanja vas koji želite da se bavite naučnim istraživanjima i razvojem akademske karijere. Studiranje na ovom studijskom program traje 3 godine, nakon čega imate mogućnost da upišete Akademske master studije u trajanju od 2 godine. Doktorske studije na našem fakultetu traju 3 godine, a prijave se prihvataju od svih kandidata koji imaju diplomu Akademskih master studija.

Drugi studijski program čine Osnovne primijenjene studijame (Menadžment) u Podgorici i Bijelom Polju, predviđene za studente koji već u ovoj fazi znaju u kojoj oblasti žele da razvijaju svoju poslovnu karijeru, pa su više orijentisane na teorijska i praktična znanja koja studentima omogućavaju direktno uključivanje na tržište rada. Studije traju 3 godine, a po završetku studija uspješnim kandidatima se nudi mogućnost nastavka školovanja na Primijenjenim master studjama u trajanju od 2 godine.

Treći studijski program je Academic program in Business and Economics in English (MONTEB). U pitanju je novi studijski program osnovnih studija, prvi na engleskom jeziku na Ekonomskom fakultetu. Predavači na ovom programu su profesori Ekonomskog fakulteta, gostujući profesori sa partnerskih institucija kojih je više od 70 širom svijeta, kao i predstavnici privrede koji će studentima prenositi iskustva iz prakse. U planu je akreditacija i programa master studija na engleskom jeziku.

Sve važne informacije o programima studija na Ekonomskom fakultetu, kao i detaljan nastavni plan svih studijskih programa možete pronaći  OVDJE.

Na Ekonomksom fakultetu organizujemo brojne vannastavne aktivnosti koje će unaprijediti vaše kompetencije, povezati vas za budućim poslodavcima i učiniti vrijeme provedeno na Fakultetu kvalitetnijim i zabavnijim. O sve tome pričitajte u našem Godišnjem izvještaju. 

Dragi maturanti, sigurno će vas na kraju interesovati da znate da li se na Ekonomskom fakultetu polaže prijemni ispit, i ko može postati naš student. U skladu sa važećim Pravilnikom, učenici svih srednjih škola u Crnoj Gori mogu konkurisati za upis na Ekonomski fakultet, bez polaganja prijemnog ispita.

Pozivamo vas da pratite informacije koje objavljujemo na našem sajtu i društvenim mrežama, jer će upravo tu uskoro biti objavljeni kriterijumi za bodovanje pri upisu, dokumenta potrebna za upis kao i Konkurs za upis nove generacije!

Više o događajima na Ekonomskom fakultetu saznajte na našim profilima na društvenim mrežama:

www.facebook.com/ Ekonomski fakultet Podgorica-zvanična stranica

www.instagram.com / Ekonomski fakultet Podgorica  @ekof_pg @monteb.me

www.youtube.com / Ekonomski fakultet Podgorica

Vidimo se u junu!

Vaš Ekonomski fakultet!

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.