Liječenje kancera okupilo naučnike Jugoistočne Evrope u inicijativi za izgradnju zajedničkog instituta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Da li će Crna Gora biti zemlja domaćin Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIST), koji će okupiti naučnike i istraživače ovog regiona u borbi protiv kancera i liječiti pacijente radioterapijom teškim jonima, uz biomedicinska, klinička i druga ispitivanja, odluka je koju će vrlo brzo donijeti Radna grupa za izbor zemlje domaćina SEEIST-a.

O SEEIST inicijativi razgovarali smo sa profesoricom Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i članom Nadzornog odbora ove inicijative prof. dr Marom Šćepanović.  

„Važnost ove inicijative ogleda se prvenstveno u tome što je terapija protonima i jonima jedina metoda "zračenja" koja se upotrebljiva nad tumorima neosjetljivim na konvencionalne metode zračenja, takozvanim radiorezistentnim tumorima,  zatim tumorima okruženim zdravim osjetljivim djelovima tkiva, kao npr. tumori mozga, a ujedno je i jedina terapija za trudnice i djecu“, objašnjava profesorica Šćepanović.

Ona je u februaru ove godine imenovana od Vlade Crne Gore, za člana Nadzornog komiteta, koji čine po dva predstavnika zemalja članica SEEIST inicijative: sve bivše članice SFRJ (Hrvatska ad referendum), Bugarska i Grčka. Nadzorni komitet SEEIIST-a je, da bi mogao da konkuriše za razne fondove, 2019. godine  osnovao SEEIIST Asocijaciju koja ima sjedište u Ženevi.

„Gdje god Institut bio u regionu, naši pacijenti će imati pristup liječenju, a naši istraživači će imati mogućnost korišćenja opreme za svoja istraživanja“, ističe profesorica Šćepanović.

„SEEIIST je“, dodaje, „inicijativa koja treba da preraste u projekat podržan evropskim fondovima i rezultira izgradnjom samog Međunarodnog instituta za hadronsku terapiju  koji bi bio u jednoj zemlji regiona, a u ostalim bi se smjestila široko distribuirana mreža raznih habova (čvorišta, npr. čvoriše za zelenu energiju, veterinarsko čvorište, digitalni hab, imidžing hab..)“.

Planirano je da se vrijeme u ovom institutu jednako posveti tretmanima pacijenata, koliko i istraživanju u vremenu van liječenja. U  institutu će se realizovati pet oblasti istraživačkog programa: radiobiologija, studije na životinjama, medicinska fizika, nauka o materijalima i klinička ispitivanja.  

„Sadašnji i budući studenti osnovnih, magistarskih i doktorskih studija sa Prirodno-matematičkog fakulteta, tehničkih i Medicinskog fakulteta su već uključeni ili imaju mogućnost uključenja u SEEIST inicijativu“, kazala je profesorica Šćepanović.

Savezna vlada Švajcarske, koja podržava ovu inicijativu, bila je domaćin tj organizator XII sastanka  Nadzornog komiteta (SC) u Bernu  na kojoj su ministri zemalja regiona još jednom izrazili svesrdnu posvećenost ovoj inicijativi, a među njima su bili i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta prof. dr Vesna Bratić

Ministarka Bratić je, podsjeća profesorica Šćepanović, ukazala na sastanku da je Crna Gora već planirala lokaciju za potencijalnu izgradnju dijela ili cijelog Instituta, a koja ispunjava trenutne uslove za lokaciju. Planirano mjesto ima površinu od oko 60.000m2, kompletnu infrastrukturu, nekoliko kilometara je udaljeno od aerodroma i nalazi se na oko 10 km udaljenosti od Kliničkog centra Crne Gore.  

Profesorica Šćepanović zaključuje da je riječ o istorijski važnom projektu koje će donijeti višestruke benefite, kako na na polju zdravlja ljudi tako i na polji razvoja naučnog potencijala Crne Gore i razvoja nauke uopšte.

 

Povezane vijesti: https://www.gov.me/clanak/ministar-radulovic-i-ministarka-bratic-u-bernu-seeiist-ce-doprinijeti-razvoju-nauke    



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.