Prirodno-matematički fakultet

Luka Velašević - najbolji student Prirodno-matematičkog fakulteta za studijsku 2021/22. godinu
"Omaž stečenom znanju i uloženom trudu, uručen kroz ovu nagradu Univerziteta Crne Gore, indikator je mojeg akademskog uspjeha i produktivnosti, ali i dalji podsticaj za nastavak rada na sebi kao budućeg naučnika i istraživača", kazao je najbolji student Prirodno-matematičkog fakulteta za studijsku 2021/22, Luka Velašević (9.83).

"Kroz ovu nagradu i biologija, izuzetno marginalizovana nauka i profesija, podsjeća da je još uvjek tu i da njeno vrijeme tek dolazi. Nadam se da će to ohrabriti nadležne institucije da ulože sredstva, trenutno prijeko potrebna, za razvoj ovog smjera", rekao je student Biologije.

Studije biologije, kako navodi, nisu toliko lake kao što, nažalost, dosta ljudi misli, te ukoliko želite da se probijete sa uspjehom, a u isto vrijeme i angažujete vannastavno u raznim aktivnostima, kaže Luka, to zahtijeva dosta organizacije, a eventualno i odricanja od nečega što smatrate u tom trenutku manjim prioritetom.

Image"Sve se to najviše dešava tokom ispitnog roka kada je ključno uložiti dosta vremena u kvalitetne pripreme. Sav uloženi trud i vrijeme u ove svrhe vam se na kraju, ipak isplate".

Od svojih planova u budućnosti, izdvaja one koje se tiču završetka master, pa doktorskih studija u inostranstvu.

"Takođe, planiram da postanem istraživač, ali i da naučim bolje da programiram, jer smatram da ću primjenom te vještine u svojoj karijeri doći do značajnih otkrića. Dalje, skoro sam stupio na poziciju člana žirija na Internacionalnoj Biološkoj Olimpijadi (IBO), i posvetiću se usavršavanju priprema naših srednjoškolaca za isto. Želim i trudiću se da, nekad u budućnosti, Crna Gora osvoji zlato na tom takmičenju i da bude njegov domaćin", dodaje on.

Obzirom da studira prirodnu nauku, a da je smjer biologije, uslijed nedostatka materijalnih sredstava i laboratorijske opreme, kako navodi, dosta više teoretski fokusiran, u početku je bio vrlo skeptičan po pitanju kvaliteta nastave. "Međutim, kada sam bliže upoznao pojedine profesore i akademsku zajednicu, shvatio sam da nisam bio potpuno u pravu. Čak i pored određenih nedostataka, oni su se borili da maksimalno i što kvalitetnije iskoriste sredstva kojima raspolažu i dočaraju nam na najbolji mogući način ljepote biologije", rekao je Luka i dodao da osim vrijednog teoretskog znanja koje je stekao tokom studija ovdje, profesori su mu omogućili i sticanje određenih praktičnih vještina, kako na fakultetu, tako i upućivanjem na razne seminare i slične vannastavne aktivnosti.

"Najbitnije, profesori su uvjek bili spremni i da me upute na adresu kojoj treba da se obratim ukoliko smatraju da oni ne mogu da mi pomognu u rješavanju nekog problema, što pokazuje koliko je zapravo akademska zajednica biologa na PMF-u čvrsto povezana i sa svim drugim naučnim institucijama Crne Gore. Cjelokupno iskustvo bih na kraju ocijenio kao vrlo značajno i korisno za nastavak moje dalje akademske karijere", objašnjava student.

Budućim generacijama PMF-a bih poručio je: "da ukoliko ulože dovoljno truda,  studije na ovom fakultetu će se itekako isplatiti, jer prirodne nauke i programiranje su profesije budućnosti. Takođe, poručujem im da budu složni, uvjek kritički raspoloženi, i da se bore za svoja prava kada misle da su im uskraćena!"

 

Medijske objave:

https://fosmedia.me/infos/drustvo/luka-velasevic-najbolji-student-prirodno-matematickog-fakulteta

https://www.portalanalitika.me/clanak/luka-velasevic-najbolji-student-prirodno-matematickog-fakulteta-za-studijsku-2021-22-godinu

https://kolektiv.me/189316/za-primjer-sa-prosjekom-983-luka-je-najbolji-student-prirodnomatematickog-fakulteta-/

https://mnemagazin.me/2021/12/02/ucg-luka-velasevic-najbolji-student-prirodno-matematickog-fakulteta/

https://makanje.me/clanak/9098

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/343510/luka-velasevic-najbolji-student-prirodno-matematickog-fakulteta.html

https://www.cdm.me/drustvo/luka-velasevic-najbolji-student-prirodno-matematickog-fakulteta/

https://gradski.me/luka-velasevic-najbolji-student-pmf-a/

https://mladiniksica.me/luka-velasevic-proglasen-za-najboljeg-studenta-prirodno-matematickog-fakulteta/

 

Dokumenti

Broj posjeta : 591

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.