Istraživanje projekta GREENTECH: Izolovanje biljnih ekstrakata za bolji kvalitet sireva

20.09.2022


Istraživanje na izolovanju biljnih ekstrakata za duže očuvanje i kvalitetniju proizvodnju sireva, osnovna je premisa GREENTECH projekta programa EUREKA koji je na Univerzitetu Crne Gore okupio naučnike iz Poljske i Srbije, pored istraživača Prirodno-matematičkog i Metalurško-tehnološkog fakulteta UCG.

Riječ je o projektu "Aktivne supstance iz natkritičnih biljnih ekstrakata za visoko kvalitetne proizvode sa dodatom vrijednošću" (GREENTECH), u okviru kojeg je na Univerzitetu Crne Gore održan seminar, od 14. do 16. septembra.

Pored istraživača Univerziteta Crne Gore, rezultate svojih istraživanja predstavile su kolege poljske istraživačke mreže ŁUKASIEWICZ Research Network-New Chemical Syntheses Institute i PROWANA SP. Z O.O, potom iz Srbije: Institut za medicinsko i ljekovito bilje Dr Josif Pančić, Tehnološko metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu i Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu.

Nakon diskusije određene su smjernice za dalja istraživanja, a iskazana je i potreba za širenjem naučne mreže i uvezivanje sa drugim institucijama i kompanijama.

Tema GREENTECH projekta je dobijanje standardizovanih, stabilnih biljnih ekstrakata s koncentrisanim bioaktivnim jedinjenjima korišćenjem konvencionalnih i naprednih tehnika ekstrakcije, te njihova implementacija u različite vrste sireva (proizvedenih u   Monte Bianco d.o.o., Crna Gora) kao prirodni konzervansi s jakim antioksidativnim i antimikrobnim djelovanjem. 

"Ovi biljni ekstrakti sa dodatom vrijednošću, pogodni kao prirodni konzervansi za duže očuvanje sireva i sprečavanje od zagađenja raznim bakterijama i gljivicama.  Time bi se poboljšao i kvalitet sireva što utiče i na zdravlje potrošača", pojasnila je koordinator ovog projekta i profesor Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Svetlana Perović.

Naučnici su nakon održanih diskusija, predviđenih programom seminara, posjetili su kompaniju Monte Bianco. 

Program Eureka, u okviru kojeg je dobijen ovaj projekat, predstavlja evropsku mrežu za finansiranje tržišno orijentisanih projekata istraživanja i razvoja s ciljem jačanja evropske konkurentnosti kroz podršku preduzetništvu, istraživačkim centrima i univerzitetima. Namjera ovog programa je da podstakne mala i srednja preduzeća na saradnju sa međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih i inovativnih aktivnosti, kao i na ulaganje u istraživanja i razvoj u cilju jačanja njihovog inovativnog kapaciteta. Program je pokrenut 1985. godine u cilju unapređenja konkurentnosti i inovativnosti evropskih firmi. Crna Gora je postala punopravna članica programa 2012. godine, a za saradnju u sklopu ovog programa zaduženo je Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore.

Dokumenti

Broj posjeta : 311


Pridružite nam se na društvenim mrežama
Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.