Održan okrugli sto: Digitalna transformacija - desetogodišnji razvoj Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom obilježavanja jubileja 50 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore, Prirodno-matematički fakultet UCG organizovao je, 7. juna u Rektoratu UCG, okrugli sto pod nazivom: Digitalna transformacija - desetogodišnji razvoj Crne Gore. 

Okrugli sto je otvorio dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Miljan Bigović. Učesnici ove debate bili su univerzitetski profesori, predstavnici javnog sektora, industrije, kao i gosti iz inostranstva.

Profesor Miroslav Bojović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu istakao je važnost podizanja svijesti o realnim mogućnostima vještake inteligencije kao i šansu naše zemlje i malih timova za krupne iskorake u ovom rastućem domenu. 
 
Bojana Bajić (ReSPA Montenegro), na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva na digitalnim projektima, predložila je formiranje timova sa jasno definisanim ciljevima, saradnju privrede i univerziteta kao i ukazala na važnost interoperabilnosti i otvorenih podataka. 
 
Profesor Aleksandar Popović naveo je primjere uspješno realizovanih zahtjevnih projekata poput potpisivanja ugovora o studiranju putem lične karte. 
 
Profesor Milo Tomašević sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na osnovu bogatog iskustva u sektoru obrazovanja ukazao je na mane i prednosti tradicionalnog obrazovnog sistema te i na šansu da se sistem reformiše tako da odgovori izazovima današnjeg vremena i dostupnosti obrazovanja upitnog kvaliteta "na klik". Ukazao je na dobre prakse koncentrisanja obrazovanja na proces umjesto na ishod.  
 
Nikola Mićunović, direktor Centra za informacioni sistem Glavnog grada govorio je o infrastrukturi koja stoji iz servisa, potrebi za centralizacijom data centara i in-house razvojem, te jačanjem internih timova, kako bi se pružila što bolja podrška građanima. Istakao je i potrebu za osnaživanjem IT kadra u državnim institucijama i organima lokalne samouprave.
 
Predstavnica Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija Marina Matijević, govorila je o izazovima u obrazovanju, te da je prevazilaženje ovih problema u velikoj mjeri potpomognuto upotrebom platforme Digitalna škola. Istakla je važnost zakonskog okvira koji je neusaglašen. Takođe, ona je prenijela iskustva u realizaciji uspješnih elektronskih servisa kao što su: prijave za upise, domove, stipendije, sistem za procjenu rizika za djecu koja će napustiti školu, integracija sa Pisa testiranjima. 
 
Dugogodišnji profesor našeg fakulteta dr Goran Šuković ukazao je na jaz između obrazovanja i potreba industrije, npr. u vještinama timskog rada. 
 
Svoja iskustva u pospješivanju saradnje akademije i industrije sa evropskog ICT-49 projekta BonsAPPs, prenio nam je istaknuti naučnik iz oblasti vještačke inteligencije dr Miguel De Prado, a primjer uspješnog startup-a iz konkretne oblasti primjene vještačke inteligencije u avioindustriji, prezentovao je francuski preduzetnik dr Bilal Karabagli. 
 
Profesor Duško Jokanović podsjetio je na projekat digitalizacija muzejske građe u muzeju Hercegovina, realizovan u Bosni i Hercegovini i napravio paralelu između dva sistema, crnogorskog i bosansko-hercegovačkog.
 
Profesor Milenko Mosurović, iz domena svoje ekspertize, govorio je o značaju zajedničkog rječnika kao osnove za integraciju. Naveo je primjer medicinske ontologije i izvođenje zaključaka nezavisno od domena, primjenom generalnog algoritma. Istakao je važnost podizanja vidljivosti aktivnosti našeg fakulteta u institucijama.
 
Događaj su organizovali profesori sa našeg fakulteta, Savo Tomović i Igor Jovančević, dok je profesor Srđan Kadić moderirao ovu konstruktivnu debatu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.