Dani biologije i hemije u okviru Otvorenih dana nauke




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

FOTO GALERIJA

 

U okviru Otvorenih dana nauke 2019. godine, na Prirodno-matematičkom fakultetu je u petak, 04.10.2019. godine, sada već tradicionalno, održana manifestacija pod nazivom ,,Dani biologije i hemije".

U laboratorijama i amfiteatrima studijskog programa Biologija, posjetioci su mogli da se upoznaju sa životnim formama biljaka, da saznaju kako se biljke hrane, da upoznaju svijet beskičmenjaka i biljke iz svoje okoline, ali i da pod mikroskopom vide svijet mikroorganizama, koji je golim okom nevidljiv.Prikazani su osnovni postupci izolovanja DNK i mehanizmi nasleđivanja, a pokazano je i kako se mahovine mogu koristiti kao bioindikatori. Kroz seriju zanimljivih ogleda, posjetioci su mogli da saznaju kako se u tjelesnim tečnostima dokazuju biološki važni organski molekuli (proteini, lipidi, šećeri), kao i značajni minerali. Koordinator ,,Otvorenih dana nauke" za PMF, kao i rukovodilac postavke za biologiju je prof. dr Slađana Krivokapić, dok su u realizaciji programa radionica učestvovali nastavnici i saradnici sa studijskog programa Biologija: prof. dr Svetlana Perović, prof. dr Danilo Mrdak, dr Dragana Petrović, dr Miloje Šundić, MSc Milica Stanišić, MSc Milica Jovanović i MSc Marija Vojinović.

U velikom holu studijskog programa Biologija, posjetioci su upoznati sa hemijom, njenim zakonima, pojavama i osobinama supstanci, kroz 20 pažljivo odabranih ogleda. Mogao se vidjeti novac koji gori ali se ne zapali, prikazano je pravljenje koktela koji nije za piće, objašnjeno je kako se tragovi metala mogu dokazivai u plamenu, kao i kako funkcioniše alko-test; prikazano je dobijanje hemijskog tornada koji nema razorna dejstva i hemijskih munja, koje mogu da budu opasne. Posjetioci su ,,na svojoj koži" vidjeli kako se pravi vještačka krv, a naučili smo ih i kako mogu da pišu tajne poruke pomoću nevidljivog mastila. Rukovodilac postavke za hemiju je doc. dr Miljan Bigović.

Veoma značajna godišnjca u naučnom svijetu je i obilježavanje 150 godina od otkrića prve tablice Periodnog sistema elemenata, od strane ruskog hemičara Dmitrija Ivanoviča Mendeljejeva. Tim povodom, dr Milica Kosović-Perutović sa Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore održala je predavanje pod nazivom ,,Istorija Periodnog sistema elemenata i još ponešto...". Pored toga, posjetioci su mogli da vide i zbirku od 34 hemijska elementa koju posjeduje Prirodno-matematički fakultet i da se bliže upoznaju sa njihovim fizičkim i hemijskim osobinama, načinima dobijanja, upotrebi, cijeni, kao i zastupljenosti na Zemlji i u ljudskom organizmu.

Posjetioce su kroz brojne hemijske i biološke eksperimente, biološke radionice i postavke vodili studenti Prirodno-matematičkog fakulteta sa studijskog programa Biologija, Metalurško-tehnološkog fakulteta sa studijskog programa Hemijska tehnologija i sa Medicinskog fakulteta sa studijskog programa Farmacija.

Dio atmosfere od petka možete pogledati u foto-arhivi.

Prodekan za nastavu

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.