Crna Gora će aplicirati za članstvo u EMBL i EMBO




Crna Gora će aplicirati za članstvo u EMBL i EMBO
Crna Gora će aplicirati za punopravno članstvo u Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju (EMBL) i Evropskoj organizaciji za molekularnu biologiju (EMBO) sa centrima u Njemačkoj, dogovoreno je nakon sastanka ministarke nauke Sanje Damjanović sa visokom delegacijom EMBL i EMBO-a, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od 18. do 20. aprila ove godine. 
 
U razgovoru sa ministarkom precizirani su neophodni koraci za apliciranje naše zemlje u punopravno članstvo, i sagledane mogućnosti za uspostavljanje saradnje kroz uključivanje crnogorskih naučnih timova, i to u prvom redu mladih istraživača.
 
U sastavu Delegacije EMBL/EMBO su dr Silke Schumacher, direktorica EMBLa-Odsjek za međunarodnu saradnju, dr Gerlind Wallon, zamjenica direktora EMBO-a i gospođa Jana Pavlić iz Odsjeka za međunarodnu saradnju EMBL-a.
 
EMBL i EMBO pružaju mogućnost pohađanja doktorskih i postdoktorskih studija, kao i aktivno uključivanje mladih istraživača u međunarodne projekte koje realizuju ove dvije institucije, a što će našim naučnicima omogućiti korišćenje najsavremenije tehnologije iz oblasti molekularne biologije i medicine. 
 
-Drago mi je što smo danas razgovarali o mogućnosti pristupanja Crne Gore u punopravno članstvo ovim značajnim naučnim institucijama. Najvažniji segment u nauci je međunarodna saradnja, uključivanje naših istraživača u velike međunarodne projekte, u okviru renomiranih institucija. To je nešto što nedostaje našoj nauci. Ministarstvo nauke će pokušati da posredstvom svojih naučnika, inženjera i studenata upiše Crnu Goru na naučnu mapu Evrope i svjeta ulaskom u međunarodne projekte, a što se smatra dio evropskih integracija, izjavila je ministarka nauke Sanja Damjanović.
 
Ministarka je istakla da je raduje veliki odziv i zainteresovanost naših istraživača iz različitih institucija, a posebno što se među njima nalaze i veliki broj mladih ljudi. 
 
-Pristupanjem u punopravno članstvo, naši istraživači će imati pristup savremenim tehnologijama, biti umreženi sa eminentnim naučnicima iz svojih oblasti, a svoja istraživanja će moći da obavljaju direktno iz crnogorskih institucija, kazala je ministarka Damjanović nakon susreta sa delegacijom EMBL i EMBO.
 
U okviru posjete organizovan je Workshop u Rektoratu UCG koji je otvorila ministarka nauke, a na kojem su potom naučni timovi iz naše zemlje predstavili svoje aktivnosti. Prezentaciju su održali dr Danilo Mrdak (UCG), doc. dr Vladan Božović (UDG), prof. dr Olivera Miljanović (KCCG i Medicinski fakultet), dr Bojan Adžić (Specijalistička veterinarska laboratorija) i Milena Simović, predstavnica studenata.
 
Ovo je takođe bila idealna prilika da se naši naučnici bliže upoznaju sa aktivnostima i programima EMBL-a i EMBO-a. 
 
Delegacija EMBL i EMBO je imala susrete i sa predstavnicima Crnogorske akademije nauke i umjetnosti, Univerziteta Crne Gore, a boraviće u službenoj posjeti Institutu za biologiju mora u Kotoru.
 
 
Evropska laboratorija za molekularnu biologiju (EMBL) je jedna od vodećih svjetskih istraživačkih institucija. Evropska organizacija za molekularnu biologiju (EMBO) okuplja preko 1.700 naučnika iz Evrope, a glavni ciljevi su podrška talentovanim istraživačima, razmjena naučnih informacija, i pomoć u izgradnji evropskog istraživačkog okruženja gdje naučnici mogu da rade na svojim istraživanjima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.