Imenovanje mentora na doktorskim studijama




U skladu sa članom 29 Pravila doktorskih studija, pozivamo studente prve godine koji Vijeću Prirodno-matematičkog fakulteta nijesu podnijeli zahtjev za imenovanje mentora, da to učine do petka 1. marta tekuće godine. 

  • Student koji će raditi sa nastavnikom, odnosno naučnim saradnikom/savjetnikom Univerziteta Crne Gore, a čije se ime nalazi na listi potencijalnih mentora  podnosi Vijeću na Arhivi PMF-a molbu za imenovanje mentora, na obrascu koji je u prilogu ovog obavještenja, a koji obavezno moraju potpisati i student i predloženi mentor.
  • Za studente koji predlože mentora koji nije zaposlen na UCG (ili je zaposlen, ali se ne nalazi na listi potencijalnih mentora), imenovanje mentora će biti realizovano na način kako je to rađeno do sada: uz molbu za imenovanje mentora dostaviti i potpisanu saglasnost predloženog mentora kao i popunjeni Obrazac M sa propratnom dokumentacijom (biografija, bibliografija i potvrda o izboru u zvanje) za predloženog mentora.

U prilogu su i Pravila doktorskih studija iz kojih izdvajamo:

Član 29. Stav 3. Mentor se, po pravilu, određuje iz reda osoblja sa akademskim i naučnim zvanjima sa Univerziteta Crne Gore, odnosno osoblja sa akademskim i naučnim zvanjima van Univerziteta Crne Gore, angažovanih na realizaciji studijskog programa doktorskih studija.  

Dio Stava 4. Pored uslova iz stava 3 ovog člana, mentor mora da ispunjava i sljedeće dopunske uslove:    

Za područje prirodno-matematičkih, medicinskih, tehničko-tehnoloških i poljoprivrednih nauka za mentora može biti imenovano lice iz stava 3 ovog člana koje ima najmanje tri naučna rada u časopisima sa SCI/SCIE liste, od kojih najmanje jedan u časopisu sa SCI/SCIE liste na kojem je prvi autor.

Stav 5. U slučaju multidisciplinarnosti teme studentu se može odrediti najviše jedan dodatni mentor (komentor). 

Član 30.  Mentor može istovremeno da vodi najviše pet studenata.

Član 31. Mentor za izradu doktorske disertacije, odnosno doktorskog umjetničkog projekta, dužan je da pomaže studentu pri izboru predmeta, izboru metoda naučno-istraživačkog, odnosno umjetničko-istraživačkog rada, literature, pripremi strukture rada, u definisanju istraživačkih aktivnosti i planiranju vremenskog okvira za istraživanja na osnovu kojeg se može pratiti napredak studenta, kao i da mu pruža drugu stručnu pomoč. 

Nastavnik koji je imenovan za mentora prije odlaska u penziju ima pravo da studenta vodi sve do odbrane doktorske disertacije, u skladu sa Zakonom. 

Ukoliko mentor ili student bez opravdanog razloga u dužem vremenskom periodu ne ispunjava svoje obaveze ili iz opravdanih razloga nije u mogućnosti da ih obavlja, student, odnosno mentor, se mogu pisanim zahtjevom obratiti Vijeću sa obrazloženom inicijativom za promjenu mentora. 

KOMISIJA ZA DOKTORSKE STUDIJE

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.