Trećeplasirani startap projekat usmjeren na održivost poljoprivrednog sistema i investiranje dugoročnog karaktera




Trećeplasirani projekat AD "SolarSeed" - solarna poljoprivredna farma studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Anđele Perazić i Abedina Orahovca, na konkursu Karijernog centra UCG za najbolju startap ideju, obuhvata solarnu poljoprivrednu farmu baziranu na modelu održivog poljoprivrednog sistema i investiciju dugoročnog karaktera.

ImageAnđela i Abedin kažu da preduzetništvo, kao i biznis, predstavljaju posebnu problematiku koja ih je oduvijek interesovala, ali da nemaju ranija iskustva sa startap konkursima. "Smatramo da posjedujemo potreban kapacitet razvijen mindset i kritičko razmišljanje koji su neophodni da bismo uopšte razmišljali o pokretanju određenog biznisa. Uočili smo ovu priliku kao sjajan način da plasiramo i podijelimo naše ideje i da tokom izrade biznis planova okusimo čar preduzetničkog svijeta".

Studenti navode da su izučavajući predmet Nacionalna ekonomija, u drugom semestru, primijetili da Crna Gora ima ogroman potencijal kako za razvoj poljoprivrede (plodno zemljište) tako i za korišćenje obnovljivih izvora energije (solarne energije).

"To je bio pokretač razmišljanja u tom pravcu i dolaska do date ideje. Smatramo da je ovakav pristup sistemskog razmišljanja jedini način za rješavanje isprepletanih pitanja dugoročne održive poljoprivrede, proizvodnje energije i očuvanja vode", dodaju oni.

Anđela i Abedin kažu da su Interesovanja njihovih kolega vezana za pokretanje startapa dosta različita i individualna. "Kolege kojeImage zanimaju ovakvi konkursi  ažurno prate dešavanja na svjetskom tržištu i stranice većeg broja organizacija kako bi svoje ideje plasirali u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Pokreće ih visok stepen inovativnosti praćen razvojem tehnologije i razumijevanje potreba društva te tako očekivanje da će njihove ideje biti prepoznate od strane profesionalaca. Pored onih koje zanimaju startapovi i konkursi, naravno da ima i onih koji se u velikoj mjeri ne pronalaze u ovoj priči", kažu oni.

Svim mladim ljudima koji sebe vide u svijetu startapa poručuju da budu aktivni članovi društva i da na taj način najbolje upoznaju šta je to šta društvu treba. "Interesovanje za ovu oblast je signal želje za razvijanjem iste, ali je akcija ta koja nas razlikuje. Smanjite fokus sa svojih rezultata jer se oni brinu sami o sebi i usmjerite ga na mindset i sistem kojim rukovodite", poučuju oni.  

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.