Mobility day na Ekonomskom fakultetu u okviru Nedjelje studenata




<span class="CyrLatIgnore">Mobility day</span> na Ekonomskom fakultetu u okviru Nedjelje studenata

Drage koleginice i kolege, ovo je poziv za sve one koji imaju želju da steknu iskustvo držanja predavanja i studiranja u inostranstvu!

Ekonomski fakultet u Podgorici obilježava Dan studenata Univerziteta Crne Gore organizovanjem događaja Mobility day, a cilj je da akademsko osoblje i studenti na jednom mjestu dobiju sve važne informacije koje se odnose na realizaciju programa akademske mobilnosti.

Proces internacionalizacije na visokoškolskim ustanovama predstavlja veoma važan aspekt razvojnih potencijala jedne zemlje, a manifestuje se kroz mobilnost akademskog i administrativnog osoblja, kao i studenata u okviru zajedničkih istraživanja, međunarodnih projekata, razvoja novih nastavnih planova i programa i primjeni novih pristupa nastavi i učenju. O značaju i načinima za unapređenje internacionalizacije kao važnog preduslova za osiguranje otvorenosti, kvaliteta i konkurentnosti visokog obrazovanja govoriće prof. dr Sanja Peković, prorektor za internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore, doc. dr Tamara Backović, prodekan za međunarodnu saradnju na Ekonomskom fakultetu i Lejla Jusić predsjednica Saveza studenata Ekonomskog fakulteta. U nastavku uvodnih izlaganja gospođa Vanja Drljević, koordinatorka nacionalne Erasmus+ kancelarije predstaviće rezultate istraživanja o iskustvu akademskih mobilnosti koje su realizovane u okviru programa Erasmus+.

U okviru prve sesije predstavnik Kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore, rukovodilac Centra za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta, mr Sunčica Rogić i predstavnik Erasmus studentske mreže Podgorica (Erasmus student Network Podgorica - ESN Podgorica) objasniće procedure za prijavu na konkurs za akademsku mobilnost, kao i postupak realizacije određenog programa mobilnosti.

U drugoj sesiji učesnici Mobility Day događaja imaće priliku da čuju koje su mogućnosti za dobijanje stipendija u okviru njemačke akademske razmjene - DAAD, koje programe za akademsku mobilnost mogu da realizuju uz podršku Ambasade Republike Turske u Crnoj Gori, a gost na ovom događaju biće i profesor Nicolas Robert, koordinator Kancelarije za Međunarodnu saradnju sa Univerziteta u Grenoblu, koji će govoriti o ponudi programa bilateralne saradnje, kao i o različitim oblicima saradnje u okviru Erasmus+ programa.

Poslednja sesija ovog događaja odnosiće se na diseminaciju iskustva akademske mobilnosti realizovane na Ekonomskom fakultetu. O iskustvu sa razmjena sa partnerskim visokoškolskim institucijama na kojima je držala nastavu govoriće prof. dr Maja Baćović, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu. Svoja iskustva studentskih razmjena učesnicima Mobility Day događaja podijeliće doktorandi Ekonomskog fakulteta, mr Filip Petrović i mr Milan Raičević, kao i studenti osnovnih studija Tamara Crnogorčić i Maša Lončar. O tome kako je tekao proces apliciranja za razmjenu na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i kakvo je iksustvo studiranja u Crnoj Gori govoriće studenti koji ovaj ljetnji semestrar provode na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Giacomo Sonnino je zahvaljujući učešću Univerziteta Crne Gore u UniAdrion Italy konzorcijumu dobio stipendiju za rad na istraživanju master teze, a dolazi sa Ekonomskog fakulteta u Ankoni (Italija). Małgorzata Urbańczyk, studentkinja osnovnih studija Ekonomskog fakulteta u Katovicama (Poljska) je dobila stipendiju Erasmus+ programa i ovaj semestar studira na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

O tome kako su programi studentske razmene u kojima je aktivno učestvovao uticali na njegov profesionalni i lični razvoj govoriće Milo Radulović, alumnista Ekonomskog fakulteta, suosnivač i izvršni director startupa MARLEQ, koji trenutno živi i radi u Talinu (Estonija).

Prvi korak za realizaciju akademske razmjene počinje u ponedjeljak, 3. aprila u 11.00 časova u sali Mediteran.

Dobro došli!

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.