Edukativno - poslovni događaj "Vino kao brend Crne Gore" okupio više od stotinu prisutnih u okviru Brand Day-a na Ekonomskom fakultetu




Edukativno - poslovni događaj "Vino kao brend Crne Gore" okupio više od stotinu prisutnih u okviru <span class="CyrLatIgnore">Brand Day</span>-a na Ekonomskom fakultetu

Drugi Brand Day, posvećen vinu kao brendu Crne Gore, održan je na Ekonomksom fakultetu u prisustvu velikog broja studenata, predstavnika akademske zajednice i struke, kao i šire javnosti zainteresovane za ovu temu. (Galerija fotografija)

Na početku događaja prisutne su pozdravili dekan prof. dr Mijat Jocović i prof. dr Boban Melović, redovni profesor i rukovodilac Katedre za menadžment i marketing, koji je bio u ulozi moderatora događaja.

Polazeći od činjenice da upravljanje brendom predstavlja jednu od glavnih preokupacija i sfera interesovanja uspješnih kompanija, kao i da se u posljednjoj deceniji bilježi rast broja vinarija, te da je vinski turizam u značajnoj ekspanziji na globalnom nivou, odlučili smo da ovogodišni Brand day bude tematski i upravo posvećen ovoj vrlo aktuelnoj i perspektivnoj temi, poručio je tom prilikom profesor Melović.

On je ukazao i na to da je kreiranje prepoznatljivog vinskog brend, koji može da se ravnopravno uključi u trku za potrošače sa već uspješnim inostranim i domaćim brendovima, jedan je od ključnih faktora uspjeha u vinskoj industriji. Otuda je cilj događaja na Ekonomskom fakultetu bio da se kroz stručnu diskusiju i reprezentativne primjere iz crnogorske prakse ukaže na važnost izgradnje brenda u vinskoj industriji i njegovo pozicioniranje na tržištu, posebno imajući u vidu vezu sa gastronomijom, turizmom i drugim komplementarnim oblastima. 

U okviru panel diskusije pod nazivom "Crnogorsko vino: od vinograda do brenda" fokus je stavljen na marketing i promotivne aktivnosti crnogorskih vinskih brendova i njihovu pozicioniranost na tržištu, ali i teme kao što su: istorija i tradicija crnogorskih vina, uticaj geografskog položaja na kvalitet vina u Crnoj Gori, vinski turizam kao rastući segment turizma i hotelijerstva, inovacije u proizvodnji i distribuciji vina, te budućnost crnogorskih vinskih brendova na domaćem i međunarodnom tržištu. O ovim i drugim pitanjima diskutovali si panelisti:

  • Dušan Jocić, marketing i brending konsultant u vinskoj i alkoholnoj industriji
  • Vladan Savović, direktor prodaje i marketinga za Crnu Goru, kompanija “13. jul Plantaže”
  • Dejan Keković, vlasnik vinarije “Keković Estate”
  • Filip Vukićević, vlasnik vinarije “Vukićević”
  • Milan Milutinović, vlasnik “Wine&Drink Store Montenegro”
  • Nemanja Nikolić, izvršni direktor “Hotel Hilton Podgorica”

Na kraju događaja prisutni su imali priliku da čuju savjete za degustaciju vina uz vođenje somelijera,  gospođe Dijane Boljević, a vinarije su obezbijedile degustaciju vina za sve prisutne.

Događaj je okupio više od 100 učesnika i pokrenuo stručnu i konstruktivnu debatu, odnosno analizu tržišnih uslova, poslovnih strategija i primjera iz crnogorske prakse, u cilju unapređenja znanja o aktuelnim trendovima, korporativnim izazovima i praktičnim rješenjima u oblasti brendiranja vina i podsticaja razvoja vinskog turizma. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.