Doc. dr Vuk Vuković na panel diskusiji o filmu, književnosti i medijskoj pismenosti u EU info centru




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ambasadorka Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da dezinformacije nagrizaju povjerenje u institucije i medije i dodala da EU planira da poveća javni nadzor kroz novi pristup ko-regulacije, kao i da je medijska pismenost najvažniji korak u ovoj borbi.

„Dezinformacije nagrizaju povjerenje u institucije i medije i štete našim demokratijama tako što narušavaju sposobnost građana da donose utemeljene odluke. One mogu polarizovati rasprave, stvarati ili produbljivati tenzije u društvu i potkopavati izborni sistem“, kazala je ona na panel diskusiji na temu  „Film, književnost i medijska pismenost“ koju je Institut za medije Crne Gore zajedno sa EU Delegacijom i EU info centrom organizovao povodom „Evropske nedjelje medijske pismenosti“.

Učesnici panela profesor Nenad Vujadinović, pisac i novinar Brano Mandić, teoretičar medija i docent na Fakultetu dramskih umjetnosti dr Vuk Vuković i rediteljka Katarina Bulajić ukazali su na veliku izloženost građana medijima navodeći da se „bude i liježu sa telefonima“.

Doc. dr Vuk Vuković je kazao da su mediji dokaz da nemamo privatnu sferu: „Ako mi nijesmo prisutni na društvenim medijima prisutni su naši prijatelji koji, nekada ovlašćeno, a nekada i ne,  dijele i sadržaje koji se tiču lično nas“, kazao je on.

Kako je dodao, kada govorimo o medijskoj pismenosti, a još više kada uključimo film i književnost,  posebno se mora istaći emotivna dimenzija koja je, kako je ocijenio, potpuno zanemarena.

„Moramo postaviti pitanje koliko medijski sadržaji na nas utiču u kontekstu naše lične, emocionalne logike i kompletnog sistema vrijednosti kojem pripadamo, a konačno i društva u kojem živimo. Čini mi se da smo prenabijeni istorijom i interpretacijom, a sve to upravo zahvaljujući medijima zbog čega ni ne možemo da izađemo iz emotivnog u racionalno, odnosno u ono što je za sve nas važno kao javni interes“, kazao je on.

Panel je dio projekta „Mediji za građane – građani za medije“ koji Institit za medije realizuje zajedno sa još šest medijskih organizacija Zapadnog Balkana i uz podršku EU, s ciljem da doprinese jakom i vitalnom civilnom društvu koje će aktivno zagovarati unapređenje politika i praksi medijske pismenosti u Crnoj Gori i regionu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.