Bosanskohercegovačka promocija knjiga prof. mr Janka Ljumovića




Monografija Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište i knjiga eseja Pozorište kao kapital Janka Ljumovića, vanrednog profesora na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na Cetinju promovisane su Zenici 6. juna u okviru 21. Festivala bosanskohercegovačke drame i Sarajevu 8. juna u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Knjige su predstavili dr Hazim Begagić, predavač na Filozofskom fakultetu u Zenici i Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzili i dramski pisac i profesor dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Almir Imširević.

Monografija Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište u izdanju Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica svoje ključno polazište ima u potrebi da se definišu različite profesije u dramskim umjetnostima i njihova uloga u nastanku pozorišne predstave i pozorišta kao organizacije/institucije. Na taj način determiniše se umjetničko i stručno polje koje profesije grade, a kroz njihov pregled objašnjava sinkretički karakter pozorišta kao njegovo glavno određenje. Monografija indirektno mapira crnogorsko, jugoslovensko i svjetsko pozorište kroz odabrane primjere autora i saradnika, umjetnika i teoretičara.

Knjiga eseja Pozorište kao kapital, u izdanju Matice crnogorske  predstavlja dio slike savremenog crnogorskog pozorišta. Eseji su objavljivani u crnogorskim časopisima GestMaticaLingua Montenegrina, zatim u makedonskom časopisu Ars Academica, kao i zbornicima radova sa konferenecija održanih na Cetinju, u Beogradu, Grazu i Mariboru. Odabrane teme radova bile su građa za istraživanje unutar polja savremenih izvedbenih studija, pozorišne produkcije, repertoarske politike, menadžmenta festivala, sociologije pozorišta i studija kulture.

U sledećim linkovima možete pogledati i ostale medijske objave:  

https://www.bnp.ba/festival/novosti/item/1145-promocija-knjiga-pozoriste-kao-kapital-i-svijet-umjetnickih-profesija 

 

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.