Studenti Glume učestvovali u obukama i obilježavanju Evropskog dana zaštite djece od seksualnog nasilja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Evropski dan zaštite djece od seksualnog nasilja obilježava se 18. novembra, na inicijativu Vijeća Evrope od 2015. godine.

Kako su to posebno teška krivična djela koja imaju ozbiljne i doživotne posljedice za žrtve, na inicijativu  državnih organa, postupajućih profesionalaca i nevladinih organizacija koje traže strože kazne za krivična djela seksualnog zlostavljanja i eksploataciju djece, u Podgorici je od 31.10. do 11. novembra realizovan  projekat koji je sprovela Nacionalna kriminalistička agencija Ujedinjenog Kraljevstva (NCA) uz podršku Ambasade Velike Britanije u Podgorici.

Studenti treće godine glume, u klasi vanr. prof Dubravke Drakić, učestvovali su u dvonedjeljnoj obuci za unapređenje vještina uzimanja izjave od svjedoka (ABE). Studenti: Anđela Marunović, Milica Pejović, Itana Dragojević, Mina Mićović, Matija Memedović, Jovana Brnović, Miloš Kašćelan i Milo Perović, bili su saradnici i demonstratori u obuci koja je obuhvatila intervjuisanje žrtava, prikupljanje dokaza, pripremu predmeta i osiguranje konzistentnosti u istrazi, kojoj su prisustvovali tužioci, predstavnici Stručne službe Vrhovnog državnog tužilaštva i predstavnici Uprave policije.

Cilj obuke je da polaznici steknu uvid u metodologiju najbolje prakse prikupljanja dokaza i istragama krivičnih djela seksualnih delikata.

Naši studenti su kroz zadate scenarije, improvizacije i ispovijesti žrtava razvijali svoje glumačke sposobnosti u specifičnim uslovima, a svojim angažmanom promovisali projekt politike nulte tolerancije prema seksualnoj eksploataciji i zlostavljanju djece.

Uprava Fakulteta svim mentorima, profesorima  i studentima čestitamo na uspješno sporovedenim obukama.

S poštovanjem, 

DEKANAT

FDU - Cetinje



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.