In memoriam: Ljubomir Ljubo Đurković (1952-2022)




In memoriam: Ljubomir Ljubo Đurković (1952-2022)

Kolektiv Fakulteta dramskih umjetnosti se sa velikom žalošću i najdubljim poštovanjem, oprašta se od našeg prijatelja i kolege Ljubomira Ljuba Đurkovića. 

Ljuba će kolege sa FDU-a, ali i mnogobrojni studenti i prijatelji pamtiti kao jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih i regionalnih pisaca i dramaturga, autentičnog dramaturškog i pjesničkog izraza koji je u pozorišnom životu Crne Gore ostavio neizbrisiv trag.

Naš Ljubo preminuo je u Podgorici u 70. godini života.

Đurković je rođen 13. novembra 1952. godine na Cetinju, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Napisao je drame: „Pisac porodične istorije“, „Peti čin“, „Petronije ili metuzalemi uživaju vječito proljeće“, „Tobelija“, „Otpad“, „Presvlačenje“, „Kasandra,klišei“ i „Tiresijina laž“. 

Objavio je knjige pjesama: “Polifemov plač“, „Poslovi i dani“, „Ipak, nešto se pomjera“ i „Vseeno, nekaj se spreminja“ (sabrane pjesme na slovenačkom). Pjesme su mu prevođene na makedonski, rumunski, poljski, italijanski i slovenački jezik.

Osim u Crnoj Gori, njegove drame su izvođene i u pozorištima u Turskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i Engleskoj.

Drame su mu izvođene i  štampane u časopisima, antologijama ili posebnim knjigama, na turskom, bugarskom, makedonskom, albanskom, slovenačkom, francuskom i engleskom jeziku. 

Trinaestojulsku nagradu 2015. godine dobio je za dramsku trilogiju “Grci”.

Bio je dramaturg Crnogorskog narodnog pozorišta, direktor Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, urednik u Redakciji za kulturu Televizije Crne Gore.

(foto: CNP)



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.