Studenti Fakulteta dramskih umjetnosti na Dioniz festivalu u Đakovu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Od 23. do 27. Marta studenti Fakulteta dramskih umjetnost Cetinje imali su priliku da budu dio 15. međunarodnog festivala kazališnih akademija, Dioniz festival - Dionysus Festival,  u Đakovu (Hrvatska). Gosti festivala sa našeg fakulteta bili su studenti III godine glume (u klasi prof. Dubravke Drakić) : Milo Perović, Anđela Marunović, Miloš Kašćelan, Itana Dragojević, Jovana Brnović, Matija Memedović i Mina Mićović; studentkinja studijskog programa Drama i pozorište- Nina Martinović, kao i saradnica Jelena Đukić.

15. Dioniz svečano je otvorio gradonačelnik Grada Đakovo Marin Mandarić, a publici su se obratili i prodekan za studijske programe na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek Alen Biskupović, kao i umjetnički voditelj festivala Domagoj Mrkonjić.

U programu festivala, osim našeg fakulteta, učestvovale su akademije iz: Zagreba, Splita, Sarajeva, Kluža, Skoplja, Linca i Osijeka.

Svih 5 večeri festivala program su vodili Stjepan Bešlić i Ana Ilakovac te su osim glavnog i propratnog programa pažljivo uvodili u ciljeve i programe ispitnih predstava koje slijede. Za ovo izdanje festivala odigrano je 6 ispitnih predstava u takmičarskom programu, 3 u off programu, kao i prezentacija radionica organizovanih u sklopu festivala.

Radionice glume pod nazivom “The event that changed my life” vodio je vanr.asis. Adnan Goro, Aleksandar Acev i univ. prof. Margaretha Pesendorfer vodili su radionice “Review and verify your ideas for your storyline and the intentions of your characters on scene – a physical approach to authorship”, a vanr. prof. dr. Nikola Nastoski – “Coordination between voice, body and performance”. Osim prilike da prošire znanja i unaprijede vještine, studenti su imali priliku da na prezentaciji se predstave kolegama sa potpuno novim vježbama i materijalima, kao i naprave uvid u rad ostalih učesnika.

Nagradu za najbolju predstavu prema mišljenju publike dobili su studenti Akademije za umjetnost i kulturu iz Osjeka, a po prvi put ove godine od strane žirija sačinjenog of profesora sa svih fakulteta/akademija koje učestvuju, dodijeljena je i nagrada za zapaženo umjetničko ostvarenje  koje je pripalo Petri Krolo. Odlučeno je i da priznanja za učešće akademija prihvataju studenti koji su bili u izboru za nagradu za zapaženo umjetničko ostvarenje, te je uz posebne pohvale sa našeg fakulteta, odlukom svih profesora to bio Milo Perović.

Uz predstave i radionice, studenti su imali priliku da se zabave, zbliže i sa sobom odnesu jedno predivno iskustvo a time i zatvore 15. Dioniz festival, a u čast zatvaranja organizovan je koncert grupe Z++.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.