Na FDU uspješno realizovane dramaturške radionice sa Sonjom Antinori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje uspješno su realizovane šestodnevne radionice i masterklas sa Sonjom Antinori (Sonia Antinori), gdje su prijavljeni učesnici zajedno sa mentorkom, te kolegama iz Mediteranske glumačke akademije iz Lećea i iz Alternativne teatarske aktivne kompanije ATAK zajedno kreirali originalne dramske tekstove na odabranu temu od 2. do 6. maja.

Originalni tekst drame koje je pisana od strane više autora/učesnika radionica u formi omnibusa realizovana je subotu  6. maja u 18 časova na FDU - Cetinje u formi javnog čitanja drame. 

Drama koja nastaje pod mentorstvom Sonje Antinori naslovljena je "Cijena generacija" (Cost of Generations) a u njenom stvaranju sirektno su učestvovali kolege studenti sa studijskog programa Dramaturgija i to: Sergej Pavlović, Anja Vujović i Jakša Minić. 

Masterklas je dio projekta Istočna strana scene Boarding Pass Plus u formi masterklasa o dramaturgiji, čiji je cilj unapređenje profesionalnog umjetničkog profila kadrova koji rade u sektoru scenskih umjetnosti kroz poređenje i razmjenu sa međunarodnim dramskim piscima.

Projekat predviđa stvaranje sistema rezidencija dramaturške ko-kreacije između Italije i Balkana namijenjenog grupama studenata, mladih dramskih pisaca, umjetnika, izvođača, pisaca i građana bez ikakvih starosnih ograničenja.

Masterklasovi o dramaturgiji do sada su bili održani u Prištini, Beogradu, Tirani, Furlanskom Čividaleu, Skoplju, Trikazeu, Lečeu, Ankoni i Pezaru.

Poslednji dan masterklasa je namijenjen za pozorišna čitanja nastalih tekstova pred publikom.

U ovom videu možete pogledati kako je to izgledalo proteklih dana za FDU - Cetinje. 

https://we.tl/t-HAf06TZQLw

Projekat Istočna strana scene Boarding Pass Plus  realizuje se u organizaciji Mediteranske glumačke akademije iz Lećea u saradnji sa Malteškom asocijacijom iz Ankone, Mitelfestom iz Čividale del Frijuli, Alibi udruženjem iz Trikaze, Kendra Multimedia iz Prištine ( Kosovo), Produkcja-ITI iz Skoplja (Sjeverna Makedonija), ATK iz Elbasana (Albanija), ATAK iz Podgorice (Crna Gora), UUU Udruženje Umjetnička Utopija iz Beograda (Srbija) i TULLA - Kulturni centar Tirane (Albanija).

U dodatku ove objave možete pronaći dramu omnibusa naših studenata drmaturgije na našem i na engleskom jeziku. 

S poštovanjem, 

DEKANAT

FDU - Cetinje

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.