Premijera predstave Jastučko studenta Andrije Rašovića u Zetskom domu




Premijera predstave Jastučko studenta Andrije Rašovića u Zetskom domu

U nedjelju 17. septembra u 20h na sceni Kraljevskog pozorišta Zetski dom, premijerno će se odigrati „Jastučko“ (The Pillowman), koju je po tekstu Martina Mekdone režirao Andrija Rašović.

Martin Mekdona je britansko-irski dramski pisac, filmski reditelj i scenarista. Sa samo dvadeset četiri godine piše sedam drama, od kojih su se četiri paralelno igrale na scenama Velike Britanije. Ovo čini Mekdonu prvim britanskim dramskim piscem, još od Šekspira, koji je u toj mjeri postavljan. Među pomenutim dramama je i “Jastučko”, koji je 2004. godine nagrađen kao najbolji novi tekst nagradom Lorens Olivije.

Andrija Rašović za svoju ispitnu master predstavu birao je ovaj tekst zato što on slavi čin pričanja priča. „Jastučko (…) postavlja svoju publiku da se suoči sa uznemirujućom prirodom priča, sa snagom mašte i delikatnog odnosa neiskvarenog i nevinog djetinjstva, suočenog sa strašnom stvarnošću svijeta u kome živimo“, ističe Rašović. „U umjetnosti, a naročito u pozorištu, ne treba bježati od onog neizrecivog“, stav je Rašovića, a ujedno centralno pitanje komada: „šta ako kroz priče damo glas onima koji drugačije ne bi mogli da progovore?

Dramaturg Rajko Radulović poziva publiku ističući da je ovo „prilika da se »izgubite u svijetu »Jastučka«, preispitate stavove o životu, umjetnosti… i svijetu oko nas, mračnim istinama koje leže skrivene ispod površine postojanja.“ Crni humor prisutan u predstavi Radulović naziva ljekovitim, te ga karakteriše kao zaštitni mehanizam protiv apsurda egzistencije.

Image

U predstavi igraju: Pavle Prelević, Stefan Vuković, Ognjen Sekulić, Nemanja Todorović i Nevena Penava.

Repriza predstave: 18. septembar u 20h.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.