Studentkinja glume Jelena Laban angažovana u velikom međunarodnom projektu




Studentkinja glume Jelena Laban angažovana u velikom međunarodnom projektu

U Slovenskom narodnom gledališču, u Ljubljani, počeo je rad na predstavi Razgovori o ljubavi, koja predstavlja jednu od najznačajnijih koprodukcija u crnogorskoj kulturi. U pitanju je koprodukcija Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Slovenskog narodnog gledališča, a predstava je autorski projekat jednog od vodećih slovenačkih reditelja, Jerneja Lorencija.

U predstavi igraju glumci iz Slovenije, Crne Gore, Albanije i Italije. Kada je riječ o glumačkoj ekipi iz Crne Gore, kojoj su povjerene uloge u ovom projektu, s ponosom ističemo da se u njenom sastavu, uz naše iskusne umjetnike Srđana Grahovca i Karmen Bardak,  nalazi i mlada glumica Jelena Laban, studentkinja Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

Jelena Laban je studentkinja druge godine glume, u klasi profesora Branislava Mićunovića. Osim izvanrednog uspjeha koji postiže na studijama, Jelena je već počela i sa radom u profesionalnim projektima, a njen raskošni talenat i glumačko umijeće posebno su zapaženi u predstavi Kapital, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, koju je režirao Andraš Urban. Ova predstava, u kojoj osim Jelene Laban igraju i njene, jednako briljantne, kolege sa klase – Jelena Šestovic, Pavle Prelević i Stevan Vuković, već je odigrana na brojnim domaćim i međunarodnim scenama, sa ogromnim uspjehom. Osim ovacija, sjajnih komentara i kritika, glumci ove predstave osvojili su i nagrade za svoj uspješan umjetnički rad. Stoga i ne čudi činjenica da im se ponovo ukazuje povjerenje u značajnim projektima, kao što je ova koprodukcija, u kojoj će igrati studentkinja Laban.

Riječ je o koprodukciji, koja se realizuje u okviru interregionalnog projekta ADNICH (IPA CBC Italija-Albanija-Montenegro), koji se sprovodi u periodu 2018-2020. i bavi se prvenstveno zaštitom i promocijom regiona južnog Jadrana. Pomenuta predstava druga je po redu aktivnosti Zetskog doma u okviru ovog projekta, nakon predstave Pobuna mornara u avgustu 2018. godine. Projekat ADNICH okuplja pet partnera iz tri pomenute zemlje, a Kraljevsko pozorište Zetski dom je lider projekta.

Proces rada na predstavi će se jednim dijelom odvijati u Ljubljani, od 20. maja do 28. juna, nakon čega će ekipa nastaviti rad na Cetinju od 21. avgusta do 14. septembra 2019. godine, kada će biti premijera u Crnoj Gori. Nakon toga će uslijediti i premijera u Ljubljani, 12. oktobra.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.