Promocija knjige “Početi iznova – Promjena teatarskog sistema”




Promocija knjige “Početi iznova – Promjena teatarskog sistema”

U okviru Zimskog salona knjige – BOOKA 2016, u četvrtak, 15. decembra 2016. godine, sa početkom u 20:30h, u Gradskoj knjižari u Podgorici, biće predstavljena knjiga Dragana Klaića “Početi iznova – Promjena teatarskog sistema” u izdanju Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakulteta dramskih umjetnosti, Univerziteta Crne Gore i izdavačke kuće Clio.

Dragan Klaić (1950-2011) je bio istoričar pozorišta i kulturni analitičar. Bio je stalni saradnik udruženja Felix Meritis u Amsterdamu i predavao kulturnu politiku i umjetnost na univerzitetu u Lajdenu. Njegova područja angažmana su savremene pozorišne umjetnosti, evropske kulturne politike, strategije kulturnog razvoja i međunarodne kulturne saradnje i interkulturalnost.

“U studiji “Početi iznova – Promjena teatarskog sistema” (naslov originala Resetting the Stage– Public Theatre Between the Market and Democracy, Intellect Ltd, Bristol, UK, 2012), Dragan Klaić, kao pozorišni profesionalac i univerzitetski profesor, posmatrao je uzlet komercijalnog pozorišta i njegov rastući profesionalizam sa sve većom zabrinutošću zbog posljedica po nekomercijalnu scenu. Imajući u vidu rivalitet, blizinu, pa čak i umrežavanje ova dva svijeta - jednog koji juri za profitom i drugog koji se održava državnim subvencijama – autor se u ovoj knjizi zalaže za njihovo jasno razgraničenje. Pitanje koje postavlja jeste kako ove pozorišne kuće, trupe, prostori, festivali, studiji kao i infrastruktura koja ih podržava i na koju se oslanjaju, mogu da se održe u konkurenciji sa komercijalnom zabavom, u situaciji oslabljene podrške državnih organa. Globalizacija, migracije, evropske integracije i digitalna revolucija mijenjaju način života ljudi u gradovima i na selima i vrše pritisak na državno pozorište da se prilagodi i modifikuje svoju ulogu ili da rizikuje da bude marginalizovano i postane irelevantno. “

Na promociji će govoriti Zoran Hamović, direktor i glavni urednik izdavačke kuće Clio iz Beograda, i Sehad Čekić, dekan Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.