Plesne minijature i Art market u čast nezavisnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti umjetničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore izveli su na Balšića pazaru na Cetinju premijerne programe „Art market“ i „Plesne minijature“ u čast obilježavanja jubileja – decenije obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti Crne Gore. U pitanju je nastavak programa, koji je započeo početkom mjeseca koncertom orkestra Muzičke akademije na Dvorskom trgu i intervencijama na fasadama kuća u Njegoševoj ulici, pod nazivom „Fasade Cetinja“.
Na „Art marketu“ studenti su predstavili umjetničke i dizajnerske art suvenire, kao zajednički projekat Fakulteta likovnih umjetnosti i Fakulteta dramskih umjetnosti "Artefakt - Made in Cetinje". Predstavljeni su i rezultati konkursa Fakulteta likovnih umjetnosti „Poster Montenegro 10“ kroz deset najboljih plakata mladih umjetnika i studenata Univerziteta Crne Gore.
Studenati glume izveli su „Plesne minijature“, odnosno šest koreografija nastalih u dijalogu sa filmskim, slikarskim i književnim artefaktima poznatih crnogorskih umjetnika.
Riječ je o koreografijama „Vladimir i Kosara“, „Iščekivanje“ (po slici Voja Stanića), „Djevojčica sa crvenom mašnicom“ (po slici Mila Milunovića), „Ljudi sjenke“ (po pjesmi Aleksandra Lesa Ivanovića), „Sestra Batrićeva“ (po monologu iz Gorskog vijenca) i „Kolo“ (omaž Boru Tamindžiću i Živku Nikoliću), a potpisuje ih profesorica Sanja Garić.
Igrali su Marija Đurić, Vule Marković, Jelena Đukić, Mađa Labudović, Omar Bajramspahić, Anđela Radović, Pavle Popović, Marko Todorović, Vukan Pejović i Milica Šćepanović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.