Studenti FDU-a u novim predstavama Gradskog pozorišta i Kraljevskog pozorišta Zetski dom




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Česta je praksa da studenti Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore dobiju angažman u značajnim profesionalnim projektima. Tako je bilo i tokom ovog semestra. Studenti Glume angažovani su u dvije pozorišne predstave, koje su ovih dana imale premijerna izvođenja.

U lutkarskoj predstavi – mjuziklu Na ivici neba, Gradskog pozorišta iz Podgorice (režija Veselka Kuncheva), čija premijera je odigrana13. decembra 2019. u KIC-u Budo Tomović, u okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena – DEUS 2019, igraju dva studenta druge godine Glume. To su Lazar Đurđević i Lara Dragović, koji studiraju u klasi doc.mr Branka Ilića. Lara Dragović je svoj pozorišni debi imala nedavno, u predstavi Balkan boys, Kraljevskog pozorišta Zetski dom (režija Siniša Evtimov), a za Lazara Đurđevića ovo je bila prva profesionalna uloga. Utisci studenata sa rada na ovom projektu su izuzetno pozitivni, a veliku zahvalnost na podršci tokom radnog procesa su izrazili svojim nešto starijim kolegama, sa kojima igraju u predstavi – Jeleni Simić, Katarini Krek, Vanji Jovićević, Milošu Pejović, Jovanu Daboviću, Maji Stojanović i Jeleni Đukić. Dramaturgiju predstave potpisuju Veselka Kuncheva i Ina Bojidarova, scenografiju, kreativno rješenje i izradu lutaka Marieta Golomehova, koreografiju Yavor Kunchev, a muziku Hristo Namliev.

U predstavi Tri sestre, Kraljevskog pozorišta Zetski dom (režija Branislav Mićunović), premijerno izvedenoj 15.decembra 2019,  uz Nadu Vukčević, Juliju Milačić Petrović Njegoš, Anu Vučković, Aleksandra Radulovića, Srđana Grahovca, Omara Bajramspahića, Vula Markovića i Dejana Ivanića, igraju i Pavle Prelević, Jelena Laban i Stevan Vuković, studenti treće godine Glume. Za njih troje, koji već imaju profesionalnog iskustva, i to upravo u projektima Kraljevskog pozorišta Zetski dom (Prelević i Vuković igraju u predstavama Kapital i Balkan boys, a Laban u predstavama Kapital i Razgovori o ljubavi),  stvaralački proces na Čehovljevoj drami je bio poseban, između ostalog, i po tome što je predstavu režirao njihov profesor glume. Branislav Mićunović, pored režije, potpisuje adaptaciju i dizajn predstave, a saradnici su: Stela Mišković (dramaturgija), Marko Petrović Njegoš (scena), Lina Leković (kostim), Dubravka Drakić (govor), Vjera Nikolić (muzika) i Mile Buturović (svjetlo). Predstava je realizovana u okviru interregionalnog projekta ADNICH (IPA CBC Italija-Albanija-Montenegro).

Na sljedećim linkovima možete saznati više o ovim predstavama, ali i pogledati sjajne fotografije, čiji je autor Duško Miljanić.

https://montenegrina.net/fokus/gradsko-pozoriste-podgorica-premijera-na-ivici-neba/

https://www.zetskidom.me/me/vijesti/u-zetskom-domu-odigrana-premijera-predstave-tri-sestre

https://www.facebook.com/GradskoPozoristePodgorica/photos/pcb.2219086398191322/2219078738192088/?type=3&theater

https://www.zetskidom.me/me/vijesti/premijera-predstave-tri-sestre-u-kraljevskom-pozoristu-zetski-dom

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.