Ples studenata FDU-a povodom obilježavanja Dana Univerziteta Crne Gore i Svjetskog dana plesa




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom  Dana Univerziteta Crne Gore i Međunarodnog dana plesa,  koji se obilježavaju 29. aprila, studenti Fakulteta dramskih umjetnosti  su kreirali plesnu video čestitku, koja je ujedno i poruka podrške i zahvalnosti svim kolegama – profesorima i studentima, na pokazanoj ozbiljnosti i istrajavanju  u radu u specifičnim uslovima, izvazvanim pandemijom korona virusa.

Rad studenata Glume, pod nazivom  Pleši doma, nastao je u trenutku kada su se pitali da li je moguće  realizovati onlajn kolokvijum iz predmeta Ples.  Na prijedlog prof. Sanje Garić, profesorke Plesa i dekana Fakulteta dramskih umjetnosti, sa ciljem da pokušaju da prevaziđu prepreke, izazvane samoizolacijom, odlučili su da se upuste u stvaranje zajedničkog projekta, uprkos brojnim ograničenjima, kao što su nedostatak prostora, grupnog rada i nemogućnost da na uobičajeni način dobiju uputstva i korekcije mentora.

" Tokom ovog specifičnog kreativnog procesa studenti su naučili nešto novo o samom stvaranju koreografije, kao i o snimanju plesa, ali sam ja, sa pedagoškog aspekta rada sa budućim umjetnicima, kao primarnu ideju ovdje imala na umu da ih podstaknem da shvate da se u životu, u nepredviđenim situacijama, treba prilagoditi okolnostima – ako nemate uslova da uradite sve ono što želite, ne odustajte, već pogledajte čime raspolažete i šta sa tim možete da uradite. Pokušajte. Nikad se ne zna, možda ćete, kao rezultat, dobiti čak i više i bolje od onoga što ste prvobitno željeli, namjeravali“, rekla je dekan Fakulteta dramskih umjetnosti, Sanja Garić.

Svjesni ozbiljnosti situacije i zahvalni zdravstvenim radnicima i svim drugim ljudima, koji svakodnevno izlažu riziku svoje zdravlje, dodaje ona, studenti Glume poštuju mjere, propisane radi spječavanja širenja korona virusa, znajući da treba da su srećni što svoje studentske obaveze mogu, u najvećoj mjeri, da obavljaju onlajn i tako ostanu bezbjedni.

Saradnik na predmetu Ples Julija Milačić Petrović Njegoš kaže da je promjena načina života i potreba za zajedničkim stvaralaštvom, na koju su se svakodnevno i cjelodnevno navikli, na neke od studenata  uticala i rezultirala padom energije.

"Profesorica Sanja je podijelila sa mnom ideju o zajedničkom projektu, koji bi mogao da im pomogne da to prevaziđu i da se dodatno motivišu. Ideju smo sa radošću prihvatili i studenti i ja i zaista je poslužila kao sjajan vid ohrabrenja, kao i učenja savladavanja naizgled nesavladivog“, kaže saradnica.

 Studentkinja Glume i učesnica ovog projekta Una Lučić kaže da su kroz ovu koreografiju ponovo osjetili duh zajedničkog stvaralaštva, koji im je toliko nedostajao u radu na predmetu Ples.

"Profesorka Garić nam je rekla: Stvarajte. Imate temu – sama se pojavila. Pretvorite prepreke u kreativni izazov. Igrajte ono što vam se sada dešava, ono što trenutno osjećate. Izrazite to što je u vama – kako podnosite samoizolaciju. Igrajte tu potrebu za ponovnim okupljanjem. Povežite se međusobno na taj način – svojim plesom i emocijama, koje njime izražavate. Koristite uslove koje imate – metar kvadratni u sobi, ili terasu, dvorište… Vi ste u karantinu, ali vaša kreativnost nije. Plešite doma!", priča studentkinja Lučić.

Njen kolega, Aleksa Balević, sa jednakim zadovoljstvom opisuje ovaj dodatni zadatak iz predmeta Ples, kao i njegove rezultate:

"Ova koreografija nam je pružila da kroz ples, igru i govor našeg tijela iskažemo stanje, osjećanja i misli, koje gajimo i razvijamo u ovim danima samoizolacije. “Igrajte! Ne prestajte plesati šta god da se dogodilo!” – uvijek su nam govorile naše divne edukatorke Sanja i Julija. To smo i uradili, pretvorili smo naše kutke i kućna okruženja u scenu i zaigrali na njoj. Ovim smo ponovo osjetili timski rad i duh rezultata zajedničkog rada. Naše stvaralaštvo nikada neće biti u izolaciji! Oslobodite svoja osjećanja, prepustite se muzici i plešite!"

 

Plešite doma!

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.