Gostujuće predavanje rediteljke i producentkinje Biljane Tuturov studentima završnih godina FDU Cetinje




Gostujuće predavanje rediteljke i producentkinje Biljane Tuturov studentima završnih godina FDU Cetinje
 
Predavanja na temu produkcije i režije dokumentarnog filma, sa studentima završnih godina filmskih studija Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore održaće se u četvrtak, 17. i petak 18. septembra, u MEDIA sali Filmskog centra Crne Gore. Mentor je rediteljka i producentkinja Biljana Tutorov
 
Biljana Tutorov je diplomirala Arheologiju i Istoriju umjetnosti na Katoličkom Univerzitetu u Luvenu (Belgija). U Parizu je studirala antropološki film na Ecole Pratique des Hautes Etudes i glumu na Ecole Internationale de Thêatre Jacque Lecoq. Autorka je video instalacija, kratkih i dugometražnih, igranih i dokumentarnih filmova, video radova i performansa. Producentsku kuću Wake Up Films sa fokusom na dokumentarni i autorski film, te mlade talente iz regiona osnovala je 2010. u Novom Sadu. Radila je kao asistentkinja reditelja Želimira Žilnika. Bila je selektorka Cross-media i Regionalne selekcije za festival Slobodna zona do 2017. godine. U 2018. izabrana je za članicu međunarodnog žirija 59. Festivala dei Popoli u Firenci. Njen dokumentarni film Kada dođu svinje (2017) osvojio je niz nagrada i bio prikazivan na Sarajevo film festivalu, Hot Docs, Visions du Reel kao i brojnim drugim međunarodnim festivalima.
 
Članica je udruženja DOKSrbija, Evropske dokumentaristicke mreže (EDN), Evropske ženske audivizuelne mreže (EWA) i Evropske Filmske Akademije (EFA).
 
Tutorov je ujedno i osnivač programa CIRCLE Women Doc Accelerator, koji je nastao je iz potrebe za novim održivim modelom dugoročne profesionalne saradnje u oblasti dokumentarnog filma, čiji su autori najprije žene. Pored usavršavanja učesnika i rada na projekatima, cilj programa je osnaživanje solidarnosti među autorkama dokumentarnih filmova.
 
Uz podršku Filmskog centra Crne Gore, ali i regionalnih MEDIA Deskova – Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije, ovaj program već neko vrijeme pruža kontinuirane prilike da svi zainteresovani filmski profesionalci regiona učestvuju u otvorenim predavanjima i online susretima sa uspješnim evropskim filmskim profesionalcima.
 
Nakon uspješno realizovanoih modula ovogodišnjeg izdanja, od kojih su najznačajniji rezultati programa na kanskom Marche du Film Online 2020, Biljana Tutorov će studentima prenijeti svoja iskustva, kako kao rediteljka i producentkinja, tako i kao kreator CIRCLE Women Doc Accelerator-a.
 
Predavanja u Filmskom centru Crne Gore počinju u 10h, a studenti će imati priliku da pogledaju i prezentacije u vezi sa programom, materijale iz filmova u nastanku, da čuju koje su prethodne aktivnosti mentorku dovele do uspjeha u oblasti dokumentarnog filma, na koji način je danas potrebno povezivati se i umrežavati, te plasirati svoje projekte na pravi način.
 
 
Filmski centar Crne Gore i FDU - Cetinje



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.